Hyppää pääsisältöön

Nahka ei anna anteeksi vikaan ompelua

Annikki Koivunen ompelee nahkalaukun mallikappaletta.
Annikki Koivunen on jo eläkkeellä, mutta suunnittelee ja ompelee edelleen mallistojen laukut miehensä Olavi Koivusen kanssa. He ovat tehneet yhdessä laukkuja jo vuodesta 1964. Annikki Koivunen ompelee nahkalaukun mallikappaletta. Kuva: YLE/Reetta Arvila ompelu,Nahkalaukku,käsityöt (tuote),käsityöammatit

Koivusen perhe on tehnyt laukkuja Sastamalan Keikyällä jo vuosikymmeniä. Moni asia on ympärillä vuosien saatossa muuttunut, mutta ompelukone surraa yhä edelleen.

Yhdessä miehensä kanssa jo 60-luvulla laukkubisnekseen vihkiytyneellä Annikki Koivusella on näpeissään syntymässä laukun mallikappale vuosikymmenien kokemuksella.

”Kaavoja ja laukun mallia sommitellaan ensin muun muassa pahvin avulla.”

Paljon on muuttunut vuosikymmenien saatossa. Entinen Äetsän seutu tunnettiin aikoinaan varsinaisena laukkumekkana ja alueella oli kymmeniä yrityksiä. Monet lopettivat 90-luvun laman aikoihin.

”Aikoinaan laukkuja olisi mennyt enemmän kuin ehti tekemään.”

Okay´s-tuotemerkki työllistää alihankkijoita lähiseudulta. Osa ompelijoista on tehnyt heille töitä vuosikymmeniä.

“Nyt on vain sellainen ongelma edessä, että meidän ompelijat alkavat olla aika vanhoja ja tarvittaisiin uusia, nuoria tekijöitä. Sellaisia tuntuu olevan hankala löytää”, Annikki kertoilee.

Pukeilla on nahkavalikoimaa laukkujen valmistukseen.
Suurin osa Okay´s-laukuissa käytettävästä nahasta on tullut jo 25 vuoden ajan samalta pieneltä perheyritykseltä Firenzen läheltä. Laukuissa käytetään lehmännahkaa. Pukeilla on nahkavalikoimaa laukkujen valmistukseen. Kuva: YLE/Reetta Arvila nahkatuotteet,Laukkujen vähittäiskauppa,käsityöt (tuote),Kassit ja laukut
Sami Koivunen vetää toisessa polvessa Keikyällä laukkuverstasta.
Annikin ja Olavin poika Sami Koivunen hyppäsi yritykseen mukaan 80-luvun lopulla ja hoitaa yrityksen myyntiä. Vientiä on muun muassa Ruotsiin ja Norjaan. Sami Koivunen vetää toisessa polvessa Keikyällä laukkuverstasta. Kuva: YLE/Reetta Arvila Kassit ja laukut,Laukkusuunnittelijat,käsityöt (tuote)
Iiris Koivunen ompelee lompakkoa.
Samin vaimo Iiris Koivunen käy verstaalla aina kiireapulaisena ja on vastikään opetellut ompelemaan nahkaa. Homma ei ole ollut ihan helppo, koska nahka ei anna vikaan ompelua anteeksi: tikkaus jää näkyviin ja tuote on siten pilalla. Iiris Koivunen ompelee lompakkoa. Kuva: YLE/Reetta Arvila ompelu,käsityöt (tuote),Laukku
Kädet ompelukoneella ompelemassa.
Kädet ompelukoneella ompelemassa. Kuva: YLE/Reetta Arvila kädet,ompelu
Käsilaukkuja hyllytolkulla.
Okay´s luottaa pääasiallisesti ajattomiin ja klassisiin laukkumalleihin. Annikki tuumaa, että joskus tekisi mieli irrotella hieman enemmän laukkusuunnittelijana, mutta ihmiset vierastavat liian erikoisia ratkaisuja. Käsilaukkuja hyllytolkulla. Kuva: YLE/Reetta Arvila Laukkumerkki,Laukkusuunnittelijat,Laukkujen vähittäiskauppa,Laukku,käsityöt (tuote)
Annikki Koivunen esittelee miniälleen vuosikymmeniä sitten tekemäänsä laukkua.
Annikki ja Iiris ovat Annikin vuosikymmeniä sitten tekemän laukun äärellä. Entivanhaan laukuissa oli monesti paljon yksityikohtia, jotka eivät olisi tänä päivänä mahdollisia, sillä laukun hinta nousisi liian korkeaksi Annikki Koivunen esittelee miniälleen vuosikymmeniä sitten tekemäänsä laukkua. Kuva: YLE/Reetta Arvila Laukkumerkki,Laukku,käsityöammatit
 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen uran tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

 • Maahanmuuttajat - uhka vai mahdollisuus?

  Ihmiset kasaantuvat sinne minne pääomatkin.

  Rajanveto parempia elinoloja etsivien siirtolaisten ja turvapaikkaa tarvitsevien pakolaisten välillä hyvinkin vaikeaa. Eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen ruotii kirjoituksessaan maahanmuuton haasteita ja peräänkuuluttaa avointa keskustelua maahanmuuttopolitiikasta.