Hyppää pääsisältöön

5.4. Teeman Elävä arkisto: Hauskasti vakava Heikki Kinnunen

Näyttelijä Heikki Kinnunen oman nuoruuskuvansa edessä
Näyttelijä Heikki Kinnunen oman nuoruuskuvansa edessä Kuva: Yle Heikki Kinnunen,Yle Elävä arkisto

Suosikkinäyttelijä Heikki Kinnunen täyttää huhtikuussa 70 vuotta. Sen kunniaksi Teeman Elävä arkisto esittää harvoin nähdyn draamakomedian 70-luvun puolivälistä. Kaksiosaisessa tv-elokuvassa Iso viulu kaks sataa nuori Heikki Kinnunen loistaa pätkätöissä rämpivänä humanistina.

Daniel Katzin romaaniin perustuvassa tv-elokuvassa Iso viulu kaks sataa (1976) Heikki Kinnunen esittää Mikkoa, chillailuun taipuvaa ikuista opiskelijaa. Vaimon (Marja Packalén) palkka ei kuitenkaan riitä elättämään koko perhettä, joten Mikko joutuu työnhakuun ja tutustumaan tehokkuusyhteiskunnan oravanpyörään.

Työnantajat osoittautuvat lievästi sanoen erikoisiksi ja Mikon rakkauselämäkin ajautuu mutkalliselle tielle. Elokuvan huumori syntyy Kinnusen taitavasta vähäeleisyydestä, hahmon ulkopuolisuudesta ja vakavasta naamasta. Vastapoolina nähdään mm. Esko Salminen kukkoilemassa ranskalaisyrityksen tirehtöörinä.

Iso viulu kaks sataa on nähty tv:ssä viimeksi 80-luvulla. Marko Gustafssonin haastattelussa illan Arkistovieraana -ohjelmassa Heikki Kinnunen muistelee lämmöllä elokuvan kuvauksia. ”Olimme pari viikkoa reissussa, Turussa ja Porvoossa. Oli aivan mahtavaa työskennellä, mutta myös huvitella. Muistan, että koko kahden viikon reissusta minulle jäi palkasta jäljelle 200 markkaa. Mutta ei kaduta. Sekään."

Heikki Kinnunen on saanut tehdä unelmatyötään pikkupojasta lähtien. Takana on satoja näytelmiä, tragediaa, komediaa, elokuvia ja tv-viihdettä. Ja ura jatkuu edelleen.

Koulu jäi sivurooliin

”Isä, minusta taitaa tulla näyttelijä”, totesi 11-vuotias Heikki Kinnunen isälleen. Isä ei ilahtunut pojan ajatuksesta, mutta parin vuoden kuluttua hänkin antoi periksi. ”13-vuotiaana olin jo niin vahvasti mukana teatteritoiminnassa, ettei isäkään enää pannut hanttiin. Äitihän oli alusta asti kannustanut ja oli vain iloinen ammatinvalinnastani.” Heikki muistelee. Ensimmäisen roolinsa Heikki teki jo 9-vuotiaana Mikkelin teatterin lastennäytelmässä.

Kun perheen muut lapset lukivat koulun jälkeen vintillä läksyjä, Heikki ei kirjoihin vilkaissutkaan, vaan kertoili tarinoita, kunnes vilkaisi kelloaan: ”Jahas, minun täytyykin tästä lähteä teatterille.” Illat kuluivat joko esityksissä tai harjoituksissa. Teatterin maskeerauspuuterilta tuoksuva maaginen maailma oli vienyt nuorukaisen kokonaan mukanaan. Kun Mikkelin teatterista ei tuntunut löytyvän tarpeeksi nuoren pojan rooleja, hakeutui Heikki Mikkelin kansalaisopiston näytelmäpiiriin.

”Teatterissa oli ja on edelleen hienointa ihmisten yhteisöllisyys, näyttelemisen ihanuus ja tietenkin ne tuoksut! Olin jo varhaisteininä todella voimakkaasti suuntautunut näyttelemiseen. Koulua kävin odotellen, että kunpa jo pääsisi pyrkimään teatterikouluun”, Heikki hymähtää.

Näyttelijä Heikki Kinnunen
Näyttelijä Heikki Kinnunen Kuva: Kalle Kultala Heikki Kinnunen,näyttelijät

Tärkeää on lähteminen

Kymmenien elokuvien, tv-elokuvien ja sketsisarjojen lisäksi Heikki Kinnunen on työskennellyt muun muassa Kansallisteatterissa, Turun kaupunginteatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa, Kom-teatterissa ja Tampereen teatterissa.

”Olen aina osannut lähteä. Ja sillä en tarkoita sitä, että häipyisin ovet paukkuen, vaan enemmänkin niin, että kun on aika kohdata uusia haasteita, niin sitten vaan rohkeasti eteenpäin”, Heikki pohtii.

Kun luettelee ääneen Heikki Kinnusen tekemisiä, niin hän itsekin hiukan hätkähtää. "Olenko mä tehnyt tuonkin?"

Hänelle on ollut aina ominaista, että töistä ei koskaan kieltäydytä, jos ne ovat hiukankaan kiinostavia. "Intohimo tähän työhön on ollut se kantava voima ja on edelleenkin,vaikka tietenkin työmäärä on vähentynyt, kun olen niin sanotusti eläkkeellä", Kinnunen pohtii.

Laitosteatteri ei ole talo vaan henkinen tila

Heikki Kinnunen on kohdannut pienemmissä teattereissa yleistystä siitä, että suuret teatterit olisivat laitosmaisia tuotantotaloja, joissa ei tehtäisi intohimoista taidetta. Kinnunen kavahtaa koko ajatusta. Talon koolla ei ole merkitystä, vaan tärkeää on se mitä ihminen kokee antavansa ja saavansa.

”Jos intohimo omaan tekemiseen laantuu, alkaa henkinen laitostuminen. Olen ollut suurissa ja pienemmissä taloissa ja voin vakuuttaa, että ihminen voi yhtä hyvin laitostua ja veltostua henkisesti pienessä talossa ja olla puolestaan hyvinkin vireä suuressa teatterissa”, Kinnunen toteaa.

Ja Heikin nauru tarttuu...

Kinnunen on siviilissäkin hauska mies. Arkistovieraana -ohjelman kuvauksiin valmistauduttaessa Heikki nauratti herkeämättä koko työryhmää. Tuleeko tuota loputonta huumorin köynnöstä tahdosta riippumatta, vai onkohan tämä hauskuuttaminen jollain tapaa laskelmoitua?
”Kai sitä vaan tulee. Ei se ainakaan ole laskelmoitua, sitä vaan jotenkin viihdyttää itseään ja samalla näköjään ihan vahingossa muitakin."

Kinnunen katsoo silmiin kasvot äärimmäisen vakavina: ”Oletko muuten huomannut, että jos ihminen on äärimmäisen tosissaan, niin sellaisen ihmisen käytös alkaa kaukaa katsottuna näyttää hyvinkin koomiselta.”

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa