Hyppää pääsisältöön

Lähde viikon järviristeilylle Kuopiosta

Lii-Filmin lyhytelokuvassa vuodelta 1955 katsellaan Suomen kesäisiä näkymiä laivamatkalla Kuopiosta Heinävedellä sijaitsevaan Uuden Valamon luostariin. Filmissä kerrotaan myös vähitellen kuihtuneen sisävesimatkailun uudelleen elvyttämisestä.

Ohjelman selostuksesta selviää, että vielä joitakin vuosikymmeniä aikaisemmin valkokylkiset sisävesilaivat kuljettivat runsaasti matkailijoita suurista satamakaupungeista Kuopiosta, Savonlinnasta ja Lappeenrannasta vesireiteillä läpi maamme kauneimpien osien. Nyt lisääntyneet auto-, rautatie- ja lentomatkailu olivat syrjäyttämässä laivamatkailun ja sisävesiromantiikan.

Kuopiolainen Leppävirta Osakeyhtiö kunnosti 52 vuotta vanhan aluksensa Leppävirta II:n uivaksi hotelliksi, joka alkoi tehdä viikon pituisia matkoja Kuopiosta Lappeenrantaan ja takaisin. Välillä poikettiin tutustumaan Joensuun ja Savonlinnan nähtävyyksiin. Matkan varrella pysähdyttiin myös Heinävedellä, Puumalassa ja Punkaharjussa.

Lehdistölle ja elokuvaväelle järjestettiin tilaisuus tutustua uuteen matkareittiin. Matkan kohteena oli tällä kertaa Heinävedellä sijaitseva Uuden Valamon luostari. Laivamatkalla nähtiin hienoja kesäisiä Sisä-Suomen järvimaisemia. Filmissä laiva kulkee muun muassa kauniin Varistaipaleen kanavan kautta.

Pääkohteessa vastassa oli luostarin pappismunkki Savva. Oppaan johdolla tutustuttiin luostariin, Saastamoisen aikaisemmin omistamaan Papinniemen kartanoon. Luostari jatkaa Laatokalla sijainneen Valamon perinteitä ja siellä keski-iältään yli 70-vuotiaat munkit toteuttivat munkki-ihanteelle pyhitettyä toimintaansa.

Lyhyen tutustumiskäynnin jälkeen oli eron hetki. Pian laivan keulassa kuohuivat jälleen veden aallot.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto