Hyppää pääsisältöön

Jakso 03: E-kirjat (lol)

Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo
Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo Kuva: Yle / Jyrki Valkama ja Tuuli Laukkanen vikasietotila

Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast
Lataa jakso

Kirjat ovat kivoja, mutta jostain syystä kirjan muoto on edelleen sama kuin 1400-luvulla, vaikka sitä luetaan ja tuotetaan aivan eri tavalla.

Monet meistä lukevat suunnilleen kaiken kätevästi digitaalisessa muodossa. Miksi kirjat ovat silti edelleen kömpelöitä paperiesineitä, vaikka ruudulta luettava e-kirja on paljon kätevämpi? Ja miksi e-kirjat puolestaan ovat kuin vanhanaikaisia painettuja kirjoja puhelimen tai tabletin ruudulla?

Digitaalisesta lukemisesta ja e-kirjoista on keskustelemassa Readberry-palvelun perustaja, kustantantaja Mikko Aarne. Vinkeissä sisyfosiaanista vierittelyä ja vaarattomia viruksia.

Palautetta otetaan vastaan monikanavaisesti: tämän sivun kommenteissa, sähköpostitse osoitteessa vikasietotila@yle.fi ja Twitterissä tunnisteella #vikasietotila.

Vinkit

 • Haittaohjelmien arkisto Malware Museum
 • Verkkoleikekirja Pocket on palvelu, johon on helppo tallentaa verkkotekstiä luettavaksi myöhemmin. Pocket tallentaa myös kuvat ja videot.

Linkit

Vikasietotila

 • Ääni on toinen, uusi maailma

  Äänillä voi muuttaa kuvan tunnelman.

  Äänimaailma muuttaa kaiken. Äänillä - esimerkiksi musiikilla - voi muuttaa kuvan tunnelman. Äänellä voi tulkita kuvaa ja vaikuttaa katsojan tunteisiin voimakkaasti. Kuvauksissa alkuperäisen äänen taltiointi on tarkkaa työtä. Ääniä voidaan myös tehdä tarkoituksella erikseen ja niitä voidaan järjestää haluttuun järjestykseen.

 • Viestit ovat valintoja

  Viesti koostuu viestin laatijoiden valinnoista.

  Kaikki, mitä eri medioista näemme, kuulemme tai luemme näemme, on monien vlintojen tulosta. Kannattaa pysähtyä pohtimaan näitä valintoja tutunkin viestin äärellä – lopputulos voi yllättää. Eri ihmiset lukevat mediaa eri tavalla, eikä yhtä ja oikeaa tulkintaa tietenkään ole. Jokainen voi kuitenkin treenata omaa medialukutaitoaan. Mediataju on valmius, jota voi kehittää koko eliniän.

 • Mainonnan tarkoituksena on myydä

  Mainonta on tunnistettavan lähettäjän maksamaa

  Mainokset näkyvät ja kuuluvat joka puolella ympärillämme. Mainonta määritellään tunnistettavan lähettäjän maksamaksi, tavoitteelliseksi tiedottamiseksi, joka yleensä kohdistuu suureen ihmisjoukkoon ja toteutetaan medioiden välityksellä.

 • Vikasietotila: Avaa ohjelmat ja tiedostot parilla painalluksella

  Käynnistinsovellus avaa ohjelmat, tiedostot ja verkkosivut.

  Käynnistinsovellus käynnistää ohjelmat, löytää tärkeät tiedostot ja tekee hakuja internetistä. Graafinen käyttöliittymä asiakirjoineen, kansioineen ja roskakoreineen ei ole uusi keksintö. Alkujaan graafisen käyttöliittymän kehittivät Xerox Palo Alto Research Centerin tutkijat. Ensimmäinen graafisen käyttöliittymän omaava tietokone oli tutkimustarkoituksiin rakennettu Xerox Alto vuodelta 1973.

Media- ja digitaidot