Hyppää pääsisältöön

Riku Nieminen: Onko talouskasvu välttämätöntä?

Riku Niemisen henkilökuva argumentilla: Raha ja talous ovat syrjäyttäneet jumalanpelon.
Riku Niemisen henkilökuva argumentilla: Raha ja talous ovat syrjäyttäneet jumalanpelon. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu yle battle

Onko talouskasvu välttämätöntä? Yhtä ambivalenttia, henkilökohtaista ja väiteltävissä olevaa kysymystä saa hakea. ”Onko Jumalaa olemassa?” liippaa läheltä, kuin myös ”Mikä on elämän tarkoitus?”

Mitä on tarkoitus? Mitä on välttämättömyys? Miksi ihminen tarvitsee psykologisesti talouskasvua?

Mikä on sinulle välttämätöntä? Selviytyminen? Terve elämä? Perhe? Itsensä toteuttamisen mahdollisuudet? Ystävät? Onnellisuus? Wi-fi? Älypuhelin? Lenkkarit? Sosiaalinen media? Gluteeniton ruokavaihtoehto?

Mikä on ihmiskunnan kannalta välttämätöntä? Vesi? Happi? Siedettävät elinolosuhteet?

Onko jatkuvan talouskasvun keinotekoinen ylläpito, kapitalismi ja rahamarkkinatalous hyviä välineitä ihmiskunnan kehitystä varten ja ylläpitämään ihmiskunnalle välttämättömiä elinolosuhteita?

Yksilölle välttämätöntä lienee olla fyysisessä ja aatteellisessa tasapainossa vallitsevan ympäristön kanssa niin ettei yksilö kokisi syrjäytymisenpelkoa tai pelkoa menehtymisestä.

Tuoko talouskasvu siinä tapauksessa juuri nyt, tässä hetkessä, kaikkea edellä mainittua? Vai olemmeko kenties jo länsimaissa saavuttaneet välttämättömyyksiksi uumoilemani fyysiset ja aatteelliset elinolosuhteet?

Raha ja talous ovat syrjäyttäneet jumalanpelon ja tuoneet modernille, älykkäälle, uskottomalle ihmiselle tarkoituksen elää luoden jatkuvasti uusia hankittavia tai koettavia välttämättömyyksiä.

Jumalaan ja kuolemanjälkeiseen elämään uskova ihminen pyhitti tekonsa ja aikansa korkeimman käsiin, pyrkien miellyttämään sitä, anellen siltä hädän hetkellä, saaden oikeutuksen teoilleen siltä.
Moderni ihminen pyhittää tekonsa, aikansa ja oikeuttaa elämänsä talouskasvun alttarilla.

Talouden ylipapit, -papittaret ja ylipappihenkilöt langettavat päällemme ennustuksia tulevista ajoista, laskevat ja nostavat valtioiden luottoluokituksia, kun valtamedia paisuttaa ”pelkokuplan” valtionvelasta otsikoillaan kuin muukalaisista, luonnonkatastrofeista ja vitsauksista pelotteleva vanha testamentti. Oletko valittu vai oletko hyljätty?

”Pankit täytyy pelastaa!” ”Luottoluokituksemme laskettiin kahden a-kirjaimen tasolle!” ”Talouskasvulukevat makaavat nollissa!” ”Suomi jää jälkeen!” ”EU on meille vihainen!”

MITÄ ME TEEMME? KEITÄ MEIDÄN TÄYTYY MIELLYTTÄÄ JOTTA KOEMME ITSEMME TÄRKEIKSI?

Raha ja talous ovat yhtä kuin potentiaali, mahdollisuus, futuuri, kuolemanjälkeinen elämä! HALLELUJA! Hidastaminen on yhtä kuin kuolema ja maanpäällinen, haiseva, köyhä helvetti!

Toisaalta talouskasvuahan ei saa missään nimessä suorittaa väärin, eli luontoa kuormittamalla ja ilmastonmuutosta kiihdyttämällä! Soo soo hiilivoimaloita käyttävät Kiina ja Afrikka SOO SOO! SOO SOO mielipidevankeja pitävä ja työntekijöiden oikeuksia polkeva Kiinan parlamentti SOO SOO!!

Kun minua pyydettiin kirjoittamaan tätä tekstiä ja sain kuulla palkkion suuruuden aloin välittömästi arvioiden laskemaan tuntipalkkaani. MITÄ MINÄ SAAN JOTTA TÄMÄ EI OLE TURHAA?

Onko rahaton elämä turha elämä?


Osallistu keskusteluun somessa aihetunnisteella #ylebattle ja liity joukkoihimme Facebookissa!

facebook.com/ylebattle
instagram.com/ylebattle
twitter.com/JKenttamaa
Snapchat: juhanikenttamaa

yle.fi/battle 24/7

Yle Puhe maanantaisin 29.2.–28.3. klo 16.03

Yle TV2 torstaisin 3.–31.3. klo 22.00

Kommentit

Battle

USKONTO

RUOKA

PÄIHTEET

NATIONALISMI

TALOUS

Lue lisää:

Battle

Battle kyseenalaistaa nykyisen maailmanjärjestyksen ja haastaa keskustelemaan viidestä tulevaisuutemme kannalta tärkeästä aiheesta: uskonto, ruoantuotanto, päihteet, nationalismi ja talous. Sinut on haastettu mukaan. Millaisessa maailmassa sinä ja jälkipolvesi haluatte elää? Ota kantaa! –Juhani

Battlen uskontokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rukousnauha.
Battlen uskontokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rukousnauha. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,uskonto (uskominen)

USKONTO

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen ruoantuotantokokonaisuuden teemakuva. Kuvassa verinestettä valuva paisti.
Battlen ruoantuotantokokonaisuuden teemakuva. Kuvassa verinestettä valuva paisti. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,Ruoantuotanto,ruoat (ruokalajit)

RUOANTUOTANTO

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen päihdekokonaisuuden teemakuva. Kuvassa huumetabletteja.
Battlen päihdekokonaisuuden teemakuva. Kuvassa huumetabletteja. Kuva: Jarkko Mikkonen battle

PÄIHTEET

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen nationalismikokonaisuuden teemakuva. Kuvassa polttopullo.
Battlen nationalismikokonaisuuden teemakuva. Kuvassa polttopullo. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,kansallisuusaate

NATIONALISMI

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen talouskokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rypistynyt US dollarin seteli.
Battlen talouskokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rypistynyt US dollarin seteli. Kuva: Jarkko Mikkonen talous

TALOUS

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK