Hyppää pääsisältöön

Lähde viikon järviristeilylle Kuopiosta

Lii-Filmin lyhytelokuvassa vuodelta 1955 katsellaan Suomen kesäisiä näkymiä laivamatkalla Kuopiosta Heinävedellä sijaitsevaan Uuden Valamon luostariin. Filmissä kerrotaan myös vähitellen kuihtuneen sisävesimatkailun uudelleen elvyttämisestä.

Ohjelman selostuksesta selviää, että vielä joitakin vuosikymmeniä aikaisemmin valkokylkiset sisävesilaivat kuljettivat runsaasti matkailijoita suurista satamakaupungeista Kuopiosta, Savonlinnasta ja Lappeenrannasta vesireiteillä läpi maamme kauneimpien osien. Nyt lisääntyneet auto-, rautatie- ja lentomatkailu olivat syrjäyttämässä laivamatkailun ja sisävesiromantiikan.

Kuopiolainen Leppävirta Osakeyhtiö kunnosti 52 vuotta vanhan aluksensa Leppävirta II:n uivaksi hotelliksi, joka alkoi tehdä viikon pituisia matkoja Kuopiosta Lappeenrantaan ja takaisin. Välillä poikettiin tutustumaan Joensuun ja Savonlinnan nähtävyyksiin. Matkan varrella pysähdyttiin myös Heinävedellä, Puumalassa ja Punkaharjussa.

Lehdistölle ja elokuvaväelle järjestettiin tilaisuus tutustua uuteen matkareittiin. Matkan kohteena oli tällä kertaa Heinävedellä sijaitseva Uuden Valamon luostari. Laivamatkalla nähtiin hienoja kesäisiä Sisä-Suomen järvimaisemia. Filmissä laiva kulkee muun muassa kauniin Varistaipaleen kanavan kautta.

Pääkohteessa vastassa oli luostarin pappismunkki Savva. Oppaan johdolla tutustuttiin luostariin, Saastamoisen aikaisemmin omistamaan Papinniemen kartanoon. Luostari jatkaa Laatokalla sijainneen Valamon perinteitä ja siellä keski-iältään yli 70-vuotiaat munkit toteuttivat munkki-ihanteelle pyhitettyä toimintaansa.

Lyhyen tutustumiskäynnin jälkeen oli eron hetki. Pian laivan keulassa kuohuivat jälleen veden aallot.

Keskustele