Hyppää pääsisältöön

Jakso 03: E-kirjat (lol)

Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo
Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo Kuva: Yle / Jyrki Valkama ja Tuuli Laukkanen vikasietotila

Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast
Lataa jakso

Kirjat ovat kivoja, mutta jostain syystä kirjan muoto on edelleen sama kuin 1400-luvulla, vaikka sitä luetaan ja tuotetaan aivan eri tavalla.

Monet meistä lukevat suunnilleen kaiken kätevästi digitaalisessa muodossa. Miksi kirjat ovat silti edelleen kömpelöitä paperiesineitä, vaikka ruudulta luettava e-kirja on paljon kätevämpi? Ja miksi e-kirjat puolestaan ovat kuin vanhanaikaisia painettuja kirjoja puhelimen tai tabletin ruudulla?

Digitaalisesta lukemisesta ja e-kirjoista on keskustelemassa Readberry-palvelun perustaja, kustantantaja Mikko Aarne. Vinkeissä sisyfosiaanista vierittelyä ja vaarattomia viruksia.

Palautetta otetaan vastaan monikanavaisesti: tämän sivun kommenteissa, sähköpostitse osoitteessa vikasietotila@yle.fi ja Twitterissä tunnisteella #vikasietotila.

Vinkit

 • Haittaohjelmien arkisto Malware Museum
 • Verkkoleikekirja Pocket on palvelu, johon on helppo tallentaa verkkotekstiä luettavaksi myöhemmin. Pocket tallentaa myös kuvat ja videot.

Linkit

Vikasietotila

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot