Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä pahviset muuttolaatikot: Tukeva Ikea voitti, hutera K-Rauta hävisi

Clas Ohlsonin, Bauhausin, Ikean, Bilteman ja K-raudan muuttolaatikot.
Clas Ohlsonin, Bauhausin, Ikean, Bilteman ja K-raudan muuttolaatikot. Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,Muuttolaatikko,testit,Clas Ohlson,IKEA,K-Rauta,Biltema,Bauhaus

Muuttaminen käy työstä. Erityisesti ammattimuuttajille, jotka siirtävät asiakkaiden tavaroita osoitteesta toiseen. Testasimme markettien pahviset, keskikokoiset muuttolaatikot ammattilaisten voimin. Ikean laatikko oli testivoittaja ja K-Raudan muuttolaatikko yhtä selvästi testilaatikoiden heikoin esitys.

Muuttohommissa tarvitaan hyvä peruskunto, mutta vähintään yhtä tärkeitä ovat tekniikka ja apuvälineet, sanovat testaajat Kristian Rehnström, Jukka Sannikka ja Joonas Mäki, jotka työskentelevät Niemen muuttopalveluissa. Kun muuttomiehet kutsutaan paikalle, tavarat on yleensä jo pakattu - mutta mihin?

Joonas Mäki, Kristian Rehnström ja Jukka Sannikka testaavat muuttolaatikoita.
Joonas Mäki (vas.), Kristian Rehnström ja Jukka Sannikka ovat muuttamisen ammattilaisia. Joonas Mäki, Kristian Rehnström ja Jukka Sannikka testaavat muuttolaatikoita. Kuva: Yle Kuningaskuluttaja,Muuttolaatikot,Muuttolaatikko,testit

- Optimaalinen muuttolaatikko on keskikokoinen tai jopa sitä pienempi, kunhan se on tukeva, toteaa Rehnström.

- Pahinta on muuttaa pieniä nyssyköitä ja pussukoita, eli muuttomiesten kielellä ‘hilsettä’, sanoo Sannikka.

Neljäänkymmeneen neliöön tarvitaan 40 muuttolaatikkoa.

Nyrkkisääntö on, että neljäänkymmeneen neliöön tarvitaan 40 muuttolaatikkoa. Jos tavaraa on tavallista enemmän, varaa ekstralaatikoita, neuvoo Sannikka.

Haimme testiin viisi keskikokoista muuttolaatikkoa, jotka vetävät joko runsaat 60 litraa tai 30 - 40 kiloa tavaraa. Sellaiset löytyivät Ikeasta, K-Raudasta, Bauhausista, Biltemasta ja Clas Ohlsonilta. Bauhausissa oli suurimmat valikoimat erikokoisia, pahvisia muuttolaatikoita.

Muovia vai pahvia?

Pahvisten muuttolaatikoiden hinnat vaihtelivat 1,75 euron ja ja 3,20 euron välillä. Yksikköhinnat eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä monet laatikot myydään useamman laatikon nipuissa. Myös nippujen koot vaihtelivat kahdesta kymmeneen laatikkoon.

Pahviset muuttolaatikot ovat vuokrattavia muovilaatikoita kalliimpia: Muovisten muuttolaatikoiden hinnat vaihtelevat pääkaupunkiseudulla 12 sentistä (Opiskelijamuutto) 19 senttiin (Lainalaatikot).

Pahvisia muuttolaatikoita tarvitaan, kun muuttolaatikoita ei ole kiire purkaa tai kun muuttaja tietää varastoivansa osan tavarasta. Myös kaikki ulkomaanmuutot tehdään pahvilaatikoilla, koska niitä ei tarvitse palauttaa, kertovat testaajat.

Clas Ohlsonin, Bauhausin, Ikean, Bilteman ja K-raudan muuttolaatikot.
Clas Ohlsonin, Bauhausin, Ikean, Bilteman ja K-raudan muuttolaatikot. Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,Muuttolaatikko,bauhaus,IKEA,Clas Ohlson,K-Rauta,testit

Kirjojen kylkeen pehmoleluja

Muuttolaatikkoa ei kannata täyttää pelkästään kirjoilla, sillä sellaisten liikuttelu on hankalaa. Mäki neuvoo pakkaamaan laatikot niin, että puolet on painavaa tavaraa ja puolet pehmeitä, kuten vaatteita tai pehmoleluja.

Vaatteita ja muita tekstiilejä voi pakata jätesäkkeihin, joita voi sitten survoa muuttokuorman ilmataskuihin tilkkeeksi, neuvoo Rehnström.

Pieneen laatikkoon ei yksinkertaisesti mahdu liikaa tavaraa.

Biltemalla, Clas Ohlsonilla ja Bauhausilla on valikoimissaan myös erillinen, hieman pienikokoisempi laatikko kirjoille ja muille raskaille esineille. Testaajat eivät löytäneet laatikoista muuta eroa kuin koon. Pahvin paksuus oli sama pienessä ja suuressa laatikossa. Testaajiemme mielestä pienen laatikon etu on siinä, että siihen ei yksinkertaisesti mahdu liikaa tavaraa.

Kirjoja muuttolaatikossa.
Kirjoja muuttolaatikossa. Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,testit,Muuttolaatikko,Muuttolaatikot

Eettisyys ja ekologisuus

Pahvisten muuttolaatikoiden pääasiallinen materiaali on kierrätyskuitu.

