Hyppää pääsisältöön

Hyppää kielikylpyyn ja lisää oppimisen iloasi

Tuukka-Omar ja Paavo puhuvat salakieltä.
Tuukka-Omar ja Paavo puhuvat salakieltä. Kuva: Tuukka-Omar ja Paavo puhuvat salakieltä. Kirjan kuvitus Jukka Lemmetty, kustantaja Tammi 2016. tuukka-omar ja superkielitaito

Kielitaito karttuu kuuntelemalla, puhumalla ja kysymällä. Lähes jokainen meistä omaksuu kieliä leikkimällä, kunhan siihen on tilaisuus ja tarve. Avoin mieli vierasta kulttuuria kohtaan lisää valmiuksia oppia ympäristössä puhuttua kieltä. Romaani Tuukka-Omar ja superkielitaito vie lasten maailmaan ja kielen oppimiseen.

Kirjaan on leivottu arabialaiseen kulttuuriin kuuluvat ainekset kuten yhteisöllisyys, vatsatanssi, mausteet, makeat jälkiruuat, anistee ja runsas puhe tehostetuin ilmein ja elein. Lisäksi kirjan lapset suhtautuvat ennakkoluulottomasti vieraaseen kulttuuriin.

Kirjailija Niina Hakalahden teksti on taattua laatua. Kirja on neljäs Tuukka-Omarista kertova romaani. Kirjailijan tavaramerkkejä ovat mm. hersyvä huumori, koomiset tilanteet, kutkuttava suomen kieli sekä helppolukuisuus.

Lapsi toimii tulkkina

Kirjan kaverukset, Tuukka-Omar ja Paavo keksivät hauskoja juttuja, joita kuvataan lapsen näkökulmasta värikkäin yksityiskohdin. Tuukka-Omarin äidinkieli on suomi ja isänkieli arabia. Hän on kasvanut kaksikielisyyteen ja tottunut siihen, että isä selittää arabiankieliset sanat, ellei hän ymmärrä niitä.

Poikien syyslomalla Tuukka-Omarin kotiin tulee syyrialaisia sukulaisia, jotka eivät puhu suomea. Amira-täti ja Naser-setä kiinnostavat kovasti Paavoa, jolle Tuukka-Omar tulkkaa eksoottista isänkieltään.

Pian kotikeittiöstä tulvii jatkuvasti ihania tuoksuja, sillä Amira-täti on erinomainen ruuanlaittaja ja vielä leipurikin.

- Saanko minä jäädä teille, kysyy Paavo innokkaasti. Nyt on syysloma ja täällä tuntuu leipomolta ja ulkomaalta.

Tuukka-Omar, Paavo, Amira-täti, Naser-setä ja Jaska-minipossu tanssivat.
Tuukka-Omar, Paavo, Amira-täti, Naser-setä ja Jaska-minipossu tanssivat. Kuva: Tuukka-Omar, Paavo, Amira-täti, Naser-setä ja Jaska-minipossu tanssivat. Kirjan kuvitus Jukka Lemmetty, Tammi 2016. tuukka-omar ja superkielitaito

Lapset kahden kulttuurin välissä

Tuukka-Omarin havainnot omasta kielitaidosta, tulkin roolista ja vieraan kielen puhumisesta ovat oivaltavia. Pojan identiteetti ja tunneside sukulaisiin vahvistuvat. Vierailun aikana Tuukka-Omar tutustuu sukulaisiinsa ja oppii arabialaisia sanontoja, lauluja ja tapoja. Syyrialainen Amira-täti tuoksuu ruualta, kanelilta ja sitruunalta.

Vaikka Tuukka-Omar ujostelee Amira-tädin käytöstä suomalaisessa ruokakaupassa, on hän hyvin ylpeä itsestään, että osaa puhua ja tulkata arabiaa.

