Hyppää pääsisältöön

Päiväkodin ja hoivakodin yhteinen arki ilahduttaa

Kollaasikuva Pilke-päiväkoti Onnimannista ja Mikeva-hoivakoti Vallesmannista
Kollaasikuva Pilke-päiväkoti Onnimannista ja Mikeva-hoivakoti Vallesmannista Kuva: Yle, Hannu Kettunen hoivakoti

Pelilaudan äärellä on vilskettä, kun päiväkodin taaperot tulevat pelaamaan lautapelejä hoivakodin asukkaiden kanssa. Hoitajat katsovat lasten perään, mutta kontaktien ottoon ei ohjausta tarvita. Lapset suhtautuvat luontevasti itseään vuosikymmeniä vanhempiin pelikavereihin. Pikkuväen seura saa senioreiden suut hymyyn – tätä on päiväkodin ja hoivakodin hyvä arki.

Lahdessa avattiin vuoden 2016 alussa Mikeva hoivakoti Vallesmannin ja Pilke päiväkoti Onnimannin yhteinen palvelukortteli. Kummallakin ryhmällä on omat rakennuksensa, mutta sijainti samassa pihapiirissä antaa oivan mahdollisuuden viettää arkea myös yhdessä.

– Tarkoitus on viettää aikaa yhdessä ihan jokapäiväisissä toimissa, ei vain juhlapyhien tai muiden erikoistilanteiden yhteydessä, päiväkoti Onnimannin johtaja Maisa Jokinen korostaa.

Maisa Jokinen
Maisa Pitkänen on innostunut päiväkodin ja hoivakodin yhteistyöstä. Maisa Jokinen Kuva: Yle, Hannu Kettunen maisa jokinen

Toiminta on vielä alkuvaiheessaan, joten suunniteltavaa riittää. Ideoinnissa kuullaan toiveita niin lapsilta kuin vanhuksiltakin, ja otetaan huomioon myös henkilökunnan näkemykset.

Paljon puhutaan siitä, miten eri ikäryhmät eivät kohtaa toisiaan. On lapsia, joilla ei ole omia isovanhempia lähellään. Vanhuksilla puolestaan saattavat omat lapset perheineen asua niin kaukana, että yhteydenpito jää vähäiseksi.

– Täällä huomaa hyvin, että moni hoivakodin asukas mieltää itsensä näille pikkuisille ikään kuin varamummoksi tai varavaariksi, hoivakoti Vallesmannissa ohjaajana työskentelevä Markus Piiroinen kertoo.

Markus Piiroinen
Markus Piiroinen on hoivakotilaisten apuna yhteisissä riennoissa. Markus Piiroinen Kuva: Yle, Hannu Kettunen markus piiroinen
Sekä pikkuväki että vanhempi polvi nauttivat toistensa seurasta

Suomessa suuntaus on viime vuosina ollut sellainen, että hoitajat niin päiväkodeissa kuin vanhusten hoivakodeissakin tekevät työtään yhä kasvavien ryhmäkokojen puristuksessa.

Lahden esimerkki osoittaa, että kaikki innovaatiot, joilla niin hoivattavien kuin hoivaajienkin arkea helpotetaan, otetaan ilomielin vastaan.

Lapsia värikkäiden sifonkihuivien kanssa.
Lapset tuovat hoivakodin puolelle väriä ja iloa. Lapsia värikkäiden sifonkihuivien kanssa. Kuva: Yle, Hannu Kettunen lapsia värikkäiden sifonkihuivien kanssa

Olipa sitten kyse laulutuokioista, askartelusta tai vaikka yhteisestä lounashetkestä, sekä pikkuväki että vanhempi polvi nauttivat toistensa seurasta. Tämän on sekä lasten että vanhusten hoitohenkilökuntakin huomannut.

Lasten vierailut hoivakodin puolelle otetaan mielihyvin vastaan. Hiljaisuudesta ei ole tietoakaan, kun päiväkotiryhmä valtaa hoivakodin seurustelutilan.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

– On nuo lapset niin vilkkaita, että itsekin virkistyy. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, nauraa Vallesmannin asukas Vesa Salminen.

Vesa Salminen
Vesa Salminen seuraa mielellään lasten leikkejä. Vesa Salminen Kuva: Yle, Hannu Kettunen vesa salminen

Kesää kohti yhteistoiminta laajenee ulkotiloihin. Piha-alueelle suunnitellaan pienimuotoista puutarhanhoitoa. Grillikatoskin odottaa jo käyttäjiä.

– Voisimme myös retkeillä lähiympäristössä. Kaukana ei ole urheilukenttäkään, missä voisimme järjestää yhteiset olympialaiset, saappaanheittoa ja sen tapaista, mikä molemmilta ikäryhmiltä onnistuisi, päiväkodinjohtaja Maisa Jokinen suunnittelee.

Ei pystytetä muureja, rakennetaan mieluummin siltoja

Kun uusia päiväkoteja ja vanhusten hoiva- ja palvelukeskuksia suunnitellaan, Lahdessa toteutettua mallia tullaan toivottavasti käyttämään esimerkkinä.

Sukupolvien luontevaa vuorovaikutusta voidaan lisätä näinkin yksinkertaisella tavalla. Ei pystytetä muureja, rakennetaan mieluummin siltoja.

Asiantuntijat:
MAISA JOKINEN, johtaja, Pilke päiväkoti Onnimanni, Lahti
MARKUS PIIROINEN, ohjaaja, Mikeva hoivakoti Vallesmanni, Lahti

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä