Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sopivan patjan löytää rauhassa kokeilemalla

Nainen makaa patjalla kaupassa.
Nainen makaa patjalla kaupassa. Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,patjat

Nyrkkisääntö runkopatjan ostajalle on: Mitä painavampi patja, sitä laadukkaampia materiaaleja siihen on käytetty. Patjan sopivuutta kannattaa kokeilla ajan kanssa. Moni valmistaja antaa patjalle pitkän vaihto-oikeuden.

Hyvää ja sopivaa patjaa voi etsiä näillä vihjeillä.

1. Vertaa hintaa

Me kysyimme 90 senttiä leveiden runkopatjasänkyjen hintoja seitsemältä patjoja ja sänkyjä myyvältä yritykseltä. Hinta kysyttiin ilman jalkasarjaa ja petauspatjaa. Hintahaitari oli valtava.

Kyselymme halvimman runkopatjan saa alle satasella Ikeasta, mutta halpissänkyä Ikean myyjä ei suosittele jokapäiväiseen käyttöön.

Jyskin runkopatjoissa on aina petauspatja mukana, joten pelkän runkopatjan hintaa emme saaneet vertailuun.

Iskun halvin sänky on tehty Virossa ja sen hinta on 275 €. Halvimman kotimaisen sängyn Iskusta saa vajaalla kuudellasadalla eurolla. Hintaeroa on yli 300 euroa. Iskun halvimman ja kalleimman sängyn hintaero on yhdeksänkertainen.

Kyselyn kalleimmat runkopatjasängyt löytyivät Unikulmasta. Kaikkein yksilöllisimmissä sängyissä ei hintakattoa ole: asiakkaiden toiveiden mukaan tehdään vaikka moottoroitu sydämenmuotoinen sänky. Kallein Unikulman koskaan tekemä sänkykokonaisuus on maksanut 214 000 euroa. Se myytiin ulkomaille.

Halvin Kallein
Ikea 99,00 € 429,00 €
Jysk  249,00 € (sis.petauspatjan) 1 099,00 € (sis. petauspatjan)
Isku 275,00 €  2 519,00 € (kallein sis. petauspatjan)
Stemma 276,00 €   1 890,00 €
Sotka 300,00 €  750,00 €
Asko  464,00 € 1 025,00 €
Unikulma 992,00 €

Vertailun hinnat ovat liikkeiden normaalihintoja.

2. Kysy valmistusmaata

Yllättävän monet Suomessa myytävät runkopatjat kootaan Suomessa, mutta useat komponenteista tulevat ulkomailta. Poikkeuksen tekee Ikea, jonka sängyt tulevat 100% ulkomailta.

Missä kootaan Mistä komponentit tulevat:
Asko Suomi Pääosin Suomesta. Lisäksi Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta. Kankaat: Belgiasta ja Turkista.
Ikea Puola, Liettua Rungot ja pehmusteet Puolasta/Liettuasta, jouset Puolasta tai Saksasta. Kankaat Espanjasta.
Isku Suomi, Viro, Ruotsi Suomesta sekä jousisto Ruotsista ja Saksasta, Kankaat Belgiasta ja Turkista. Vaahtomuovit ja pehmusteet Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta.
Jysk Suomi Ruotsi, Tanska, Turkki ja Belgia. Esim. runkopatjojen vaahtomuovi, puu ja jouset toimitetaan Ruotsista ja Tanskasta.
Sotka Suomi Runko: Suomi, Ruotsi. Jouset: Saksa. Vaahtomuovit: Suomi ja Ruotsi. Päälliskankaat: Belgia ja Turkki, Keski-Eurooppa.
Stemma Suomi, Norja Rungot: Suomi, Ruotsi. Vaahtomuovit: Suomi. Jouset: Saksa, Ruotsi ja Tanska. Kankaat: Belgia, Turkki ja Norja.
Unikulma Suomi (oma tehdas) Rungot: Suomesta ja Saksasta. Jouset saksalaisesta joustinteräksestä valmistetaan Suomessa Unikulman tehtaalla. Pehmusteet: Suomesta ja Belgiasta. Kankaat Hollannista ja Saksasta

3. Osviittaa sertifikaateista

Sertifikaateista voi olla apua, esim. Ökotex, Certipur, Joutsenmerkki ja Allergia- ja astmaliiton merkki kertovat, että patjan yksittäisten komponenttien pitäisi olla tutkittuja ja turvallisia.

