Hyppää pääsisältöön

Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tekee ison virheen ajaessaan sivistystä alas

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vas.)
Kulttuurin vaihtoehtoministeri: Outi Alanko-Kahiluoto Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vas.) Kuva: Aleksis Salusjärvi Outi Alanko-Kahiluoto,#kulttuurinvälikysymys

Sivistyksen alasajo on hallituksen kulttuuripolitiikan suurin virhe, sanoo Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto . Leikkaukset amputoivat etenkin taiteen yliopisto-opetusta ja tutkimusta. ”Se vähentää taiteen yhteiskunnallista arvostusta. Pidemmällä aikavälillä koko kulttuurin kenttä kärsii siitä.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

KULTTUURIN VAIHTOEHTOMINISTERIT. #kulttuurinvälikysymys valitsi viisi poliitikkoa, joilla on sanottavaa kulttuurista. Tässä on heistä yksi.

Outi Alanko-Kahiluodon mukaan Suomessa ei ole ollut riittävästi poliitikkoja, jotka olisivat ymmärtäneet, että taloutta voi kasvattaa kulttuurin ja luovien alojen kautta. Hallituksen kulttuurin kärkihankkeisiin hän suhtautuu kuitenkin innostuneesti:

”Uskon, että sosiaalitoimen sisältä voi hyvin käyttää rahaa kulttuurin tekemiseen, kun on huomattu, että taide tuo hyvinvointia. Tällaiset avaukset ovat mielestäni hyviä. Ainoana pelkona tässä on, että taiteilijoista tulee sosiaalityön tekijöitä ilman edes koulutusta siihen.”

Meillä hyvinvointivaltion ja sivistysvaltion romuttaminen tapahtuvat samaan aikaan.

Hallituksen päätös luopua kulttuuriministeristä kertoo Alanko-Kahiluodon mukaan siitä, että johtavat puolueet eivät pidä tasa-arvoa tärkeänä poliittisena tavoitteena.

”Hallitus ei näe kansalaisten tasa-arvoista oikeutta sivistykseen ja kulttuuriin asioina, joiden puolustamiseksi tarvittaisiin omaa ministeriä. Meillä hyvinvointivaltion ja sivistysvaltion romuttaminen tapahtuvat samaan aikaan."

Lähes kaikissa EU:n jäsenvaltioissa on käynnissä laaja-alainen kulttuurin alasajo. Miksi kulttuuri kuihtuu?

”On yleiseurooppalaista, että taloudesta on ylipäätään tullut päämäärä sinänsä. Uusliberalistinen talouden uusjako näkyy siinä, että julkinen sektori on katoamassa. Kaikissa Euroopan maissa on menty väärään suuntaan viime vuosina.”

Sivistyksen alasajo räikeää

Kun katsoo valtion kulttuuripolitiikka tällä vuosisadalla kokonaisuutena, eri puolueiden halu panostaa sivistykseen näyttää Outi Alanko-Kahiluodosta vähentyneen.

”Elämme globaalissa maailmassa, jossa meillä ei ole enää yhteistä kansallisvaltioprojektia tai mitään muutakaan yhteistä projektia. Kun hyvinvointivaltiota rakennettiin, oikeutta sivistykseen ajoivat niin sivistysporvarit kuin työväenliike.”

Miltä tuntuu olla poliitikko aikana, jolloin sivistys luisuu alamäkeä?

”Onhan tämä ihan hirvittävän tuskallista. Yliopistojen leikkauksia on tehty kauan, mutta tämä hallitus tekee sen avoimesti. Maisterien määrän vähentäminen on tietoinen päämäärä. Osoitetaan eri tavoin, että ei arvosteta sivistystä ja koulutusta. Se on ollut räikeää.”

Talous on sitä varten, että meillä olisi kulttuuria eikä kulttuuri ole taloutta varten.

Miksi valtion on tuettava taidetta?

”Taide ja kulttuuri ovat yhteiskunnan arvokkain tuote. Taide ei ole väline. Talous on sitä varten, että meillä olisi kulttuuria eikä kulttuuri ole taloutta varten. Tämä unohtuu. Se mitä meistä tuleville polville jää on kulttuuriperintö, ei talousperintö.”

Mitä seuraa, kun yksityinen raha kasvattaa osuuttaan taiteessa?

