Hyppää pääsisältöön

Perparim ja Mehmet Hetemaj: "Pelinumerot ovat kunnianosoitus vanhemmille"

Hetemaj’n veljesten futisurat ovat koko perheen unelma. Perparimin ja Mehmetin isä Miftar oli suuri kannustaja futiskentän laidalla. Siskot Fatbardhe ja Fatlume sekä äiti Emine olivat myös mukana, he kannustivat, huoltivat varusteet ja joskus myös arvostelivat veljesten suorituksia. Lisäksi tytöt jakoivat mainoksia ja pakkasivat joululahjoja talkoissa, joissa kerättiin rahaa veljien jalkapalloharrastukselle. Futisvanhemmat-sarjaan liittyen kuuluisien pelaajien perheet muistelevat millaista oli silloin kun tulevat tähdet olivat vielä junnupelaajia.

Pikkupoikina Hetemaj'n veljekset pelasivat salaa pitkälle iltaan läheisillä kentillä.

- He eivät muistaneet tulla syömään! Pojat eivät uskaltaneet sanoa isälle ja äidille, että ovat pelaamassa, Emine-äiti muistelee yllä olevalla videolla.

Se oli iloisinta aikaa meidän perheelle, koska koko elämää varjosti kuitenkin sota.

Perhe oli lähtenyt sotaa pakoon Kosovosta 90-luvun alussa, ensin Ouluun ja sitten Helsinkiin.

- Äiti teki leivät ja oli iso kannu teetä, eväät mukana. Välillä tehtiin kakkuja ja myytiin arpajaisissa. Se oli iloisinta aikaa meidän perheelle, koska koko elämää varjosti kuitenkin sota. Jalkapallo toimi meille irtiottona, Fatbardhe muistelee pelipäiviä ja mokkapalatalkoita.

Vaikka rahaa ei juuri ollut, niin maahanmuuttajaperheen veljeksistä tuli Suomen jalkapallon suuria nimiä.

- Joukkueen vanhemmat olivat sopineet, että isä saa tulla Dana Cupiin, että hänen laivalippu maksetaan, Fatbardhe muistelee lämmöllä muiden apua perheelle.

Perparim valittiin isän kannustuksen edessä turnauksen parhaaksi pelaajaksi vuonna 1998.

Äiti kulki peleissä ja kannusti. Kerran pojat pelasivat äitien joukkuetta vastaan.

- Kas kummaa, Hetemaj’n rouva teki maalin. Sitten kun Perpa tai Mehu ei jostain tilanteista ole saanut maalia, niin äiti sanoo, minäkin olen tehnyt maalin. Siitä tuli vakio, äitikin teki maalin ja sä et saa, kolmikko nauraa,

Kun Perparim teki ensimmäisenä suomalaisena maalin Italian Serie A:ssa, hän suuteli kädessään olevaa isän muistotatuointia ja heilutti perheenjäsenille katsomoon. Veljeksillä on pelipaidan selässä isän ja äidin syntymävuodet kunnianosoituksena kotia ja vanhempia ja vanhempien uhrauksia kohtaan.

- Se on kauheen ihana kunnianosoitus vanhemmille, Fatbardhe miettii.

Juttu on osa Futisvanhemmat-sarjan juttusarjaa, jossa tähtien futisvanhemmat kertovat, millaista oli olla vanhempana tulevalle tähdelle. Luvassa vielä Mikael Forssellin ja Joel Pohjanpalon perheen ajatuksia futisvanhemmuudesta.

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä ja osallistu keskusteluun sarjan Facebookissa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN tiistaisin sarjan teemoista osoitteessa yle.fi/futisvanhemmat klo 20.30 - heti sen perään kun sarjan jakso TV1:llä alkaen klo 20.

KATSO Futisvanhemmat-sarja Yle Areenasta - jaksot tiistaisin myös TV1:llä klo 20:

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

 • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

  Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

  "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

 • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

  Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

  Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

 • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

  Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

  Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

 • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

  Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

  Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

 • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

  Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

  Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

 • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

 • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

  Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

  Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."