Ökötex-sertifikaatti on kankaille luotu järjestelmä. Riippumattomien tutkimuslaitosten myöntämä sertifikaatti takaa, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä.

Certipur-sertifikaatin mukainen vaahtomuovi on valmistettu muunmuassa ilman elohopeaa, lyijyä ja raskasmetalleja, formaldehydiä ja ftalaatteja. Mm. Unikulman käyttämillä vaahtomuovilla sekä Suomen ainoalla vaahtomuovivalmistaja Recticelillä on Certipur-sertifikaatti.

- Certipur on kansainvälinen puolueeton järjestö, jonne lähetetään vuosittain eri vaahtomuoveista näytteet. He tutkivat laboratorioissaan, ettei tule sallittuja päästöjä suurempia päästöjä, Merja-Liisa Vuori Recticeliltä kertoo.

Recticelilllä on myös Belgiassa oma laboratorio, jossa tutkitaan polyuretaania ja sen ominaisuuksia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi Allergia- ja astmaliiton tunnus ei tarkoita sitä, että liitto olisi konkreettisesti testannut patjoja missään laboratoriossa. Merkki kertoo sen, että Allergia- ja Astmaliitto on valmistajan toimittamien tietojen perusteella päätynyt suosittamaan kyseistä tuotetta allergiaystävällisenä.

4. Koekäytä kotona

Patjaa kannattaa kokeilla kunnolla jo kaupassa. Lepäile ja kääntyile sängyssä, pyydä myyjää katsomaan, että patja tukee kehoasi oikein. Aina ei pelkkä kaupassa makoilu ei kuitenkaan riitä: Ennen kauppojen tekoa selvitä, saako patjan koekäyttöön kotiin ja onko siinä vaihto- tai palautusoikeutta, jos kotona kokeillessa selviää, että olet tehnyt väärän valinnan. Pyydä vaihto-oikeudesta myös kirjallinen merkintä esim. kuittiin.

Yllättävän moni yritys antaa patjoille vaihto-oikeuden. Unikulma lupaa kaikille henkilökohtaisesti räätälöidyille patjoilleen (ei koske halvimpia malleja) vuoden ergonomiatakuun. Jos patja ei tunnu hyvältä, Unikulma säätää sen uudestaan sopivaksi. Myös Ikeasta ja Jyskistä patjalle voi saada kuukausien vaihto-oikeuden.

Vaihto-oikeus
Asko 28 vrk
Ikea 90 vrk
Isku tapauskohtaisesti
Jysk 100 vrk, vain kalleimmat mallit.
Sotka 42 vrk, vain kallein malli.
Stemma Ei ole.
Unikulma 1 v ergonomiatakuu, ei koske halvinta mallia.

5. Tuuleta tai imuroi haiseva patja

Uusi vaahtomuovipatja voi haista valmistuksessa käytetyiltä kemikaaleilta. Tuuletus ja imurointi auttaa vähentämään hajua. Jos haju on hyvin voimakas, säilyy pitkään tai aiheuttaa oireita, ota yhteyttä myyjään. Hajun ei pitäisi olla patjan pysyvä ominaisuus.

Lue lisää:

Miksi patja haisee?

Se hetki, kun avaat upouuden patjan paketista ja paha haju valtaa koko makuuhuoneen. Valmistaja vakuuttaa, ettei hajusta ole vaaraa. Tutkija kaipaa lisätietoa - tai ainakin pitkää palautusaikaa patjalle.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.