Hyppää pääsisältöön

Lähde viikon järviristeilylle Kuopiosta

Lii-Filmin lyhytelokuvassa vuodelta 1955 katsellaan Suomen kesäisiä näkymiä laivamatkalla Kuopiosta Heinävedellä sijaitsevaan Uuden Valamon luostariin. Filmissä kerrotaan myös vähitellen kuihtuneen sisävesimatkailun uudelleen elvyttämisestä.

Ohjelman selostuksesta selviää, että vielä joitakin vuosikymmeniä aikaisemmin valkokylkiset sisävesilaivat kuljettivat runsaasti matkailijoita suurista satamakaupungeista Kuopiosta, Savonlinnasta ja Lappeenrannasta vesireiteillä läpi maamme kauneimpien osien. Nyt lisääntyneet auto-, rautatie- ja lentomatkailu olivat syrjäyttämässä laivamatkailun ja sisävesiromantiikan.

Kuopiolainen Leppävirta Osakeyhtiö kunnosti 52 vuotta vanhan aluksensa Leppävirta II:n uivaksi hotelliksi, joka alkoi tehdä viikon pituisia matkoja Kuopiosta Lappeenrantaan ja takaisin. Välillä poikettiin tutustumaan Joensuun ja Savonlinnan nähtävyyksiin. Matkan varrella pysähdyttiin myös Heinävedellä, Puumalassa ja Punkaharjussa.

Lehdistölle ja elokuvaväelle järjestettiin tilaisuus tutustua uuteen matkareittiin. Matkan kohteena oli tällä kertaa Heinävedellä sijaitseva Uuden Valamon luostari. Laivamatkalla nähtiin hienoja kesäisiä Sisä-Suomen järvimaisemia. Filmissä laiva kulkee muun muassa kauniin Varistaipaleen kanavan kautta.

Pääkohteessa vastassa oli luostarin pappismunkki Savva. Oppaan johdolla tutustuttiin luostariin, Saastamoisen aikaisemmin omistamaan Papinniemen kartanoon. Luostari jatkaa Laatokalla sijainneen Valamon perinteitä ja siellä keski-iältään yli 70-vuotiaat munkit toteuttivat munkki-ihanteelle pyhitettyä toimintaansa.

Lyhyen tutustumiskäynnin jälkeen oli eron hetki. Pian laivan keulassa kuohuivat jälleen veden aallot.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto