Hyppää pääsisältöön

Työhevosperinteitä halutaan säilyttää

Suomenhevonen loimessa laitumella.
Iita on hetki sitten vetänyt heinäpaalia reessä perässään. Sen omistaja Matti Pakarinen treenauttaa sitä valtakunnallisiin työmestaruuskilpailuihin toukokuulle Ylivieskaan. Se voitti kisan vuonna 2014. Suomenhevonen loimessa laitumella. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,Hevosen loimi

Työhevosella hoituu niin puusavotat kuin pellon kynnöt. Tosin ihan vain rekireissukin on nautinto sekä hevoselle että sen ohjastajalle.

Rautalampinen Matti Pakarinen omistaa useita suomenhevosia ja on innokas työhevosharrastaja.

“Me työhevosseurassa haluamme ylläpitää ja elvyttää vanhoja työhevostaitoja. Työhevoset hävisivät melkein kokonaan, kun traktorit tulivat.”

Suomenhevonen tottelee kuin unelma, kunhan sen vain on töihinsä opettanut, valistaa Matti. Hevoselle riittää, kun vähän sanoo ohjeita ja sen kuin maiskauttaa merkiksi. Matti levittääkin työhevosten ilosanomaa mielellään.

”Työhevosharrastus kiinnostaa yhä useampaa ja erityisesti kolmekymppiset naiset ovat innokkaita opettelemaan uusia taitoja.”

Matti Pakarinen syöttää havuja suomenhevoselleen Kesypoika-ruunalle.
Ruuna Kesypoika syö lastia odotellessa havuja. Matti kertoo, että hevonen pystyy vetämään helposti tuhansia kiloja perässään. Määrä riippuu paljolti siitä millaisessa maastossa kuljetaan. Matti Pakarinen syöttää havuja suomenhevoselleen Kesypoika-ruunalle. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,metsätyö
Suomenhevonen vetää rekeä jäällä.
Iisvesi on toinen Rautalammin isoista järvistä. Jäällä kelpaa vielä sujutella reen kanssa. Matin mukaan hevonen ei muutenkaan heikoille jäille suostu menemään. Suomenhevonen vetää rekeä jäällä. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen
Jyri-Pekka Lemettinen lastaa suomenhevosen vetämään rekeen puita.
Kesypoika odottelee maltilla, kun Jyri-Pekka Lemettinen lastaa puita rekeen. Keiteleläisellä Jyri-Pekalla on vaimonsa kanssa karjatila ja siellä on myös muun muassa neljä suomenhevosta. Haaveissa on saada koulutettua niistä työhevosia ja niinpä mies onkin Matilla opissa. Jyri-Pekka Lemettinen lastaa suomenhevosen vetämään rekeen puita. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,metsätyö
Matti Pakarinen hellii suomenhevostaan.
Reston Vipa on kiltti kaveri. Matti hankki ensimmäisen suomenhevosen 25 vuotta sitten ja se oli menoa. Taustalla loimessa on Iita, joka on erityisen lahjakas työhevonen ja se on pärjännyt hyvin työhevoskilpailuissa. Matti Pakarinen hellii suomenhevostaan. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,pusu
Matti Pakarinen esittelee tekemiään länkiä.
Matti on tehnyt jo 10 vuoden ajan käsityönä tilauksesta länkiä. Hän siirtää tietotaitoa mielellään eteenpäin ja on muun muassa pitänyt längentekokursseja. Matti Pakarinen esittelee tekemiään länkiä. Kuva: YLE/Reetta Arvila länget,hevonen
Jyri-Pekka Lemettinen ja Matti Pakarinen ihailevat tilan oria.
Jyri-Pekka ja Matti ihailevat tilan oria. Matti kehuu kuinka 4-vuotiaalla hevosella on leveä rinta ja silmistä näkee, että se on lempeä ja ihmisystävällinen. “Osa oreista on semmoisia pureskelijoita ja näpsijöitä, niin tässä ei ole sitä vikaa.” Jyri-Pekka Lemettinen ja Matti Pakarinen ihailevat tilan oria. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,oriit (hevonen),Rautalampi
Kissat lepäilevät vanhoissa lastenvaunuissa.
Vanhoissa lastenkärryissä kellistelee ja ihmettelee Pakaristen kaksi isoa kissaa. Hevosten ja kissojen lisäksi pihassa on muun muassa pukki, kanoja ja hirvikoiria. Kissat lepäilevät vanhoissa lastenvaunuissa. Kuva: YLE/Reetta Arvila kissa
Kommentit
 • Keskustele luottamuksesta

  Mitä tarkoittaa luottamus työpaikalla?

  Mitä on luottamus työpaikalla? Miten esimies on vastuussa luottamuksellisen ilmapiirin luomisessa? Entä työntekijät? Miten epäluottamusta pitäisi lähteä korjaamaan?

 • Koululintsarista tuli kirjailija

  Eve Hietamiehen tarina kertoo sinnikyydestä

  Koululintsarista tuli kirjailija Kirjailija Eve Hietamies tunnetaan erityisesti Yösyöttö-trilogiastaan, joka kertoo yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämästä. Uusikin kirja on tekeillä. Even kirjailijatarina on tarina sinnikkyydestä: koulu meni penkin alle, mutta kotona oli kirjoituskone, jota Eve takoi teini-iästä lähtien.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele luottamuksesta

  Mitä tarkoittaa luottamus työpaikalla?

  Mitä on luottamus työpaikalla? Miten esimies on vastuussa luottamuksellisen ilmapiirin luomisessa? Entä työntekijät? Miten epäluottamusta pitäisi lähteä korjaamaan?

 • Koululintsarista tuli kirjailija

  Eve Hietamiehen tarina kertoo sinnikyydestä

  Koululintsarista tuli kirjailija Kirjailija Eve Hietamies tunnetaan erityisesti Yösyöttö-trilogiastaan, joka kertoo yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämästä. Uusikin kirja on tekeillä. Even kirjailijatarina on tarina sinnikkyydestä: koulu meni penkin alle, mutta kotona oli kirjoituskone, jota Eve takoi teini-iästä lähtien.

 • 13 kertaa Matti Nykänen

  Miten urheilijat ja urheilun tuntijat näkevät Matti Nykäsen.

  Matti Nykänen oli yksi monista Ylen Urheilu-Suomen haastateltavista kaksi vuotta sitten. Helmikuun 15. päivänä 2017 tehdyssä haastattelussa Nykänen puhui avoimesti ja hyväntuulisesti urastaan ja repaleisesta elämästään. "Kyllä on ollut ihan kaaosta. Juttuja on tehty kynällä ja värittämällä aika perkeleesti, mutta ei se mulla helppoa ole ollut.

 • Keskustele täällä nuorten taloustaidoista!

  Nuorten taloustaidot kuntoon

  Opettajat ovat huolissaan nuorten huonoista taloustaidoista, kertoo Taloudellisen tiedotustoimiston raportti. Miksi taidot ovat huonot ja miten asiaa voisi korjata? Juho-Pekka Rantalan vieraina TAT:n raportin kirjoittanut asiantuntija Eija Seppänen ja Suomen Opiskelija-allianssi OSKU:n puheenjohtaja Emmi Pentikäinen, joka on itsekin kantapään kautta oppinut taloudenpidon aakkoset.

 • Keskustele täällä hyvinvointivaltiosta!

  Pitäisikö hyvinvointivaltioaate päivittää?

  Hyvinvointivaltio passivoi ihmisiä, luo kannustinloukkuja ja lisää ihmisten piittaamattomuutta. Se on tehnyt toisten kustannuksella elämisestä yhteiskuntamoraalisen kansantaudin. Tätä mieltä on kulttuurin tutkija, sosiologian dosentti Jari Ehrnrooth.

 • Jukka Petäjän elämän eurooppalais-amerikkalaiset tuulet

  Jukka Petäjän elämän eurooppalais-amerikkalaiset tuulet

  Jukka Petäjä, Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen tuottaja ja kirjallisuuskriitikko, on kirjoittanut maamme ykköspäivälehteen vuodesta 1988. Ennen tuottajuuttaan hän toimi 10 vuotta lehden kulttuuritoimituksen päällikkönä. Kokenut journalisti vainuaa herkästi maailman intellektuellien viimeisimmät liikkeet. Henkilökohtaamisten kautta hän tarjoilee ne taitavasti lukijoiden nautittaviksi. Kriitikko Petäjä kirjoittaa aina terävän, silti humaanin näkemyksen sekä eurooppalaisen – erityisesti italialaisen – että amerikkalaisen kirjallisuuden uutuuksiin. Huolellisesti ja laajasti taustoitettuna, sillä se on luotettavan kriitikon tunnusmerkki. Kaiken pohjana on valtava tutkimustyö. Muukin kuin kirjallisuus puhuttelee Jukka Petäjää. Taiteissa aistii parhaiten ajan askelluksen ja hengen.

 • Keskustele täällä asuntokaupasta!

  Asuntomarkkinoiden näkymät

  Millainen asuntokauppavuosi tulee vuosi 2019 olemaan? Onko kaupankäynti hidastumassa? Onko asunto yhä hyvä sijoitus? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Maria-Elena Cowell Kiinteistövälitysalan keskusliitosta, kehitysjohtaja Pekka Ronkainen kiinteistövalitysyhtiö ReMax Suomesta ja pankinjohtaja Sami Vallinkoski asuntorahoittamiseen erikoistuneesta Hypo-pankista.

 • Keskustele täällä metsäteollisuudesta!

  Metsäteollisuus poliittisena voimana

  Sata vuotta sitten joulukuussa 1918 perustettiin Puunjalostusteollisuuden Keskusliitto ajamaan metsäteollisuuden asiaa. Tarjolla oli propagandaa ja vaalirahaa. Millainen poliittinen vaikuttaja metsäteollisuus on ollut viimeisen sadan vuoden aikana? Vieraana on asiaa tutkinut filosofian tohtori Sakari Siltala.