Hyppää pääsisältöön

Aprillipäivänä 1992 pakolaisia pakkosijoitettiin suomalaisten koteihin

Lentokone lähestyy Helsinki-Vantaan lentokenttää ja kiitorataa yöllä. Kuu öisellä taivaalla ja kiitoradan valot loistavat pimeydessä.
Lentokone lähestyy Helsinki-Vantaan lentokenttää ja kiitorataa yöllä. Kuu öisellä taivaalla ja kiitoradan valot loistavat pimeydessä. Kuva: Yle / Lassi Tolvanen lentokoneet,lentokentät,Yle Elävä arkisto

Tänään iltapäivällä -makasiiniohjelma toteutti radioon aprillipilan vuonna 1992. Tekaistun uutislähetyksen aiheena oli maailman pakolaistilanne. Kuuntelijoita jekutettiin muun muassa tarinalla, jossa pakolaisperheitä pakkosijoitettiin sattumanvaraisiin suomalaiskoteihin. Valtion taas väitettiin tukevan taloudellisesti pakolaisten onkivapahankintoja.

Huijaus alkoi, kun radiolähetyksessä ilmoitettiin, että Euroopan Neuvosto oli määrännyt Suomen ja Islannin ottamaan vastaan enemmän pakolaisia kuin aiemmin.

Tällainen etninen meininki on täällä täydessä käynnissä.― Aprillipilan reportteri raportoi Helsinki-Vantaan lentokentältä

Vaikka Suomen viranomaisten kerrottiin vastustaneen päätöstä, oli tilanne kärjistynyt määräyksen jälkeen nopeasti. Lähetys siirrettiinkin Helsinki-Vantaan lentokentälle, jonne ensimmäiset pakolaisia kuljettaneet raskaat kuljetuskoneet olivat laskeutuneet jo aamuseitsemältä samana aamuna. Tarinan mukaan koneita saapui jatkuvalla virralla Suomeen.

Lentokentällä pakolaiset oli ohjattu verkkoaitauksiin, josta heidät ruumiin- ja passintarkastuksen jälkeen lähetettiin linja-autokuljetuksilla eri osiin Suomea.

Lähetyksessä kerrottiin, että viranomaiset olivat päättäneet sijoittaa saapuvat pakolaiset sattumanvaraisesti suomalaiskoteihin. Valintaan käytettiin tavallisia puhelinluetteloita, joista yksinkertaisesti valittiin joka kymmenes nimi sijoitukodiksi vieraille. Sijoituskodin edellytyksenä oli riittävä huonemäärä, jotta pakolaisille voitiin luovuttaa kokonaan oma huone.

Maahanmuuttaja varmasti viihtyy paremmin tällaisissa kodinomaisissa olosuhteissa kuin esimerkiksi voimisteluhalleissa.― Sosiaali- ja terveyshallituksen "ylitarkastaja"

Tarinassa painotettiin, ettei huoneiden lukumäärää pystynyt salaamaan, sillä viranomaisilla oli käytettävissään talonkirjojen tiedot. Aprillijuttuun oli myös tekaistu tällaisen sijoituskodin omistajan haastattelu.

Lähetyksen lopuksi fiktiivinen sosiaali- ja terveyshallituksen ylitarkastaja vielä sepitti valtiovallan näkemyksen perhemajoituksesta ja kertoi pakolaisten tukitoimista. Valtionavustusta luvattiin muun muassa onkivapojen hankintaan.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto