Hyppää pääsisältöön

"Kaikki on mahdollista meille suomalaisillekin"

susan wicklund futismutsi espanjassa
susan wicklund futismutsi espanjassa Kuva: Yle/Simo Tynys futismutsiespanjassa

Susan Wicklund kirjoittaa Futisvanhemmat-sarjan sivuille elämästä futismutsina Espanjassa. ”Haluan kirjoittaa elämästä Espanjassa siksi, että suomalaiset futarit ja vanhemmat näkisivät kaiken olevan mahdollista jalkapallossa meille suomalaisillekin, vaikkakin se on erittäin vaikeaa välillä.”

Ketä perheeseen kuuluu?

Perheemme kokoonpanoon kuuluu minä, kaksi tyttöä (Rosa 21-v ja Emma 18-v) ja Eetu, joka pelaa jalkapalloa.

Miksi olette muuttaneet Espanjaan?

Perheemme on asunut Espanjassa kuusi vuotta. Muutimme tänne ensin väliaikaisesti, koska halusimme tarjota vanhimmalle tyttärellemme mahdollisuuden opiskella Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa ja saada lukion hyvin alkuun. Melkein heti kävi selväksi, että Eetu tulee etenemään espanjalaisessa jalkapallossa ja asumme Espanjassa nyt siis jalkapallon takia.

Kuinka paljon Eetu keskimäärin harjoittelee viikossa?

Eetu harjoittelee joka päivä ja viikonloppuisin on vähintään yksi peli. Tällä hetkellä Eetu osallistuu kolmen eri joukkueen treeneihin, ja se tarkoittaa sitä että jonain iltoina hän vetää kahdet harkat putkeen.

Eetun virallinen oma joukkue jonka kanssa treenaa on miesten Tercera División, vain yhtä alempana sarjassa pelaava joukkue kuin missä Eero Markkanen pelasi Real Madridin kakkosjoukkueessa. Tahti on kova, mutta Eetulla on onneksi tukenaan suomalainen valmennustiimi, joka tukee maalivahdin fyysistä harjoittelua/ylirasituksen välttämistä/loukkaantumisten ennaltaehkäisyä ja myös henkistä kestämistä kovassa ja rasistisessa jalkapallomaailmassa Espanjassa.

Kuinka usein olet Eetun mukana?

Olen mukana kaikissa harjoituksissa ja otteluissa. Tukenani on Eetun isosisko Rosa, joka on ottanut vastuulleen joka viikko ainakin yhden treenimatkan. Joudumme aina starttaamaan auton treeneihin, sillä Alhaurín de la Torreen, jossa Eetun seura sijaitsee, ajaa noin puoli tuntia yhteen suuntaan eikä sinne kulje yleiset kulkuneuvot kovin hyvin.

Futisvanhemmat-nettisivun blogaaja Susan Wicklund perheineen.
Espanjassa asuva futismutsi Susan Wicklund perheineen: Rosa (vas.), Emma ja Eetu Wicklund. Futisvanhemmat-nettisivun blogaaja Susan Wicklund perheineen. Kuva: Yle / Simo Tynys futismutsi espanjassa

Oletko muilla tavoin mukana Eetun joukkueen toiminnassa?

Espanjassa vanhemmat eivät osallistu joukkueen toimintaan kuten Suomessa tehdään. Joukkueilla on mm. yhteisiä ruokailuja, joihin vanhemmat vievät ruokia nyyttikesti-periaatteella, mutta muutoin vanhemmat eivät juurikaan osallistu. Jokaisella seuralla on kentillä mm. omat kahviot ja lipunmyynnit seuran puolesta.

Mikä on parasta futisäitiydessä?

Minulla on viha-rakkaussuhde espanjalaiseen jalkapalloon. Sydän sykkii Espanjan maajoukkueelle, mutta välillä pillin vihellyskin saa minut raivon valtaan. Parasta futisäitiydessä Espanjassa on se, ettei tätä tunne harrastukseksi vaan se on elämäntapa. Tämä on mainio tapa tutustua paikalliseen elämään ja kulttuuriin. Emme yritä kuitenkaan olla espanjalaisia emmekä korosta olevamme suomalaisia, vaan olemme ihmisiä ihmisten joukossa.

Täällä arvostetaan pelaajaa ihmisenä ja kunnioitetaan perhettä. Tämän vuoden seura toivotti Eetun ja perheen tervetulleeksi ja todella tarkoitti sitä. Jalkapallo määrittelee pitkälti sen miten käytän tunnit vuorokaudessa, mutta en anna sen määritellä sitä kuka itse olen. Olen verkkokauppa-yrittäjä ja on tärkeää myös ottaa aikaa itselleni ja työlleni. Käytän hyväksi senkin ajan, kun olen harjoituksissa, töitä tehden tai kuntoillen. Olen kirjoittanut jonkin aikaa omaa blogiani.

Mikä pännii eniten?

Haastavinta espanjalaisessa futiksessa, näin ulkomaalaisena futismutsina katsottuna, on kilpailu pelipaikoista. Eetu pelaa Andaluciassa, mikä on Espanjan kilpailluin alue. Kilpailun tekee erityisen kovaksi se, että on ulkomaalainen joten täytyy oikeasti olla huomattavasti parempi kuin espanjalainen kilpakumppani jos kilpaillaan samasta pelipaikasta.

Lisäksi erona Suomeen on jokavuotinen kilpajuoksu kauden päättyessä eli try out -kausi alkaa välittömästi kauden loputtua jokaikinen toukokuu. Try out -kaudella käy kova kuhina seurasta toiseen, kun valtaosa pelaajista etsii tulevan kauden joukkuetta.

Ikävä Suomea ja läheisiä tekee myös futismutsina olemisen välillä tylsäksi ja haastavaksi.

Susan Wicklund

LUE ensimmäinen Futismutsi Espanjassa -kirjoitus: "Espanjassa olen futismutsina pulassa - jatkuvaa prässiä ja puolustusta!"

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä ja osallistu keskusteluun sarjan Facebookissa.

KATSO Futisvanhemmat-sarja Yle Areenasta - jaksot tiistaisin myös TV1:llä klo 20:

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

 • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

  Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

  "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

 • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

  Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

  Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

 • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

  Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

  Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

 • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

  Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

  Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

 • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

  Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

  Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

 • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

 • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

  Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

  Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."