Hyppää pääsisältöön

Jakso 7 - Loputon matka

Jakso 7 - Loputon matka
Jakso 7 - Loputon matka kadonnut-podcast


Tilaa podcast Lataa jakso

Vastaanottokeskus Suomessa noin 25 vuotta sitten. Kolme pientä lasta on saapunut suuren väkimäärän joukossa. Kuluu päiviä, kun huomataan - kukaan ei tee heille ruokaa. Lapset ovat tulleet maahan yksin, ilman vanhempiaan. He eivät olleet ainoita.

Viime vuonna Suomeen saapui noin yhdeksänkertainen määrä turvapaikanhakijoita edellisvuoteen verrattuna (2015: 32 476 vrt. 2014: 3651). 3024 heistä on yksin tulleita alaikäisiä lapsia. Suurin osa lapsista on lähtöisin Afganistanista, moni myös Irakista, Somaliasta tai Syyriasta. Tuhansien kilometrien pakolaismatka tehdään omin keinoin, ilman viisumin tuomaa mahdollisuutta turvalliseen kulkuun. Salakuljettajat toimivat matkanjärjestäjinä vailla takeita matkan toteutumisesta tai onnistumisesta. Hengenvaarallisella matkalla hinta on kuitenkin kallis. Matka Syyriasta Saksaan maksoi vuonna 2015 noin 2500 euroa. Salakuljetus onkin taloudellisesti merkittävää toimintaa - 2000-luvulla Eurooppaan suuntautuneista pakolaismatkoista on netottu arviolta 16 miljardia euroa.

Ei ole helppo jättää sukulaisia, perhettään, ei edes raunioina kotiaan. Ja on tosi vaikea jättää kuolleina kaduille, metsiin, missä sitä sotaa on käytykin. Mutta sitten, kun on kerran lähtenyt, ylittänyt sen rajan, sitten on helpompi mennä seuraavan ja taas seuraavan rajan yli.― Marja Pentikäinen, Diakonissalaitoksen kansainvälisen suojelun ja integraation toimialajohtaja

Europolin arvion mukaan reilu neljännes Eurooppaan viime vuonna saapuneista pakolaisista on alaikäisiä. Erityisesti yksin matkustavat lapset ovat ilman läheistensä suojelua hyvin haavoittuvassa asemassa. Arviolta ainakin 10 000 yksin matkustavaa alaikäistä lasta onkin Eurooppaan saavuttuaan kadonnut. Heidän kohtalonsa on epäselvä. Jotkut ovat päätyneet tuttujen tai sukulaisten luokse. Monen matka on kuitenkin ennen määränpäätä keskeytynyt.

Turvapaikkahakemuksen käsittelyaika oli vuonna 2015 keskimäärin 117 päivää. Yksin tulleet nuoret asuvat sen aikaa ryhmäkodeissa tai tukiasunnoissa.
Turvapaikkahakemuksen käsittelyaika oli vuonna 2015 keskimäärin 117 päivää. Yksin tulleet nuoret asuvat sen aikaa ryhmäkodeissa tai tukiasunnoissa. Turvapaikkahakemuksen käsittelyaika oli vuonna 2015 keskimäärin 117 päivää. Yksin tulleet nuoret asuvat sen aikaa ryhmäkodeissa tai tukiasunnoissa. Kuva: Elina Ylä-Mononen kadonnut-podcast

Kaikki yksin matkustavat lapset ovat irrallaan, vaikkeivät ehkä kadoksissa. Syitä yksin matkustamiseen on monia. Suomeen saapuvista 11-16-vuotiaista yksin matkustavista lapsista lähes kaikki ovat poikia. Usein nuori murrosikäinen poika lähetetään mahdollisesti perheen vanhimpana maailmalle hakemaan koko perheelle turvaa. Jotkut lähetetään vain oman selviämisensä tähden. Tyttöjä ei yleensä lähetetä poikien tavoin matkaan yksin. Heidän selviämisensä mahdollisuus on huomattavasti matalampi tyttöihin erityisesti kohdistuvan ihmis- ja seksikaupan sekä hyväksikäytön uhan tähden. Jotkut lapsista lähtevät matkaan, koska heillä ei ole vaihtoehtoja - heidän perheensä on kadonnut tai menehtynyt.

Jokainen ilman perhettään matkustava lapsi joutuu pakosti kantamaan hänelle kuulumatonta huolta ja vastuuta. Pitkällä yksinäisellä matkalla on monia uhkia. Monet hukkuvat, toiset sairastuvat. Jotkut joutuvat ihmiskaupassa orjatyövoimaksi, jotkut jopa elinkaupan uhreiksi. Ilman näidenkään elämän raadollisuuksien kohtaamista lapsi kantaa jo lähtiessään mukanaan kokemusta sodasta, sorrosta tai vain pohjattomasta epätoivosta. Vaikka lapsi selviää, hänen lapsuutensa katoaa tälle matkalle.

Perille päässeet lapset eivät ole vain vahvoja, vaan myös todella onnekkaita. He toivovat kaikki onnensa kantavan vielä vähän pidemmälle. Onnen lisäksi he tarvitsevat meiltä kohdemaissa tosiasiallista tukea, turvaa ja suojelua.
Kadonnut-podcastin seuraava ja viimeinen jakso tutkii, mitä tapahtuu, jos kadonnutta henkilöä ei koskaan löydetä. Milloin ja millä tavoin läheiset voivat jatkaa elämäänsä? Leena kohtaa naisen, joka eli kymmenen vuotta vainajan puolisona.

 • Jakso 8 - Elämän ja kuoleman kysymys

  Elämä jatkuu, vaikka kadonnutta ei löydy.

  Jakso 8 Mitä tapahtuu, jos kadonnutta henkilöä ei koskaan löydetä? Milloin ja millä tavoin läheiset voivat jatkaa elämäänsä? Leena kohtaa naisen, joka eli kymmenen vuotta vainajan puolisona. Jakso on podcastin kahdeksas ja toistaiseksi viimeinen osa.

 • Jakso 7 - Loputon matka

  Hätää pakenevan lapsen matka on pitkä ja vaarallinen.

  Jakso 7 Euroopassa katoaa tuhansia pakolaislapsia vuodessa. Matka mantereen halki vaatii kalliin hinnan jokaiselta sen tekevältä. Leena tapaa nuoren naisen ja murrosikäisen pojan, jotka selvisivät Suomeen asti, aivan yksin.

 • Jakso 6 - Pääsen täältä takaisin

  Yhden ihmisen kohtaaminen teki kadonneen Sonjan näkyväksi.

  Jakso 6 Sonjan tie eheytymiseen alkoi, kun yksi ihminen näki hänet kunnolla. Kun oma todellisuus järkkyy, rinnalla kulkeva läheinen auttaa löytämään tien takaisin. Leena tapaa Sonjan avomiehen Laurin, joka kertoo millaista on rakkaus monipersoonaisen kumppanina.

 • Jakso 5 - Sonja katoaa itseltään

  Sonja on nuori nainen, joka katoaa joskus itseltään.

  Jakso 5 Nuori nainen häviää välillä ulkomaille omaistensa tavoittamattomiin. Toinen havahtuu vieraalta mantereelta tietämättä miten on sinne päätynyt. Voiko kuka tahansa kadota keskellä arkea jopa omalta itseltään? Leena alkaa tutkia dissosiatiivista pakkovaellusta ja löytää Sonjan, joka tietää miltä tuntuu kadota.