Hyppää pääsisältöön

Työhevosperinteitä halutaan säilyttää

Suomenhevonen loimessa laitumella.
Iita on hetki sitten vetänyt heinäpaalia reessä perässään. Sen omistaja Matti Pakarinen treenauttaa sitä valtakunnallisiin työmestaruuskilpailuihin toukokuulle Ylivieskaan. Se voitti kisan vuonna 2014. Suomenhevonen loimessa laitumella. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,Hevosen loimi

Työhevosella hoituu niin puusavotat kuin pellon kynnöt. Tosin ihan vain rekireissukin on nautinto sekä hevoselle että sen ohjastajalle.

Rautalampinen Matti Pakarinen omistaa useita suomenhevosia ja on innokas työhevosharrastaja.

“Me työhevosseurassa haluamme ylläpitää ja elvyttää vanhoja työhevostaitoja. Työhevoset hävisivät melkein kokonaan, kun traktorit tulivat.”

Suomenhevonen tottelee kuin unelma, kunhan sen vain on töihinsä opettanut, valistaa Matti. Hevoselle riittää, kun vähän sanoo ohjeita ja sen kuin maiskauttaa merkiksi. Matti levittääkin työhevosten ilosanomaa mielellään.

”Työhevosharrastus kiinnostaa yhä useampaa ja erityisesti kolmekymppiset naiset ovat innokkaita opettelemaan uusia taitoja.”

Matti Pakarinen syöttää havuja suomenhevoselleen Kesypoika-ruunalle.
Ruuna Kesypoika syö lastia odotellessa havuja. Matti kertoo, että hevonen pystyy vetämään helposti tuhansia kiloja perässään. Määrä riippuu paljolti siitä millaisessa maastossa kuljetaan. Matti Pakarinen syöttää havuja suomenhevoselleen Kesypoika-ruunalle. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,metsätyö
Suomenhevonen vetää rekeä jäällä.
Iisvesi on toinen Rautalammin isoista järvistä. Jäällä kelpaa vielä sujutella reen kanssa. Matin mukaan hevonen ei muutenkaan heikoille jäille suostu menemään. Suomenhevonen vetää rekeä jäällä. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen
Jyri-Pekka Lemettinen lastaa suomenhevosen vetämään rekeen puita.
Kesypoika odottelee maltilla, kun Jyri-Pekka Lemettinen lastaa puita rekeen. Keiteleläisellä Jyri-Pekalla on vaimonsa kanssa karjatila ja siellä on myös muun muassa neljä suomenhevosta. Haaveissa on saada koulutettua niistä työhevosia ja niinpä mies onkin Matilla opissa. Jyri-Pekka Lemettinen lastaa suomenhevosen vetämään rekeen puita. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,metsätyö
Matti Pakarinen hellii suomenhevostaan.
Reston Vipa on kiltti kaveri. Matti hankki ensimmäisen suomenhevosen 25 vuotta sitten ja se oli menoa. Taustalla loimessa on Iita, joka on erityisen lahjakas työhevonen ja se on pärjännyt hyvin työhevoskilpailuissa. Matti Pakarinen hellii suomenhevostaan. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,pusu
Matti Pakarinen esittelee tekemiään länkiä.
Matti on tehnyt jo 10 vuoden ajan käsityönä tilauksesta länkiä. Hän siirtää tietotaitoa mielellään eteenpäin ja on muun muassa pitänyt längentekokursseja. Matti Pakarinen esittelee tekemiään länkiä. Kuva: YLE/Reetta Arvila länget,hevonen
Jyri-Pekka Lemettinen ja Matti Pakarinen ihailevat tilan oria.
Jyri-Pekka ja Matti ihailevat tilan oria. Matti kehuu kuinka 4-vuotiaalla hevosella on leveä rinta ja silmistä näkee, että se on lempeä ja ihmisystävällinen. “Osa oreista on semmoisia pureskelijoita ja näpsijöitä, niin tässä ei ole sitä vikaa.” Jyri-Pekka Lemettinen ja Matti Pakarinen ihailevat tilan oria. Kuva: YLE/Reetta Arvila suomenhevonen,oriit (hevonen),Rautalampi
Kissat lepäilevät vanhoissa lastenvaunuissa.
Vanhoissa lastenkärryissä kellistelee ja ihmettelee Pakaristen kaksi isoa kissaa. Hevosten ja kissojen lisäksi pihassa on muun muassa pukki, kanoja ja hirvikoiria. Kissat lepäilevät vanhoissa lastenvaunuissa. Kuva: YLE/Reetta Arvila kissa
 • Keskustele täällä taksiuudistuksesta!

  Täyttyivätkö taksiuudistuksen tavoitteet?

  Suomalainen taksilainsäädäntö muuttui radikaalisti viime heinäkuun alusta. Tavoitteena oli kilpailua vapauttamalla laskea hintaa ja lisätä taksien käyttöä. Miltä tilanne näyttää nyt? Vieraina ovvat Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen, Toimitusjohtaja Topi Simola Cabonline Finlandista ja yhdyskuntasuhteiden johtaja Robert Torvelainen Suomen Uberista.

 • Keskustele täällä lihansyönnistä!

  Onko lihansyöntimme kestävällä tasolla?

  Ruuantuotannon osuus on neljännes ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä. Suurin osa päästöistä liittyy maidon- ja lihantuotantoon. Eläinperäisen ruuan syöminen hukkaa valtavasti maapallon resursseja. Kasviperäisessa ruuantuotannossa yksi hehtaari riittää ruokkimaan noin neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin eläinperäisessä tuotannossa. Näin sanoo WWF:n ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele täällä taksiuudistuksesta!

  Täyttyivätkö taksiuudistuksen tavoitteet?

  Suomalainen taksilainsäädäntö muuttui radikaalisti viime heinäkuun alusta. Tavoitteena oli kilpailua vapauttamalla laskea hintaa ja lisätä taksien käyttöä. Miltä tilanne näyttää nyt? Vieraina ovvat Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen, Toimitusjohtaja Topi Simola Cabonline Finlandista ja yhdyskuntasuhteiden johtaja Robert Torvelainen Suomen Uberista.

 • Keskustele täällä lihansyönnistä!

  Onko lihansyöntimme kestävällä tasolla?

  Ruuantuotannon osuus on neljännes ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä. Suurin osa päästöistä liittyy maidon- ja lihantuotantoon. Eläinperäisen ruuan syöminen hukkaa valtavasti maapallon resursseja. Kasviperäisessa ruuantuotannossa yksi hehtaari riittää ruokkimaan noin neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin eläinperäisessä tuotannossa. Näin sanoo WWF:n ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

 • Keskustele täällä kaupungistumisesta!

  Onko Suomi kohta vain yksi kaupunki?

  o kolme vuotta peräkkäin Suomessa on syntynyt vähemmän ihmisiä kuin on kuollut. Väestönkasvu on maahanmuuton varassa. Maaseutu ja kohta myös taajamat ja pikkukaupungit näivettyvät, Missä asumme ja mitä teemme parin vuosikymmenen kuluttua, sitä pohditaan nyt alkavassa Mikä maksaa-ohjelmassa.

 • Merenkulkija Pekka Piri toteutti unelmamatkansa viikinkien reittiä pitkin

  Hurja matka avoveneellä Islantiin onnistui.

  Merenkulkija Pekka Piri, joka toteutti unelmansa 25 vuotta sitten. Hän ajoi yhdessä merikapteeni Matti Pullin kanssa avoveneellä Islantiin. Merimatka vaati ponnistusta, sitkeyttä sekä kumppanuutta. Sittemmin Pekka Piri on tehnyt matkan yhä uudelleen mielessään, muistoissaan ja ajatuksissaan.

 • Keskustele tässä muodista ja vaateteollisuudesta!

  Suomalaisen muotibisneksen vaiheita

  Vielä 1980 tekstiili- ja vaatetusala työllisti 25 000 suomalaista ja vaatteet olivat tärkeä vientiala. Nykyään vaateteollisuudesta leipänsä saa noin 5000 ihmistä. Nyt kotimainen vaatevalmistus on jälleen pikku hiljaa elpymässä ja ala tähyää uudestaan vientimarkkinoille. Lisäksi Suomessa kehitellään myös uuden sukupolven kankaita, jotka valmistetaan puukuidusta.

 • Keskustele muutosliikkeestä

  Mikä saisi ihmiset vaatimaan muutoksia?

  Miksi ihmiset sopeutuvat maailman vääryyksiin niin ihmeteltävän hyvin? Miksi he eivät vaadi oikeudenmukaisuutta? Toisten palkka ei riitä edes ruokaan, toiset nostavat miljoonaoptioita. Miksi ihmiset tyytyvät tästä tilanteesta vain toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka eikä asialle tehdä mitään?

 • Jaakko Valvanne puhuu hyvän vanhuuden puolesta

  Jaakko Valvanne toivoo vanhusten kotihoidon lisäämistä.

  Jaakko Valvanne puhuu hyvän vanhuuden puolesta Geriatrian professori, emeritus, Jaakko Valvanne on koko uransa puhunut vanhusten itsemääräämisoikeuden puolesta. Hänen mielestään kotihoitoa pitäisi kehittää niin hyväksi, että iäkkäät ihmiset voivat halutessaan asua loppuun asti kotona ja elää siellä oman rytminsä mukaan.

 • Keskustele tässä vaalirahoituksesta!

  Suomalainen vaalirahoitus

  Vaalikampanjat ovat käyneet yksittäisille ehdokkaille yhä kalliimmiksi. Ketkä ehdokkaista saavat rahoitusta helposti ja ketkä eivät? Millaisia harmaan alueen ongelmia vaalirahoitukseen liittyy? Vieraina ovat vaalikampanjointia tutkinut valtiotieteiden tohtori Erkka Railo ja tilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskola.

 • Keskustele hyvinvointivaltiosta

  Pitäisikö hyvinvointivaltioaatetta päivittää?

  Passivoiko sosiaaliturva ihmisiä liikaa? Onko työn tekemisen arvo unohdettu? Vai onko hyvinvointivaltioaate edelleen pätevä? Onko sen edustama järjestelmä oikeudenmukainen?