”Valtion rooli on tae siitä että kaikilla kansalaisilla on oikeus kulttuuripalveluihin. Kun valtio kaventaa taiteen ja kulttuurin rahoitusta, se kaventaa demokratiaa. Se kaventaa sananvapautta ja mahdollisuutta julkiseen kriittiseen keskusteluun. On yhteiskunnan etu, että meillä on ihmisiä, jotka voivat toimia kansakunnan kriittisenä peilinä. Taide ja kirjallisuus tekevät sitä.”

Työn muuttumista ei ole Suomessa huomattu

Kulttuuri on bisneksenä kohtuullisen suurta (5 % kulutuksesta). Samalla kulttuuripolitiikka pirstaloituu. Miten tämä ristiriita on mahdollinen?

”Suomessa on globaalit yritykset ja perinteinen tehdastyö olleet panostuksen kohteena. Ei ole huomattu työn muuttumista. Jos vertaa muihin Pohjoismaihin, me emme ole panostaneet itsensä työllistäviin luovien alojen työntekijöihin. Ei oikein ymmärretä heidän huonoa asemaa. Heillä ei ole edunvalvojaa poliittisella kentällä.”

Kulttuurin suurin uhkakuva on Alanko-Kahiluodon mukaan se, että yhä useamman ihmisen annetaan pudota pois hyvinvoinnista ja väestö polarisoituu.

”Paras tapa huolehtia kulttuurista on huolehtia tasa-arvosta ja oikeudesta kouluttautua taustasta huolimatta.”

Minkälaista taidetta tällä hetkellä mielestäsi tarvitaan?

”Poliitikon tehtävä ei ole antaa taiteelle mitään tehtäviä. Taiteilijan pitäisi voida tehdä vapaasti työtään miettimättä yleisöä. Jos pitää ajatella myyntiä tai lipputuloja, ei saada kiinnostavinta mahdollista taidetta. Vapaata kriittistä taidetta tarvitaan, aina.”

Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-Kahiluoto Kuva: Aleksis Salusjärvi Outi Alanko-Kahiluoto

Mikä olisi ensimmäinen tekosi kulttuuriministerinä?

”Vapaan kentän rahoituksen parantaminen. Mielestäni kulttuuriministeri voisi kaivaa esiin jo tehdyt selvitykset keinoista kulttuurialan työllisten aseman parantamisesta, jotka voitaisiin panna täytäntöön. Näitä selvityksiä on tehty TEM:n, STM:n ja OKM:n puolella. Siellä on sellaisia toimia, jotka on toteutettu menestyneesti muissa Pohjoismaissa.”

Meillä ei ole ollut näkemyksellistä ja asiantuntevaa kulttuuriministeriä, joka olisi ymmärtänyt laaja-alaisesti kulttuurialaa.

Miksi tehdyt selvitykset eivät ole aiemmin johtaneet mihinkään?

”Meillä ei ole ollut näkemyksellistä ja asiantuntevaa kulttuuriministeriä, joka olisi ymmärtänyt laaja-alaisesti kulttuurialaa. Tarvittaisiin ministeriöiden välistä yhteistyötä, jossa löydettäisiin pahimmat sudenkuopat luovan työn tekemisen ehdoista. Esimerkiksi insinöörivetoisissa hankkeissa ei aina huomioida luovaa osaamista.”

Kulttuuriministerillä olisi käyttöä kulttuurien törmätessä

Pakolaiskriisi on synnyttänyt mittavan kulttuurien yhteentörmäyksen. Kulttuuripolitiikan näkökulmasta se avaa Alanko-Kahiluodon mukaan myös mahdollisuuksia.

”Kulttuuri sinänsä on luonteeltaan kansainvälistä. Yhteiskunnallisessa keskustelussa kulttuuri on mitä suurimmassa määrin sillanrakentaja. Sen kautta käydään dialogia, avataan ihmisiä ymmärtämään toista ihmistä.”

Minkälaista pakolaispolitiikkaa tekisit itse kulttuuriministerinä?

”Kulttuuriministeri voisi omalla painoarvollaan puhua sivistysvaltioprojektin puolesta, jossa annetaan arvoa ihmisoikeuksille ja ihmisten tasa-arvolle ja myös uusille kansalaisille. Se on tärkeä positio, josta voi puolustaa ihmisoikeuksia.”

Artikkelia päivitetty, linkki lisätty.

Kommentit
 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.