Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ajankohtainen kolmonen pääkuva

Ajankohtainen kolmonen: Veronica Maggio, The Hearing ja Hero Dishonest

Veronica Maggio maaliskuu 2016
Veronica Maggio Veronica Maggio maaliskuu 2016 Kuva: Yle / Lauri Leskinen Veronica Maggio

1. Veronica Maggion Den första är alltid gratis -single

Veronica Maggion Den första är alltid gratis -single on tyyppiesimerkki A-luokan ruotsipopista. Melankolinen pohjavire johdattelee tunnelmaa, mutta säkenöivästä kappaleesta jää puhdistautunut olo. Miksi länsinaapurissa osataan tehdä niin hyvin pop-musiikkia, jonka tahtiin voi tanssia indie-discossa ja joka sopii täydellisesti radion päiväsoittoon? Mistä kappaleessa on kyse? Tapasimme Veronican, kun hän vieraili Helsingissä.

Tunnistatko itse skandinaavisen soundin musiikissasi?
En osaa sanoa tarkalleen, mille se kuulostaa ulkopuolisen korvaan, koska itse olen niin syvällä siinä. Arvelen, että sinulla on mielessä melodian surullinen tai melankolinen ulottuvuus. Luulen, että minussa on ollut se aina ja tulee aina olemaan.

Onko tällainen musiikillinen maisema sinulle luonnollinen?
Minulla on taipumuksena aloittaa laulujen kirjoittaminen 139 bpm -tempossa. Se on minun tempo. Törmään siihen aivan liian usein, hah. Biisinkirjoittajakaverini usein ehdottavat, että pitäisikö nopeuttaa, hidastaa tai tehdä jotain - eihän me voida aina tehdä kappaleita näin. Haluan, että lauluni ovat lähtökohtaisesti eloisia ja iloisia, mutta surusirotin ilmaantuu aina jostain. Joten luulen, että se on luonnollista. Tuohon tempoon on myös kiva soittaa livenä.

Melankolia ei ole tarkoituksellista, päinvastoin. Usein vain päädyn sille tontille. Se on melkein kuin kirous, että tavoittelen usein samaa fiilistä musiikissa.

Koetko, että melankoliassa lohtua?
Kyllä ehdottomasti ja se on myös osa näkemystäni elämästä. Olen kohtuullisen iloinen ja optimistinen henkilö, mutta mukana kulkee aina tumma säie, jota ei voi häivyttää. Jos tuntuu, että se katoaa, minusta tulee hermostunut ja haluan sen takaisin. En usko, että haluaisin olla 100% iloinen. Uskon, että tämä välittyy myös musiikkiin.

Olen iloinen ja optimistinen henkilö, mutta mukana kulkee aina tumma säie

Onko laulussa kyse rakkaudesta?
Se ei ole rakkauslaulu. Lainatakseni Kanye Westiä: “It’s the song of life”! Kunhan vitsailen. Vakavasti puhuen siinä käsitellään ennemminkin sitä oivaltamista, kun ymmärtää, miten asiat elämässä ovat. Kaikella, joka näyttää helpolta, itsestäänselvältä ja hauskalta, on lopulta hintansa. Ei voi olettaa tekevänsä asioita joutumatta vastaamaan seurauksista.

Onko tämä elämänohjelaulu nuorelle henkilölle?
Luultavasti! Olen erikoistunut niihin. Minun ehkä pitäisi kirjoittaa muista aiheista, mutta henkisesti olen edelleen niissä maisemissa.

Aina voi aloittaa uudelleen, mutta asiat eivät tunnu enää uusilta. Kun laulan, että ensimmäisen kerran, valheen tai hyväilyn jälkeen teon voi mitätöidä, on se ironiaa. En oikeasti tarkoita, että näitä asioita voi vain tehdä ja pahoitella jälkeenpäin sillä verukkeella, että kyseessä oli ensimmäinen kerta - päinvastoin. En kuitenkaan halua pitää moraalisaarnaa siitä, miten elämää pitäisi elää. Ihmisten ei tarvi olla mitään enkeleitä. Kyse on sisäisestä dialogista itseni kanssa.

Asteikolla 1-10, kuinka henkilökohtainen kappale on sinulle?
Melkein kaikki kappaleeni ovat sellaisia. Tämänkin kappaleen keskiössä ovat omat demonini, joten ehdottomasti laulu on henkilökohtainen. Teen lauluja muillekin ja ulkopuolisen näkökulmasta, mutta yleensä omat oikeat ajatukseni ja elämäni ovat etusijalla. Musiikissani ei ole paljoakaan fikitiota.