Sannikka, Rehnström ja Mäki olivat sitä mieltä, että kierrätyspahvi on materiaalina yhtä vahvaa kuin uusi. Kestävyyden kannalta oleellisin asia on pahvin paksuus. Testaajiemme mielestä kaikkien laatikoiden pahvi oli melko ohut.

Saksalaisen Bauhausin muuttolaatikko oli ainoa, josta löytyi FSC sertifikaatti. FSC-merkitty tuote tarkoittaa, että sen raaka-aineen alkuperä voidaan jäljittää metsiin, joiden hoidossa noudatetaan erikseen sovittuja eettisiä ja ekologisia metsänhoitoperiaatteita.

Myös muutama muu valmistaja ilmoitti, että heidän pahvilaatikkonsa ovat FSC-laatua. Itse tuotteista ei kuitenkaan löytynyt FSC-merkintää. Lauri Ilola FSC Finlandista kertoi, että mikäli sertifikaattia ei löydy, tuote ei täytä kaikkia FSC kriteerejä.

Edullisin oli testin paras

Testaajat arvostivat muuttolaatikoissa eri asioita, mutta voittaja ja häviäjä erottuivat lopulta selvästi: Ikean laatikko oli paras, K-Raudan muuttolaatikko testilaatikoiden heikoin esitys.

1. Testivoittaja: Ikea Jättene-muuttolaatikko

 • Hinta 1,75 e/kpl. Myydään kahden laatikon setissä hintaan 3,49 e.
 • Koko 56 x 33 x 41 cm, tilavuus 62 litraa, ei kilorajaa.
 • Valmistetaan Unkarissa.
 • 90 % kierrätysmateriaalia Itävallasta ja Puolasta
 • Hyvänkokoinen, tukeva laatikko, ei notkunut, pohja piti hyvin.
 • Selkeät kokoamisohjeet.
 • Testin edullisin laatikko.
Ikea muuttolaatikko
Ikea muuttolaatikko Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,IKEA,Muuttolaatikko,testit

2. Bilteman suuri muuttolaatikko

 • 1,99 e/kpl, kymmenen kappaleen setti 17,99 e.
 • Koko 576 x 364 x 407 mm, kestää 30 kg.
 • Laatikot valmistetaan Tanskassa, pintapahvin raaka-aine peräisin Ruotsista, aaltopahvi Norjasta.
 • Materiaali 20 % uutta kuitua, 80 % kierrätettyä.
 • Kokoamisohjeet laatikon pohjassa.
 • Yhden testaajan mielestä Bilteman laatikko oli paras. Kesti pakata täyteen kirjoja.
Biltema muuuttolaatikko
Biltema muuuttolaatikko Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,testit,Muuttolaatikko,biltema,Biltema

3. Bauhausin muuttolaatikko X

 • Hinta 3,20 e/kpl. Setissä viisi kappaletta, hinta 10,00 e.
 • Koko 64,5 x 34,5 x 37 cm, kestää 40 kg.
 • Useita erilaisia kokovaihtoehtoja, myös vaatesäilytyslaatikko.
 • Hyvät kokoamisohjeet.
 • Ainoa laatikko, jossa kaksinkertainen aaltopahvi. Ei kuitenkaan vaikuttanut kestävyyteen, koska kerrokset olivat niin ohuita.
 • Heikoin kosteuden sieto. Muuttui vedessä välittömästi pehmeäksi ja hajosi käsiin.
 • Yhden testaajan mielestä kuivana paras laatikko.
 • FSC merkitty tuote
 • Bauhausin viestintä ei vastannut kysymyksiin laatikon valmistusmaasta ja raaka-aineen alkuperästä.
Bauhaus muuttolaatikko
Bauhaus muuttolaatikko Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,bauhaus,Muuttolaatikko,testit

4. Clas Ohlsonin muuttolaatikko

 • Hinta 3,19 e/kpl. Tuote myydään viiden kappaleen setissä hintaan 15,99 e.
 • Koko 58 x 35 x 41 cm, ei painorajaa.
 • Valmistetaan Tanskassa. Raaka-aineet peräisin Ruotsista ja Norjasta.
 • Laatikon materiaalista 54% on kierrätyskuitua. Kierrätyskuitu on lajiteltua hävikkiaaltopahvia.
 • Erillisen kirjalaatikon koko miellytti
Clas Ohlson muuttolaatikko
Clas Ohlson muuttolaatikko Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,testit,Muuttolaatikko

5. K-Raudan muuttolaatikko

 • Hinta 2,35 e/kpl
 • Laatikkoa löytyy vain yhdessä koossa 590 x 390 x 300 mm, ei painorajaa.
 • Testin ainoa kotimainen + kotimaisesta raaka-aineesta valmistettu laatikko.
 • Ei kokoamisohjeita.
 • Hankala saada kasaan, tavarat eivät pysyneet laatikossa vaan tulivat pohjasta lävitse.
 • Olisi tarvinnut ehdottomasti teippiä avukseen.
 • Näppärä koko.
K-Rauta muuttolaatikko
K-Rauta muuttolaatikko Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,Muuttolaatikko,K-Rauta,testit
Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.