Hyppää pääsisältöön

Työhevosperinteitä halutaan säilyttää

Suomenhevonen loimessa laitumella.
Iita on hetki sitten vetänyt heinäpaalia reessä perässään. Sen omistaja Matti Pakarinen treenauttaa sitä valtakunnallisiin työmestaruuskilpailuihin toukokuulle Ylivieskaan. Se voitti kisan vuonna 2014. Suomenhevonen loimessa laitumella. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,Hevosen loimi

Työhevosella hoituu niin puusavotat kuin pellon kynnöt. Tosin ihan vain rekireissukin on nautinto sekä hevoselle että sen ohjastajalle.

Rautalampinen Matti Pakarinen omistaa useita suomenhevosia ja on innokas työhevosharrastaja.

“Me työhevosseurassa haluamme ylläpitää ja elvyttää vanhoja työhevostaitoja. Työhevoset hävisivät melkein kokonaan, kun traktorit tulivat.”

Suomenhevonen tottelee kuin unelma, kunhan sen vain on töihinsä opettanut, valistaa Matti. Hevoselle riittää, kun vähän sanoo ohjeita ja sen kuin maiskauttaa merkiksi. Matti levittääkin työhevosten ilosanomaa mielellään.

”Työhevosharrastus kiinnostaa yhä useampaa ja erityisesti kolmekymppiset naiset ovat innokkaita opettelemaan uusia taitoja.”

Matti Pakarinen syöttää havuja suomenhevoselleen Kesypoika-ruunalle.
Ruuna Kesypoika syö lastia odotellessa havuja. Matti kertoo, että hevonen pystyy vetämään helposti tuhansia kiloja perässään. Määrä riippuu paljolti siitä millaisessa maastossa kuljetaan. Matti Pakarinen syöttää havuja suomenhevoselleen Kesypoika-ruunalle. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,metsätyö
Suomenhevonen vetää rekeä jäällä.
Iisvesi on toinen Rautalammin isoista järvistä. Jäällä kelpaa vielä sujutella reen kanssa. Matin mukaan hevonen ei muutenkaan heikoille jäille suostu menemään. Suomenhevonen vetää rekeä jäällä. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen
Jyri-Pekka Lemettinen lastaa suomenhevosen vetämään rekeen puita.
Kesypoika odottelee maltilla, kun Jyri-Pekka Lemettinen lastaa puita rekeen. Keiteleläisellä Jyri-Pekalla on vaimonsa kanssa karjatila ja siellä on myös muun muassa neljä suomenhevosta. Haaveissa on saada koulutettua niistä työhevosia ja niinpä mies onkin Matilla opissa. Jyri-Pekka Lemettinen lastaa suomenhevosen vetämään rekeen puita. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,metsätyö
Matti Pakarinen hellii suomenhevostaan.
Reston Vipa on kiltti kaveri. Matti hankki ensimmäisen suomenhevosen 25 vuotta sitten ja se oli menoa. Taustalla loimessa on Iita, joka on erityisen lahjakas työhevonen ja se on pärjännyt hyvin työhevoskilpailuissa. Matti Pakarinen hellii suomenhevostaan. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,pusu
Matti Pakarinen esittelee tekemiään länkiä.
Matti on tehnyt jo 10 vuoden ajan käsityönä tilauksesta länkiä. Hän siirtää tietotaitoa mielellään eteenpäin ja on muun muassa pitänyt längentekokursseja. Matti Pakarinen esittelee tekemiään länkiä. Kuva: YLE/Reetta Arvila länget,hevonen
Jyri-Pekka Lemettinen ja Matti Pakarinen ihailevat tilan oria.
Jyri-Pekka ja Matti ihailevat tilan oria. Matti kehuu kuinka 4-vuotiaalla hevosella on leveä rinta ja silmistä näkee, että se on lempeä ja ihmisystävällinen. “Osa oreista on semmoisia pureskelijoita ja näpsijöitä, niin tässä ei ole sitä vikaa.” Jyri-Pekka Lemettinen ja Matti Pakarinen ihailevat tilan oria. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,oriit (hevonen),Rautalampi
Kissat lepäilevät vanhoissa lastenvaunuissa.
Vanhoissa lastenkärryissä kellistelee ja ihmettelee Pakaristen kaksi isoa kissaa. Hevosten ja kissojen lisäksi pihassa on muun muassa pukki, kanoja ja hirvikoiria. Kissat lepäilevät vanhoissa lastenvaunuissa. Kuva: YLE/Reetta Arvila kissa