Hyppää pääsisältöön

Piazza Fontanan verilöyly

Pommi räjähtää elokuvassa Piazza Fontanan verilöyly
Pommi räjähtää elokuvassa Piazza Fontanan verilöyly teeman elokuvat

Marco Tullio Giordana on tunnettu Italian lähihistoriaa tutkivasta draamasta. Poliittisessa trillerissä kerrataan pommiattentaattia Milanossa 1969 ja sen yhteiskunnallisia seurauksia.
Areenassa 30 päivää

Milanon keskustassa Piazza Fontanalla 12. joulukuuta 1969 räjähtänyt pommi aloitti Italian poliittisen terrorin vuodet. Maanviljelijöiden pankkiin tehdyssä iskussa kuoli 17 ihmistä ja 88 loukkaantui.

Aluksi teosta epäiltiin virallisesti anarkisteja. Rautatieläinen Giuseppe Pinelli oli poliisin kuulusteltavana ja sai surmansa putoamalla ikkunasta epäselvissä olosuhteissa. Vastuulliset poliisit vapautettiin, ja vasemmistomilitantit murhasivat kostoksi komisario Luigi Calabresin. Koston ja väkivallantekojen kierre lähti pyörimään omalla voimallaan. Vuosia myöhemmin vahvistui, että pommi-iskun takana oli oikeasti uusfasistinen järjestö Ordine Nuovo.

Luigi Calabresi (näyttelijä Valerio Mastandrea) elokuvassa Piazza Fontanan verilöyly
Valerio Mastandrea on kovaan paineeseen joutuva komisario Luigi Calabresi Luigi Calabresi (näyttelijä Valerio Mastandrea) elokuvassa Piazza Fontanan verilöyly teeman elokuvat

Vuonna 2012 valmistunut elokuva Piazza Fontanan verilöyly seuraa tapahtumia yksityiskohtaisesti niin poliisitutkinnan kuin politiikan tasolla. Poliisit yrittävät selvittää, mitä tapahtui ja samalla tasapainotella poliittisten paineiden kanssa. Osa viranomaisista on mahdollisesti mukana juonessa tai muuten korruptoituneita. Maanalaiset organisaatiot suunnittelevat vastatoimiaan. Politiikot riitelevät keskenään perustuslaista ja demokratiasta, poikkeustilasta ja poikkeustoimista. Tuskin kellään on kattavaa käsitystä kaikesta tästä. Mutta totuus on jossain.

Elokuva palkittiin Karlovy Varyn festivaalilla tuomariston erikoispalkinnolla.

  • (Piazza Fontana: Romanzo di una strage), Italia 2012. O: Marco Tullio Giordana. N: Valerio Mastandrea, Pierfrancesco Favino, Michela Cescon, Fabricio Gifuni, Giorgio Colangeli, Laura Chiatti

Yle Teema