Teksti ja haastattelu: Lauri Leskinen

2. The Hearingin Adrian-albumi

The Hearing alias Ringa Manner
The Hearing alias Ringa Manner The Hearing alias Ringa Manner Kuva: Heta Saukkonen The Hearing,ringa manner

Ringa Manner astui parrasvaloihin kymmenen vuotta sitten Pintandwefall-yhtyeen jäsenenä. Ensimmäinen The Hearing -nimellä julkaistu sooloalbumi Dorian ilmestyi loppuvuodesta 2013, ja sen jälkeen Mannerin nimeen on törmännyt joka käänteessä.

Rivijäsenenä hän vaikuttaa I Was a Teenage Satan Worshipperissä sekä Solano + Profettesissa, vierailevana vokalistina häntä on kuultu ainakin Saran, Citymanin, Big Pharman ja ROOXXin julkaisuilla. Unohtamatta tietenkään erään matkanjärjestäjän televisiomainosta, jonka taustalla soi Mannerin laulama versio Pave Maijasen Lähtisitkö-kappaleesta.

Muut kiireet eivät ole onneksi syöneet liiaksi taitavan musiikintekijän aikaa ja kaiken edellä mainitun ohessa on valmistunut soolomateriaalia. Helmikuussa 2016 The Hearingilta julkaistiin uusi kappale Backwards ja samalla kerrottiin huhtikuussa julkaistavasta kakkosalbumista.

Adrianiksi nimetyltä levyltä tarjottiin vastikään kuultavaksi toinenkin laulu. Backwardsin tavoin myös Robot Vs. Human Heartin keskiössä on Ringa Mannerin persoonallinen ääni, mutta tällä kertaa jylhien syntetisaattorivuorten massiivisuutta kevennetään hengästyttävällä hölkkäkompilla, joka tuo mieleen Don Henleyn The Boys of Summerin.

Adrianilla The Hearing vie rohkeasti loppuun monta asiaa, jotka debyyttilevyllä jäivät vasta idean asteelle. Levy on esikoista hallitumpi, Manner laulaa sekä uskottavasti että uskaliaasti, mutta onneksi leikkisä kokeilu ja tee-se-itse -henki ovat vahvasti läsnä.

Oma suosikkihetkeni Adrianilla on albumin keskivaiheille sijoitettu Too Happy - ja Color Code -kappalekaksikko. Hieno on myös levyn eeppisin teos Kabeldon, jonka ensimmäiset neljä ja puoli minuuttia voisivat olla peräisin Björkin Post-albumilta. Kappale päättyy elokuvallisiin tunnelmiin, kun kerroksittain äänimaisemaan liitelevät äänet hyväilevät kuulijaa kuvitteellisen suurkaupungin laitamilla.

Teksti: Veli Kauppinen

3. Hero Dishonestin Naapurit-biisi

Hardcorepunk-bändi Hero Dishonest vuonna 2016
Hero Dishonest (vasemmalta Lasse, Vellu, Mikko ja Jussi) Hardcorepunk-bändi Hero Dishonest vuonna 2016 Kuva: Emma Suominen Hero Dishonest
Naapurit! Renkaat suorassa, sylikoirat rivissä, gotletit kainaloissa!― Hero Dishonest - Naapurit

Vuonna 1999 perustettu hardcorepunk-ryhmä Hero Dishonest julkaisee huhtikuun lopussa seitsemännen albuminsa. Liha ja teräs -levyn ensimmäinen biisipoiminta Naapurit avaa pitkäsoiton maailmaa oivaltavan musiikkivideon avulla.

Naapurit-kappale kääntää mehukkaasti kliseisen aiheen nurin päin. Moni meistä tahtoo naapurikseen hiljaisen ja näkymättömän nössykän, johon ei koskaan törmää rappukäytävässä, ja joka häipyy viikonlopuksi vähin äänin mökille. Hero Dishonestin aggressiivisessa purkauksessa kuitenkin juuri naapureiden viettämä tasainen elämä ja näkymättömyys koetaan ärsyttävänä, tai pikemminkin raivostuttavana, asiana.

"Syylättömät, känsättömät, syyttömät mihinkään", kappaleessa soimataan kunnollista (ja tylsää) elämää arvostavia naapureita. Solisti Vellu karjuu kuin viimeisillä voimilla toivomuksen "Tapelkaa, tapelkaa ja nussikaa!".

Naapurit on reilun minuutin mitassaan kuin musiikin muotoon puettu versio Joel Schumacherin vuoden 1993 menestyselokuvasta Rankka päivä. Siinä Michael Douglasin esittämä tavis menettää lopullisesti hermonsa ja aloittaa yhden miehen sodan. Naapurit sovittaa teeman napakasti suomalaiseen maisemaan, kerrostalojen harmauteen.

Teksti: Veli Kauppinen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Ajankohtainen kolmonen

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Levyistä, biiseistä, kirjoista, leffoista, keikoista... Kaikesta.