Hyppää pääsisältöön

Nahka ei anna anteeksi vikaan ompelua

Annikki Koivunen ompelee nahkalaukun mallikappaletta.
Annikki Koivunen on jo eläkkeellä, mutta suunnittelee ja ompelee edelleen mallistojen laukut miehensä Olavi Koivusen kanssa. He ovat tehneet yhdessä laukkuja jo vuodesta 1964. Annikki Koivunen ompelee nahkalaukun mallikappaletta. Kuva: YLE/Reetta Arvila ompelu,Nahkalaukku,käsityöt (tuote),käsityöammatit

Koivusen perhe on tehnyt laukkuja Sastamalan Keikyällä jo vuosikymmeniä. Moni asia on ympärillä vuosien saatossa muuttunut, mutta ompelukone surraa yhä edelleen.

Yhdessä miehensä kanssa jo 60-luvulla laukkubisnekseen vihkiytyneellä Annikki Koivusella on näpeissään syntymässä laukun mallikappale vuosikymmenien kokemuksella.

”Kaavoja ja laukun mallia sommitellaan ensin muun muassa pahvin avulla.”

Paljon on muuttunut vuosikymmenien saatossa. Entinen Äetsän seutu tunnettiin aikoinaan varsinaisena laukkumekkana ja alueella oli kymmeniä yrityksiä. Monet lopettivat 90-luvun laman aikoihin.

”Aikoinaan laukkuja olisi mennyt enemmän kuin ehti tekemään.”

Okay´s-tuotemerkki työllistää alihankkijoita lähiseudulta. Osa ompelijoista on tehnyt heille töitä vuosikymmeniä.

“Nyt on vain sellainen ongelma edessä, että meidän ompelijat alkavat olla aika vanhoja ja tarvittaisiin uusia, nuoria tekijöitä. Sellaisia tuntuu olevan hankala löytää”, Annikki kertoilee.

Pukeilla on nahkavalikoimaa laukkujen valmistukseen.
Suurin osa Okay´s-laukuissa käytettävästä nahasta on tullut jo 25 vuoden ajan samalta pieneltä perheyritykseltä Firenzen läheltä. Laukuissa käytetään lehmännahkaa. Pukeilla on nahkavalikoimaa laukkujen valmistukseen. Kuva: YLE/Reetta Arvila nahkatuotteet,Laukkujen vähittäiskauppa,käsityöt (tuote),laukut
Sami Koivunen vetää toisessa polvessa Keikyällä laukkuverstasta.
Annikin ja Olavin poika Sami Koivunen hyppäsi yritykseen mukaan 80-luvun lopulla ja hoitaa yrityksen myyntiä. Vientiä on muun muassa Ruotsiin ja Norjaan. Sami Koivunen vetää toisessa polvessa Keikyällä laukkuverstasta. Kuva: YLE/Reetta Arvila laukut,Laukkusuunnittelijat,käsityöt (tuote)
Iiris Koivunen ompelee lompakkoa.
Samin vaimo Iiris Koivunen käy verstaalla aina kiireapulaisena ja on vastikään opetellut ompelemaan nahkaa. Homma ei ole ollut ihan helppo, koska nahka ei anna vikaan ompelua anteeksi: tikkaus jää näkyviin ja tuote on siten pilalla. Iiris Koivunen ompelee lompakkoa. Kuva: YLE/Reetta Arvila ompelu,käsityöt (tuote),laukut
Kädet ompelukoneella ompelemassa.
Kädet ompelukoneella ompelemassa. Kuva: YLE/Reetta Arvila kädet,ompelu
Käsilaukkuja hyllytolkulla.
Okay´s luottaa pääasiallisesti ajattomiin ja klassisiin laukkumalleihin. Annikki tuumaa, että joskus tekisi mieli irrotella hieman enemmän laukkusuunnittelijana, mutta ihmiset vierastavat liian erikoisia ratkaisuja. Käsilaukkuja hyllytolkulla. Kuva: YLE/Reetta Arvila Laukkumerkki,Laukkusuunnittelijat,Laukkujen vähittäiskauppa,laukut,käsityöt (tuote)
Annikki Koivunen esittelee miniälleen vuosikymmeniä sitten tekemäänsä laukkua.
Annikki ja Iiris ovat Annikin vuosikymmeniä sitten tekemän laukun äärellä. Entivanhaan laukuissa oli monesti paljon yksityikohtia, jotka eivät olisi tänä päivänä mahdollisia, sillä laukun hinta nousisi liian korkeaksi Annikki Koivunen esittelee miniälleen vuosikymmeniä sitten tekemäänsä laukkua. Kuva: YLE/Reetta Arvila Laukkumerkki,laukut,käsityöammatit