Hyppää pääsisältöön

Tutkija Salasuo: “Pysy mahdollisimman kaukana lapsesi harrastuksesta”

Nuorisotutkija Mikko Salasuo on perehtynyt laajasti erinomaisuuden tavoittelun haaveeseen: "Voidaankin 2010-­luvulla puhua kasvatuksen alppimajasta, yksipuolisesta, yliannostellusta ja keinotekoisesta lasten ja nuorten suorituskyvyn parantamiseen tähtäävästä toiminnasta. Huiput erottuvat joukosta vasta 16-20-ikävuoden paikkeilla, ja tutkimustieto heistä on yksiselitteistä kertomaa: lapsuutensa erinomaisuuden alppimajassa viettäneillä ei ole huipulle asiaa."

Erinomaisuuden epidemia: hyvää vanhemmuutta vai rääkkäystä?

Lasten ja nuorten liikunnan harrastaminen on ollut 2000-­luvulla isojen murrosten kourissa. Perinteisen kansalaistoiminnan mukainen ideologia on rapautunut ja sen on korvannut asiakkuuksiin ja palveluntarjontaan perustuva toimintamalli. Seuraukset ovat olleet moninaiset.

Ostettavalle palvelulle asetetaan aivan erilaisia vaatimuksia ja odotuksia kuin kaverin faijan vetämälle lapsiporukan leikkisälle pelailulle. Lasten ja nuorten harrastuksista onkin tullut monille koko perheen henkinen ja taloudellinen investointi – tarkasti kalkyloitu kasvatukseen, terveyteen ja vapaa­-aikaan liittyvä valinta.

Asiakkuusajattelun myötä on syntynyt uusi ihmistyyppi: liikuntakuluttaja. Kun kyseessä ovat lapset ja nuoret, on liikuntakuluttaja heidän isi, äiti tai molemmat – ei suinkaan lapsi itse. Useat vanhemmat valitsevat lapsen harrastaman lajin sen mukaan, miten se vastaa heidän kasvatustavoitteita, lompakon paksuutta, omia liikunta- ja urheiluintressejä, ajateltuja lajin tai lajikulttuurin mukanaan tuomia pääomia - ja pahimmillaan isin patoutuneita lapsuuden epäonnistumisia urheilun parissa.

Ja mikä tärkeintä, liikuntakuluttaja vaatii palvelusta maksamilleen rahoille vastinetta. Mitä tämä vastine sitten tarkoittaa, on jokaisen vanhemman ikioma käsitys siitä, miksi investointi oman lapsen kohdalla tehtiin juuri kyseiseen lajiin.

Mutta mikä on lapsen oma rooli harrastuksen valinnassa, harrastuksessa ja siitä saatavissa kokemuksissa? Ainakaan se ei ole perinteisen kansalaistoiminta-­ajattelun mukainen paikallisyhteisöllisyyttä vahvistava liikunnallinen leikkiminen, harmiton hauskanpito vertaisten kanssa ja oman lempiharrastuksen löytäminen kokeilujen kautta.

Paikallisuus on kadonnut sitä myötä, kun lähimmän liikuntaseuran sijaan vanhempien täsmävalinnat määrittävät harrastettavan lajin ja seuran – treeneihin mennään autolla kilometrien päähän.

Liian monen vanhemman ajattelua näyttää sävyttävän koulutuksesta tuttu erinomaisuuden eetos. Kasvatustieteen professori Hannu Simolan lanseeraama käsite kuvaa toimintakulttuuria, jossa ihannoidaan erinomaisuutta, tehokkuutta ja tuloksellisuutta. Liikunnassa erinomaisuuden epidemia koskee vanhempien ohella monia lapsia liikuttavia seuroja ja niiden palveluntarjontaa.

Tämän kehityksen kääntöpuoli on karu, sillä tutkimustiedon perusteella niin koulutuksessa kuin liikunnassa ja urheilussa liian varhainen pyrkiminen erinomaisuuteen johtaa lähes yksinomaan kielteisiin seurauksiin. Simolan ajatusten siivittämänä voidaankin 2010-­luvulla puhua kasvatuksen alppimajasta, yksipuolisesta, yliannostellusta ja keinotekoisesta lasten ja nuorten suorituskyvyn parantamiseen tähtäävästä toiminnasta.

Lapsuutensa erinomaisuuden alppimajassa viettäneillä ei ole huipulle asiaa.

Monella vanhemmalla ja lapsia ja nuoria liikuttavalla seuralla on peiliin katsomisen paikka.

Vaikka 10-­ tai 12-­vuotiaiden joukkueen menestyminen ja oman piltin erinomaisuuden ihailu on houkutteleva ajatus, niin jäitä kannattaa laittaa hattuun oikein roimasti. Lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen tulisi olla aina 12­-15 ikävuoteen saakka iloista, leikkisää, nautinnollista pelailua ja ennen kaikkea hauskaa – siis lasten ja nuorten itsensä, ei heidän vanhempiensa mielestä.

Huiput erottuvat joukosta vasta 16-­20 ikävuoden paikkeilla ja tutkimustieto heistä on yksiselitteistä kertomaa: lapsuutensa erinomaisuuden alppimajassa viettäneillä ei ole huipulle asiaa.

Vanhempien rooli lasten ja nuorten harrastuksessa on tukea ja kannustaa ja pysyä sen verran syrjässä, että lapsi saa paineettomasti pelata omien kykyjensä mukaan tekemisestä täysin siemauksin nauttien. Se on paras tapa tarjota lapselle ja nuorelle sellaisia pääomia, jotka kantavat myös myöhemmin elämässä.

Lapsen ja nuoren liikuntaharrastus ei ole aikuisia varten luotu pallomeri.

Karkeana nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kaikesta muusta kuin positiivisesta tuesta ja kannustuksesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yksiselitteinen nyrkkisääntö puolestaan on se, että lapsen ja nuoren liikuntaharrastus ei ole aikuisia varten luotu pallomeri tai vanhempien pätemisen areena. Viimeksi mainittu tuntuu unohtuneen turhan monelta.

Mikko Salasuo

Talous-­ ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo toimii vastaavana tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa. Yksi hänen tutkimusaiheistaan on ollut lasten ja nuorten liikunta yhteiskunnallisena ilmiönä.

Keskustelua lasten harrastuksista osoitteessa yle.fi/futisvanhemmat tiistaina klo 20.30 - sen jälkeen kun jakso 1 on tullut TV1:ltä klo 20 alkaen. Mukana Mikko Salasuo.

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä ja osallistu keskusteluun sarjan Facebookissa.

KATSO Futisvanhemmat-sarja Yle Areenasta - jaksot tiistaisin myös TV1:llä klo 20:

Kommentit
 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

 • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

  Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

  "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

 • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

  Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

  Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

 • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

  Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

  Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

 • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

  Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

  Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

 • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

  Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

  Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

 • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

 • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

  Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

  Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."