Annikki Koivunen on jo eläkkeellä, mutta suunnittelee ja ompelee edelleen mallistojen laukut miehensä Olavi Koivusen kanssa. He ovat tehneet yhdessä laukkuja jo vuodesta 1964.Annikki Koivunen ompelee nahkalaukun mallikappaletta.Kuva: YLE/Reetta Arvilaompelu,Nahkalaukku,käsityöt (tuote),käsityöammatit
Koivusen perhe on tehnyt laukkuja Sastamalan Keikyällä jo vuosikymmeniä. Moni asia on ympärillä vuosien saatossa muuttunut, mutta ompelukone surraa yhä edelleen.
Yhdessä miehensä kanssa jo 60-luvulla laukkubisnekseen vihkiytyneellä Annikki Koivusella on näpeissään syntymässä laukun mallikappale vuosikymmenien kokemuksella.
”Kaavoja ja laukun mallia sommitellaan ensin muun muassa pahvin avulla.”
Paljon on muuttunut vuosikymmenien saatossa. Entinen Äetsän seutu tunnettiin aikoinaan varsinaisena laukkumekkana ja alueella oli kymmeniä yrityksiä. Monet lopettivat 90-luvun laman aikoihin.
”Aikoinaan laukkuja olisi mennyt enemmän kuin ehti tekemään.”
Okay´s-tuotemerkki työllistää alihankkijoita lähiseudulta. Osa ompelijoista on tehnyt heille töitä vuosikymmeniä.
“Nyt on vain sellainen ongelma edessä, että meidän ompelijat alkavat olla aika vanhoja ja tarvittaisiin uusia, nuoria tekijöitä. Sellaisia tuntuu olevan hankala löytää”, Annikki kertoilee.
Suurin osa Okay´s-laukuissa käytettävästä nahasta on tullut jo 25 vuoden ajan samalta pieneltä perheyritykseltä Firenzen läheltä. Laukuissa käytetään lehmännahkaa.Pukeilla on nahkavalikoimaa laukkujen valmistukseen.Kuva: YLE/Reetta Arvilanahkatuotteet,Laukkujen vähittäiskauppa,käsityöt (tuote),laukut
Annikin ja Olavin poika Sami Koivunen hyppäsi yritykseen mukaan 80-luvun lopulla ja hoitaa yrityksen myyntiä. Vientiä on muun muassa Ruotsiin ja Norjaan.Sami Koivunen vetää toisessa polvessa Keikyällä laukkuverstasta.Kuva: YLE/Reetta Arvilalaukut,Laukkusuunnittelijat,käsityöt (tuote)
Samin vaimo Iiris Koivunen käy verstaalla aina kiireapulaisena ja on vastikään opetellut ompelemaan nahkaa. Homma ei ole ollut ihan helppo, koska nahka ei anna vikaan ompelua anteeksi: tikkaus jää näkyviin ja tuote on siten pilalla.Iiris Koivunen ompelee lompakkoa.Kuva: YLE/Reetta Arvilaompelu,käsityöt (tuote),laukut
Okay´s luottaa pääasiallisesti ajattomiin ja klassisiin laukkumalleihin. Annikki tuumaa, että joskus tekisi mieli irrotella hieman enemmän laukkusuunnittelijana, mutta ihmiset vierastavat liian erikoisia ratkaisuja.Käsilaukkuja hyllytolkulla.Kuva: YLE/Reetta ArvilaLaukkumerkki,Laukkusuunnittelijat,Laukkujen vähittäiskauppa,laukut,käsityöt (tuote)
Annikki ja Iiris ovat Annikin vuosikymmeniä sitten tekemän laukun äärellä. Entivanhaan laukuissa oli monesti paljon yksityikohtia, jotka eivät olisi tänä päivänä mahdollisia, sillä laukun hinta nousisi liian korkeaksiAnnikki Koivunen esittelee miniälleen vuosikymmeniä sitten tekemäänsä laukkua.Kuva: YLE/Reetta ArvilaLaukkumerkki,laukut,käsityöammatit
Filosofi ja diplomi-insinööri Frank Martela halusi tutkijaksi jo nuorena, mutta tuolloin hän ei aavistanut, että häntä tulisi aikuisena kiinnostamaan erityisesti ihmisten maailma.
"Komedian tekeminen on vaikeaa, siksi pidän siitä paljon."
Näyttelijä Kiti Kokkonen on ehtinyt tehdä uransa aikana jo monenlaisia rooleja elokuvissa, revyyssä, televisiossa ja radiossa. Hän sanoo pitävänsä komediallisesta sisällöstä, koska se on haastavaa. Kokkosen mielestä yleisö on helpompi saada herkistymään yhteiskunnallisen satiirin äärellä kuin naurattaa sitä komedian keinoin.
Valokuvaus on valokuvaaja Juha Laitalaiselle pakkomielle.
”Maisemakuvauksessa ei voi tilata oikeaa hetkeä, vaan se tulee, jos on tullakseen”, sanoo valokuvaaja Juha Laitalainen, jonka kuvissa on usein yllätyksellisyyttä ja sattumanvaraisuutta. Yllätyksen onnistunut taltiointi tekee Juha Laitalaisen kuvista kuvan.
Työ ja elämä voivat olla tasapainossa kutsumusammatissakin.
Sähkökitaroita tuntevalle Juha Ruokangasta ei tarvitse esitellä: Ruokankaan soittimet ovat maailmankuuluja. Niitä tehdään Turengin Harvialassa, vanhassa tallirakennuksessa, jossa Ruokangas myös asuu perheineen.
Vanhan ajan työmoraali auttoi pääsemään arvostettuun asemaan soittajien ja soitinrakentajien keskuudessa. Perheen ja muun elämän kannalta vain työlle omistautuminen tuli kuitenkin liian kalliiksi.