Hyppää pääsisältöön

Vuoden ensimmäinen CS:GO Major-turnaus käynnistyy

fnatic juhlii csgo-turnauksen voittoa
Nostaako fnatic jälleen poikaa kohtia kattoa? (arkistokuva) fnatic juhlii csgo-turnauksen voittoa Kuva: Dreamhack/ Abraham Engelmark fnatic

Tämä viikko tulee olemaan elektronisen urheilun penkkiurheilijoille juhlaviikko, kun vuoden ensimmäinen Major-turnaus käynnistyy Yhdysvalloissa Ohion osavaltion pääkaupungissa Columbuksessa.

Joukkueet ja lohkojako

Turnauksessa pelaa 16 maailman parasta joukkuetta. Edellisen Major-turnauksen kahdeksan parasta joukkuetta on saanut suoran kutsun turnaukseen ja toiset kahdeksan pelasivat itsensä mukaan karsintaturnauksen kautta. Columbuksessa ei nähdä suomalaisjoukkueita, sillä suomalaiset putosivat jatkosta karsintaturnauksissa.

16 joukkuetta on jaettu suoraan neljään lohkoon:

A-Lohko

Ninjas in Pyjamas (Ruotsi)
FlipSid3 (Ukraina)
Luminosity (Brasilia)
Mousesports (Saksa)

A-lohkon suosikiksi on nostettava brasilialainen Luminosity, joka on tuonut samban Counter-Strikeen. Iloinen pelityyli yhdistettynä toimiviin taktiikoihin on tuottanut hyvää tulosta aikaisemmissa turnauksissa. Joukkue sijoittui mm. toiseksi IEM Katowicen -turnauksessa hävittyään ruotsalaiselle fnaticille suoraan 3-0.

Ruotsalainen Ninjas in Pyjamas on myös tehnyt kovaa paluuta Counter-Striken maailmankartalle. Joukkueella on kuitenkin pelaajahuolia turnaukseen liittyen, sillä joukkueen suomalaistaustaisen pelaajan Jacob “pyth” Mourujärven viisumihakemuksen kanssa on ollut ongelmia.

Mourujärven viisumiongelmista ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa. Ruotsi on kuitenkin osa Yhdysvaltojen Visa Waiver -ohjelmaa, jossa viisumia ei tarvitse erikseen hakea lähetystöstä, joten tapaus on hiukan erikoinen. Tarvittaessa Mourujärven paikan turnauksessa tulee ottamaan joukkueen valmentaja Björn “THREAT” Pers.

Ninjojen ongelmat tulevat taivaan lahjana varsinkin saksalaiselle Mousesportsille, jonka tähtipelaaja Nikola “NiKo” Kovač:lla on paljon vastuuta kannettavanaan.

B-Lohko

FaZe (EU)
Team Liquid (Yhdysvallat)
fnatic (Ruotsi)
Splyce (Yhdysvallat)

Kaksi yhdysvaltalaista joukkuetta tulevat kohtaamaan B-lohkossa elämänsä haasteen, sillä koko turnauksen ykkössuosikki fnatic on samassa lohkossa. Kolminkertainen Major-voittaja ei ole marraskuun jälkeen hävinnyt yhtään turnausta ja on varmasti hakemassa neljättä Major-voittoa.

FaZe Clan osti aikaisemmin G2 -organisaation alla pelanneen joukkueen 700 000 dollarilla omaan organisaatioonsa. FaZe ei kuitenkaan ole pystynyt toistaiseksi pystynyt pelaamaan oman potentiaalinsa mukaisesti. Muutos tähän on nyt mahdollisesti tulossa, sillä joukkue palkkasi helmikuussa valmentajakseen Robert “RobbaN” Dahlströmmin, joka on maailman menestyneimpiä vanhoja Counter-Strike 1.6 -pelaajia.

Toisesta jatkopaikasta tulee olemaan kova kilpailu FaZen ja Liquidin välillä. Kanadalais-Yhdysvaltalainen Splyce joutuukin kovaan paikkaan ensimmäisessä Major-turnauksessaan. Joukkueella ei toisaalta ole mitään hävittävää, joten sillä on mahdollisuus yllättää mustana hevosena.

C-Lohko

EnVyUs (Ranska)
CLG (Yhdysvallat)
Astralis (Tanska)
Gambit (IVY-maat)

Ranskan ylpeyden EnVyUs:n kone on yskähdellyt viime aikoina. Joukkue tekikin kovan päätöksen kuukausi takaperin, kun Fabien “kioShiMa” Fley vaihdettiin Timothée “DEVIL” Démoloniin. Démolon tuli tutuksi suomalaisille Assembly Winter -tapahtumassa, jossa hän LDLC:n riveissä pelasi hyvin ennakkoluulotonta Counter-Strikea ja oli yksi avainpelaaja ENCE eSportsin kaatamisessa finaaleissa.

Tanskalainen Astralis on tämän lohkon ilmeinen ennakkosuosikki. Organisaationa Astralis on myös erikoisuus, sillä sen omistavat pelaajat sekä joukkueen taustavoimat. Pelaajat ovat olleet myös hyvin rehellisiä palkkojensa suhteen ja nostavatkin 9 000 dollarin kuukausituloa organisaatiosta.

