Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio:Taideväärennös käräytetään hiukkaskiihdyttimellä

Tekeekö uusi tekniikka väärennöksistä historiaa?
Taideväärennökset voidaan paljastaa uuden tekniikan avulla. Tekeekö uusi tekniikka väärennöksistä historiaa? prisma studio,Yle TV1

TV1 keskiviikkona 30.3.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 1.4. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä

Jyväskylän yliopistossa toimii monitieteinen tutkimusryhmä Recenart, joka pystyy varmistamaan taideteoksen tai historiallisen esineen aitouden. Väärennökset käräytetään materiaalitieteellisellä tutkimuksella.

Prisma Studio testaa porukkaa vanhalla taululla, jonka alkuperä on hämärän peitossa. Hyperspektrikameran kuvat kertovat, onko taulussa mahdollisia aluspiirroksia, vaurioita tai pigmentin poikkeamia.

Hiukkaskiihdyttimessä selvitetään, mitä pigmenttejä ja alkuaineita taulu sisältää. Mitä taulusta saadaan selville?

Tekeekö uusin teknologia väärentämisestä menneen talven lumia?

Toimiiko valkotakki aivodopingina?
Tutkimusten mukaan valkotakki tekee meistä tarkkaavaisemman. Toimiiko valkotakki aivodopingina? yle tv1

Toimiiko valkotakki aivodopingina?

Muutama vuosi sitten yhdysvaltalaistutkijat laittoivat koehenkilöt tekemään klassista tarkkaavaisuutta vaativaa testiä. Osa tehtävistä tehtiin valkotakki päällä. Tutkimuksen mukaan valkotakki tekee kantajastaan tarkkaavaisemman. Se päällä koehenkilöt tekivät puolet vähemmän virheitä.

Mikä tahansa valkotakki ei aivodopingina toimi, sillä vaikutus syntyy vain, jos koehenkilö uskoo, että kyseessä on nimenomaan lääkärintakki. Esimerkiksi taidemaalarin ei suoritusta paranna. Miten käy, kun Prisma Studio toistaa amerikkalaistutkimuksen asetelman kourallisella koehenkilöitä?

Eläinpelot ovat yksi yleisimmistä peloistamme.
Miksi eläimet herättävät meissä usein kauhun tunteita? Eläinpelot ovat yksi yleisimmistä peloistamme. prisma studio,Yle TV1

Hyttynen on maailman vaarallisin eläin

Eläinpelot ovat yksi yleisimmistä peloistamme. Jopa 10 prosenttia ihmisistä kärsii niistä. Miksi ihmeessä juuri eläimet herättävät meissä usein kauhun väristyksiä? Vastausta tähän haetaan selvittämällä sitä, miten pelko näkyy aivoissamme.

Tutkijoita kiinnostaa myös, onko eläintenpelko opittua vai synnynnäistä. Ironista on, että me emme osaa pelätä maailman vaarallisinta eläintä, hyttystä!

Studiossa keskustelemassa biotekniikan tutkija Lauri Reuter, psykologi Jukka Häkkinen ja tähtitieteen sekatyöläinen Anne Liljeström. Ohjelmaa luotsaa Marjo Harju.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.