Hyppää pääsisältöön

Mielikuvia, tunnelmia ja yllätyksiä. Avaruusromua 3.4.2016

pitkätukkainen kosketinsoittaja yhtyeessä
Esa Kotilainen ja Minimoog Mellotronin päällä vuonna 1976. pitkätukkainen kosketinsoittaja yhtyeessä Kuva: YLE Kuvapalvelu muusikko ja säveltäjä esa kotilainen vuonna 1976

”Musiikissa on mahdollisuus johdatella kuulijaa uusiin maailmoihin”. Näin sanoo säveltäjä ja muusikko Esa Kotilainen. Hän sanoo, että musiikkia tehdessä tulee usein yllätyksiä, ja niiden pohjalta voi jatkaa eteenpäin, ne jotka johtavat seuraavaan asiaan.

Se äänimaailma, jonka on onnistunut loihtimaan, johtaa musiikkia uusiin suuntiin. ”Se on sen hetken improvisointia tai säveltämistä”, sanoo Esa Kotilainen. Yllättäviä käänteitä saattaa tulla vastaan, tilanteita joissa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Elektroniset soittimet ovat tällaisissa tilanteissa hyviä, hän sanoo. Niillä voi edetä moneen suuntaan.

Avaruusromussa soi 70 vuotta (4.4.2016) täyttävän Esa Kotilaisen musiikki.

Esa Kotilainen on ollut aktiivinen muusikko jo 1960-luvun loppupuolelta lähtien, ja on sitä edelleen. Hän aloitti muusikon uransa hyvin suomalaiskansalliseen tyyliin, soittamalla hanurilla tangoja ja valsseja. Pian kuitenkin uudet äänimaailmat alkoivat kiinnostaa. Rockmusiikki, proge ja sähköiset soittimet tarjosivat kiinnostavampaa tekemistä. Ja sillä tiellä hän on yhä.

Muttei Esa Kotilainen suinkaan ole hylännyt hanuria missään uransa vaiheessa. Esimerkiksi vuonna 2013 ilmestyi hanuripainotteinen albumi Perhosniitty.

Musiikkia syntyy ja ilmestyy kaiken aikaa, esimerkiksi vuonna 2015 ilmestyi "vesihenkinen" albumi Ulappa.

On kuitenkin kinnostavaa palata aluksi neljän vuosikymmenen vuoden taakse.

Kesällä vuonna 1976 Esa Kotilainen teki levyä, jollaista Suomessa ei ollut vielä tehty. Hän oli jo saanut mainetta eriskummallisten äänien tekijänä, mutta silti levy yllätti monet. Se edusti uutta aikaa suomalaisessa musiikissa.

”Se syntyi niistä vaikutteista, joita kuulin silloin ulkomaisilta levyiltä. Suomessa ei sellaista musiikkia ollut”, muistelee Esa Kotilainen. Levy-yhtiö ei tiennyt lainkaan, millaista musiikkia hän oli levylleen tekemässä, mutta viitteitä oli ilmassa.

Euroopassa tehtiin outoa musiikkia. Tangerine Dream, Klaus Schulze ja muut tuon ajan kosmiset rockarit veivät kuulijansa pitkille matkoille horisontin taakse, uusiin maisemiin ja outoihin tarinoihin. Ja niin halusi myös Esa Kotilainen tehdä. Hän oli muutamaa vuotta aiemmin hankkinut itselleen Saksasta Suomen ensimmäisen Minimoog-syntesoijan, ja pääsi nyt käyttämään sitä juuri niin kuin itse halusi.

”Se oli tunnelmamusiikkia”, sanoo Esa Kotilainen tuosta levystä. ”Se oli yömusiikkia, joka syntyi pitkälti äänitystilanteessa.” Levy sai nimekseen Ajatuslapsi, ja sen sävellysten nimet kuvaavat hyvin musiikkia: Unisalissa, Ilmassa ja Avartuva näkemys.

”Minulla oli muutamia teemoja nuoteilla”, muistelee Esa Kotilainen, ”mutta musiikki syntyi pitkälti äänitystilanteessa, tilanne vei musiikkia eteenpäin. Ajattelin musiikkia hyvin visuaalisesti ja tarinan omaisesti. Kerroin tarinaa musiikilla”. Näin muistelee Esa Kotilainen. Ajatuslapsi oli pitkään vinyylilevyharvinaisuus, mutta vuonna 2008 se vihdoin julkaistiin CD-levynä, jolloin levyn musiikki pääsi oikeuksiinsa.

CD-julkaisulla on myös kaksi bonusraitaa, itse asiassa kaksi versiota samasta materiaalista, tilausteoksesta Kansallisoopperan baletin esitykseen vuodelta 1978, sävellys on nimeltään Matkaaja. Tässä ambient-tyyliin kaiutettu versio vuodelta 2008.

Vuonna 2009 Esa Kotilainen tietyllä tapaa yllätti monet soololevyllään Turquoise Planet eli Turkoosi planeetta. Tuntuu, että tuolloin hän pääsi pitkästä aikaa levyllä toteuttamaan ominta ja sisintä itseään, sitä samaa mielikuvituksen lentoa, jota oli kuultu soolokeikoilla. Erässä haastattelussa Esa Kotilainen sanoi, että musiikki on onnistunutta silloin kun sitä kuunnellessa alkaa tulla mielikuvia.

Esa Kotilainen kertoo musiikistaan, että parhaat onnistumiset tulevat yleensä keskiyöllä tai aamuyön puolella, kun oma kontrolli on vähän jo hävinnyt. ”Yöllä on niin eri maailma tehdä kuin päivällä”, hän sanoo. ”Päivä ja yö ovat kaksi eri maailmaa, yöllä kaikkein herkimmät asiat on helpointa saada kuuluviin.” Näin albumilla -51C vuonna 2010:

Albumin Soiva tehdas musiikki syntyi Kymijoen rannalla, Kymin paperitehtailla Kuusansaaressa. Esa Kotilainen kiersi 1990-luvun puolivälissä vielä tuolloin toiminnassa olleita paperitehtaita, äänittäen tehtaiden ääniä. Nyt tehtaat ovat hiljaisia, mutta musiikki jäi. Tunnelmallinen ja yllättävä musiikki. Esa Kotilainen albumilla Soiva tehdas vuonna 2011:

”Tällainen musiikki on käsityötä, ei ohjelmointia, ja siinä on sen viehättävyys”, sanoo Esa Kotilainen. Olennaista hänelle on äänen suhde omaan mieleen, hän sanoo, ja se että edelleenkin kuulee ajatuksissaan sellaisia ääniä, joita ei luonnossa ole kuullut. Siksi hän jatkaa musiikin tekemistä. Näin vuonna 2015 ilmestyneellä albumilla Ulappa:

Avaruusromua toivottaa lämpimästi onnea päivänsankarille!

AVARUUSROMUA 4.3.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ESA KOTILAINEN: Sumuinen uni (Turquoise Planet, 2009)
ESA KOTILAINEN: Avartuva näkemys (Ajatuslapsi, 1977)
ESA KOTILAINEN: Matkaaja (Ajatuslapsi, bonusraita 1978/2008)
ESA KOTILAINEN: Luolamiehen uni - osa - (julkaisematon, 1999-2000)
ESA KOTILAINEN: Matka kummajaiseen - Live at Koneisto 2003 - osa - (julkaisematon, 2003)
ESA KOTILAINEN: Jääpuikko (Turquoise Planet, 2009)
ESA KOTILAINEN: Ulappa (Ulappa, 2015)

Esa Kotilainen hs:n videolla, omimmassa ympäristössään: Näin soi legendaarinen Minimoog...

BONUS:
Esa Kotilainen YLE TV1:n Tuubi-ohjelmassa 1979:BONUS 2:

Neum (Esa Kotilainen, Ilkka Niemeläinen & Otto Romanowski) Tampereen konservatoriossa vuonna 2014:

BONUS 3:
Mellotron - eräs Esa Kotilaisen mielisoittimista:

BONUS 4:
Minimoog - myös eräs Esa Kotilaisen mielisoittimista:

  • Pääsiäisenä nautitaan monipuolisista musiikkiohjelmista

    Pääsiäisen musiikkiohjelmia

    Pääsiäisviikonloppuna nautitaan monipuolisista musiikkiohjelmista. Kuunneltavaa löytyy runsain mitoin klassisen musiikin ja hartaiden sävelten ystäville, ja herkkopaloja on tarjolla myös gospelin ja kevyemmän musiikin kuuntelijoille.

  • Naistenpäivänä soi naisten tekemä musiikki

    Tässä koottuna naistenpäiväteemaisia musiikkiohjelmia.

    Naistenpäivän kunniaksi tässä koottuna tietoa naistenpäiväteemaisista ohjelmista. Radiopainotteisessa listauksessa löytyy kuunneltavaa niin kansanmusiikin rakastajalle, bluesin ystävälle kuin klassisen musiikin kuuntelijoille. Tv-ohjelmista listalla ovat Minun musiikkini -jaksot, joissa päähenkilöinä ovat Chisu, Sanni, Iisa, Mariska, Maija Vilkkumaa, Ellinoora ja Litku Klemetti.