Turnauksen suomalaisväristä tulee vastaamaan Gambitissa pelaava Jan “wayLander” Rahkonen, jolle tämä on myös ensimmäinen Major-turnaus. Gambit on nostanut tasoaan reippaasti ja onkin ainakin paperilla ihan mahdollinen haastaja EnVyUs:lle lohkon kakkospaikasta kamppailtaessa.

D-Lohko

Na`Vi (IVY-maat)
Cloud9 (Yhdysvallat)
Virtus.pro (Puola)
G2 (Ranska/Belgia)

Lohkon tunnetuin joukkue on varmasti puolalainen Virtus.pro, jonka tähtipelaaja Jaroslaw “pashaBiceps” Jarzabkowski on kerännyt itselleen todella suuren faniporukan omaperäisellä tyylillään. Joukkue itse ei kuitenkaan ole viime aikoina yltänyt kummoisempiin suorituksiin.

Navi pelaamassa Dreamhack-turnausta
Natus Vincere on yksi turnauksen ennakkosuosikeista Navi pelaamassa Dreamhack-turnausta Kuva: Dreamhack / Ben Cotton natus vincere

Lohkon voittoon tulee todennäköisesti tyylittelemään maailman ranking-listalla kakkosena majaileva Natus Vincere. Joukkueen pelaamista voisi verrata vanhaan punakoneeseen, jossa kaikki tehtiin hyvin pitkälle taktisen pelikirjan mukaan. Näin sattumalle jää hyvin vähän osuutta Na`Vin peleissä.

Entisellä Titanilla, nykyisellä G2:lla, on paljon todistettavaa. Joukkue pursuu kokeneita Major-turnauspelaajia, mutta varsinainen läpilyönti on jäänyt puuttumaan. Ranskalaiset ovat kuitenkin nostaneet tasoaan online-turnauksissa sekä otteluissa.

Yhdysvaltalainen Cloud9 joutuu taistelemaan pitääkseen oman maansa lipun korkealla, sillä se on hyvin mahdollisesti ainoa yhdysvaltalainen joukkue, joka tulee pääsemään läpi lohkovaiheesta kotiturnauksessaan.

Palkintopotti

Valve on myös nostanut turnauksen palkintopotin miljoonaan dollariin, joka jaetaan joukkueiden välillä seuraavasti:

1. 500 000 $ (n. 450 000 euroa)
2. 175 000 $ (n. 156 000 euroa)
3. - 4. 70 000 $ (n. 63 000 euroa)
5. - 8. 35 000 $ (n. 31 500 euroa)
9. - 16. 8 750 $ (n. 8 000 euroa)

Palkintorahojen lisäksi joukkueet pääsevät nauttimaan ns. tarrarahoista: Counter-Strike -yhteisö voi tukea fanittamiaan joukkueita ostamalla heidän pelinsisäisiä tarrojaan sekä pelaajien allekirjoitustarroja. Viime vuoden Kölnin Major-turnauksessa tarrarahaa jaettiin joukkeille 4,2 miljoonaa dollaria (3,75 miljoonaa euroa).

Aikataulu

Tiistai 29.3.
17:00 NiP - FlipSid3
18:10 Luminosity - mousesports
19:20 FaZe - Liquid
20:30 fnatic - Splyce
21:40 EnVyUs - CLG
22:50 Astralis - Gambit
00:00 Natus Vincere - Cloud9
01:10 Virtus.pro - G2

Keskiviikkoa 30.3.
17:00 Lohko A - eliminaatiopeli
18:10 Lohko B - eliminaatiopeli
19:20 Lohko C - eliminaatiopeli
20:30 Lohko D - eliminaatiopeli
21:40 Lohko A - Voittajien peli
22:50 Lohko B - Voittajien peli
00:00 Lohko C - Voittajien peli
01:10 Lohko D - Voittajien peli

Torstai, 31.3. (Pelit paras kolmesta)
17:00 Lohko A - Jatkopeli
19:20 Lohko B - Jatkopeli
21:40 Lohko C - Jatkopeli
00:00 Lohko D - Jatkopeli

Perjantai, 1.4. (Pelit paras kolmesta)
17:00 Neljännesvälierä #1 (A1-XX)
19:30 Neljännesvälierä #2 (B1-XX))
22:00 Neljännesvälierä #3 (C1-XX))

Lauantai, 2.4. (Pelit paras kolmesta)
17:00 Neljännesvälierä (D1-XX))
19:30 Semifinaali
22:00 Semifinaali

Sunnuntai, 3.4.
19:00 Tähdistöottelu
20:30 Finaali (Paras kolmesta)

Ottelun selostuksesta vastaa kansainvälinen tähtikaarti:

Paul "Redeye" Chaloner - Juontaja
Chris Puckett - Haastattelija
Scott "SirScoots" Smith - Paneelin vetäjä
Duncan "Thorin" Shields - Analyysit
Richard Lewis - Analyysit
Jason "moses" O'Toole - Analyysit
Robin "Fifflaren" Johansson - Analyysit
Anders Blume - Selostaja
Auguste "Semmler" Massonnat - Selostaja
Matthew "Sadokist" Trivett - Selostaja
Henry "HenryG" Greer - Selostaja
Daniel "ddk" Kapadia - Selostaja
James "JZFB" Bardolph - Selostaja

Otteluita voi seurata suorana Twitch.tv:n kautta.

Kommentit