Paavo ja tämän perhe suhtautuvat mutkattomasti, mutta uteliaasti arabialaiseen tapakulttuuriin, mutta myös syyrialaiset vieraat oppivat suomalaisia tapoja englannin avulla.

Kirja ei alleviivaa monikulttuurisuutta, vaan se näyttää miten luontevasti ja avoimesti lapsi tutustuu uuteen kieleen ja kulttuuriin, kun lapsi saa kasvaa ennakkoluulottomassa ja suvaitsevassa kodissa kuten Paavo.

Lapset oppivat kieltä leikkimällä

Kirjassa käytetään monta kieltä rinnakkain: keksittyä koodikieltä, suomea, arabiaa, elekieltä sekä jaskaa, joka on minipossu Jaskan röhkimäkieli.

Luovat lapset kehittävät omia mielikuvituksellisia kommunikaatiotapoja kuten Tuukka-Omar ja Paavo. Pojat kehittävät salaiseen koodikieleensä uusia taikasanoja ja merkkejä koko sukulaisvierailun ajan.
Myös aikuisten kannattaisi ottaa mallia lapsista, jotka oppivat leikkimällä paljon uutta.

Kirjan lopussa on tehtävä, joka kehottaa lukijaa kokeilemaan Tuukka-Omarin ja Paavon merkkikieltä. Innostus kielitaitoon voi alkaa jopa koodikielen opettelusta.

Lähde: Tuukka-Omar ja superkielitaito (Tammi, 2016)

Linkit
Kirjan tiedot ja arvostelu
Yle Tiede: Uskalla puhua vieraalla kielellä
Niina Hakalahden kotisivut

Testi: Osaatko vielä oppia uutta?

Kommentit

Oppimistaidot

Facebook, Twitter

 • Paineessa-kampanja auttaa yo-stressissä

  Autamme valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan.

  Loputon kiire, valtava työmäärä ja paineet menestymisestä ovat usean lukiolaisen arkipäivää. Yle Abitreenien Paineessa -kampanja auttaa valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan, ylioppilaskirjoituksiin.

 • Muistin tukemiseksi on monia kikkoja

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä.

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä - jopa eri tyyleillä eri aikoina elämässämme. Tarkkaavaisuuteni kohdistuu eri asioihin. Hahmotan ympäristöäni ja muistan opittua eri tavoin. Olemme kaikki erilaisia oppijoina.

 • Aivojen muovautuvuus on oppimisen perusta

  Aivojen muovautuvuus on oppimisen perusta

  Mitä musiikki tekee aivoille? Entä pelaaminen? Miten syntyy addiktio? Mikä on aivoinfarkti? Ihmisen aivot ovat ainutlaatuinen ja monimutkainen järjestelmä. Aivot muuttuvat iän myötä, mutta myös ihmisen oma toiminta muovaa aivoja.

 • Käytä digileikkejä ja -pelejä oikein

  Leikki on lapsen työtä.

  Leikki on lapsen työtä: itseohjautuvaa ajanvietettä, jossa lapsi saa itse päättää tekemisen rajat ja reunaehdot. Usein ajatellaan, että leikkimisen ja pelaamisen suurin innoittaja on tekemisen vapaus. Tämä ajatus on kuitenkin takaperoinen: leikissä ja etenkin peleissä vapautta nimenomaan rajoitetaan keinotekoisesti erilaisten sääntöjen kautta. Leikkiminen ja pelaaminen ovatkin vapaaehtoista vapauden rajoittamista.

 • Empatiaa voi oppia myös digiaikana

  Miksi empatia on tärkeää? Millä tavoin se kehittyy?

  Yksiselitteistä suositusta lasten netinkäytöstä ei ole. Lasten tiedetään kuitenkin tarvitsevan riittävästi sensitiivistä vuorovaikutusta tärkeän aikuisen kanssa. Miksi empatia on tärkeää ja kannattaako lapsen ruutuaikaa rajoittaa?