Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Ruger Hauer pureutuu mielenterveysongelmiin – ”Häpeästä pitäisi päästä eroon”

Sekasin-biisi liittyy draamasarjaan, joka nostaa esiin mielenterveysongelmia ja sitä, miten niihin saa apua.

Joskus asiat loksahtavat kohdalleen juuri oikealla hetkellä.

Tuotantoyhtiö It's Alive oli tekemässä mielenterveyttä käsittelevää draamasarjaa Ylelle. Yhtiö kysyi räppäri Paperi T:ltä, olisiko tällä jotakin tulevaan draamasarjaan sopivaa biisiä.

Paperi T:llä ei ollut – mutta sattumoisin hänen rap-triollaan Ruger Hauerilla oli.

Paperi T:n, Pyhimyksen ja Tommishockin Ruger Hauer on yhdistänyt voimansa Regina-bändin Iisa ja Mikko Pykärin kanssa, ja yhteistyön hedelmänä julkaistiin viime viikolla Mature-albumi. Levyltä löytyi Sekasin-niminen kappale, joka sopii täydellisesti osaksi draamasarjaa. Kappaleen mukaan lopulta päädyttiin nimeämään koko sarja.

- Tuollaiseen kamppikseen ei pidä ikinä lähteä mukaan vain omasta kulmasta, vaan miettiä sitä, onko meillä tähän jotain annettavaa. Emme ole lähteneet aiemmin mukaan kampanjoihin, mutta tähän lähdettiin. Tämä on aihe, joka tuntui riittävän läheiseltä meille, Mikko "Pyhimys" Kuoppala sanoo.

Sekasin-biisin musiikkivideo nähdään YleX Ensinäyttönä. Video on kuvattu draamasarjan kuvauspaikalla, ja siinä nähdään katkelmia ja näyttelijöitä sarjasta. Draama kertoo neljästä nuoresta, jotka joutuvat suljetulle osastolle mielenterveysongelmien takia.

Mielenterveyttä käsittelevän videon kuvaaminen mielisairaalassa ei ole välttämättä sitä, mitä Ruger Hauerilta odottaisi. Tämän Pyhimyskin myöntää.

- En usko, että olisimme välttämättä itse lähteneet mielisairaalaan, jos olisimme lähteneet itse tekemään videota omalla tuotannolla, koska se on ehkä se selkein assosiaatio. Mutta se osoittautui hyväksi valinnaksi. Ei aina tarvitse olla niin vaikea, Pyhimys sanoo.

"On turha demonisoida ongelmaa tai lakaista sitä maton alle. "― Pyhimys

Musiikkivideolla nähdään rankkoja katkelmia draamasarjasta ja mielisairaalan tapahtumista. Ahdistaviakin tapahtumia näytetään avoimesti, ongelmia ei yritetä kaunistella.

Pyhimys sanoo, että on hyvä asia, jos musiikkivideo ja sarja pystyvät purkamaan ongelmien ympäriltä häpeää ja pelkoja. Räppäri muistuttaa, että käytännössä kaikki ihmiset kohtaavat joko itse tai lähipiirissään mielenterveysongelmia.

- On turha demonisoida ongelmaa tai lakaista sitä maton alle. On todettu, että häpeä on osavaikuttimena mielenterveysongelmissa. Häpeästä pitäisi päästä eroon.

Sekasin-draamasarja nähdään Ylellä myöhemmin tänä keväänä.

Lue myös:

Keskustelu lihavuudesta käy kiivaana – Läskimyytinmurtajien Saara: "Läski tarkoittaa samaa kuin epäonnistuja"