Hyppää pääsisältöön

Riitta Nelimarkan teokset kuvittavat Debussyn preludeja RSO:n konsertissa

Riitta Nelimarkka: Bruyères
Riitta Nelimarkka: Bruyères Kuva: Riitta Nelimarkka riitta nelimarkka: bruyères

RSO esittää Colin Matthewsin orkestroimia Debussyn pianopreludeja Hannu Linnun johdolla 6.4. Musiikkitalossa. Preludien aikana konserttisalin kolmelle valkokankaalle heijastetaan kuvataiteilija Riitta Nelimarkan suunnittelema visualisointi. Konsertin ohjelmassa niin ikään oleva Modest Mussorgskyn Näyttelykuvat on myös alun perin pianolle sävelletty teos, johon orkestroinnin on säveltänyt Maurice Ravel. Solistinumerona kuullaan Sergei Prokofjevin 5. pianokonsertto, jonka solistina soittaa Olli Mustonen.

Riitta Nelimarkka on monipuolisuudessaan yksi jännittävimpiä suomalaisia kuvataiteilijoita. Hänen taiteensa ominaispiirteitä ovat peloton värinkäyttö, liikkeen ja ilon läsnäolo, taitava piirtäminen, oudohkot semiabstraktit hahmot sekä poikkeuksellinen huumori sekä vahva eroottinen tunnelataus. Suuria näyttelyitä Nelimarkalla on ollut mm Amos Andersonin taidemuseossa, Helsingin Taidehallissa, Tukholman Hallwylska musetissa, Liman kansallismuseossa, Venäjän taideakatemian galleria Tsereteljissä Moskovassa, Hannoverin maailmannäyttelyssä ja FIDM-museossa Los Angelesissa sekä Maison L´Europessa Pariisissa. Jaakko Seeckin kanssa kunnostetussa patriisitalossa, Bongan linnassa Loviisassa, on esillä pari sataa teosta käsittävä pysyväisnäyttely (bonga,fi).

Nelimarkan uusimpia töitä ovat vasta paljastettu Hietaniemen paviljongin lasimaalaus, “glasaali”, Without too much thinking” sekä helmeilevä noin tuhannen kuvan joukosta rakennettu “kvint-tyykki” Claude Debussyn Preludeihin.

Olli Mustonen on viime kausina esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin ja Mariinski-teatterin orkesterin, New Yorkin filharmonikkojen sekä Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin solistina. Kapellimestarina hän on tehnyt yhteistyötä kotimaisten orkestereiden ohella mm. Kölnin WDR-sinfoniaorkesterin, Melbournen sinfoniaorkesterin, Moskovan Tšaikovski-sinfoniaorkesterin, Japanin radion sinfoniaorkesterin ja Viron kansallisorkesterin kanssa.
Mustosen levytystuotanto on laaja ja sisältää useita palkittuja kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi Edison- ja Gramophone-palkinnot saaneen Alkanin ja Šostakovitšin preludien levytyksen. Viime vuosien äänitteistä mainittakoon Beethovenin pianokonserttojen kokonaislevytys Tapiola Sinfoniettan kanssa, Respighin Concerto in modo misolidio RSO:n ja Sakari Oramon kanssa, sekä soololevytyksiä mm. Bachin, Tšaikovskin, Sibeliuksen, Skrjabinin, Rahmaninovin, Prokofjevin ja Šostakovitšin teoksista. RSO:n konsertissa 6.4. kuultavan Prokofjevin 5. pianokonserton esitys on osa RSO:n, Hannu Linnun ja Mustosen Prokofjev-projektia, jossa esitetään ja levytetään kaikki Prokofjevin viisi pianokonserttoa.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

6.4. klo 19
KESKIVIIKKOSARJA 12

Hannu Lintu, kapellimestari
Olli Mustonen, piano
Riitta Nelimarkka, visualisointi
Claude Debussy / Colin Matthews: Preludeja
Sergei Prokofjev: Pianokonsertto nro 5
Modest Musorgsky / Maurice Ravel: Näyttelykuvia
Liput: 8–32,50 €

  • RSO kantaesittää 13 uutta teosta kaudella 2023‒2024

    Kauden teemoja ovat Strauss, Benjamin ja tulevaisuus.

    RSO kantaesittää 2023‒2024 ennätykselliset 13 uutta sävellystä. Kauden teemasäveltäjät ovat Richard Strauss ja RSO-festivaalilla esiteltävä Sir George Benjamin. Kolmas teema, tulevaisuus, nostaa esiin nuoria muusikkoja ja säveltäjiä. RSO:n konserttien verkko- ja televisiolähetysten suosio kasvaa ‒ vuonna 2022 katsojia oli yli 4,1 miljoonaa.

  • Nicholas Collon 40 vuotta: "Olen löytänyt RSO:sta orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen"

    RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon täyttää 40 vuotta.

    RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä 7.2.2023. "RSO:sta olen löytänyt orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen, ja minusta on aina ihanaa tulla tänne. Se on yksi isoimmista asioista, joita urallani on tapahtunut kolmekymppisenä. Oman orkesterin löytäminen ei ole itsestäänselvää, ja siihen tarvittiin paljon onnea, oikeassa paikassa olemista oikeaan aikaan. Tässä orkesterissa kaikki tuntuu minusta oikealta."