Hyppää pääsisältöön

Kohtaaminen Roomassa

Sophia Loren ja Marcello Mastroianni elokuvassa Kohtaaminen Roomassa
Sophia Loren ja Marcello Mastroianni Sophia Loren ja Marcello Mastroianni elokuvassa Kohtaaminen Roomassa teeman elokuvat

Ettore Scolan (1931–2016) muistoksi Teema esittää draaman kahden erilaisen ihmisen kohtaamisesta.
Katsottavissa myös Areenassa 30 päivää.

Italialainen elokuvaohjaaja Ettore Scola kuoli tammikuussa 2016. Teema kunnioittaa Scolan muistoa esittämällä elokuvan Kohtaaminen Roomassa, joka samalla aloittaa keskiviikon Kinossa ja Teemalauantaissa italialaisen elokuvan kevään.

Ettore Scola oli työteliäs ja tuottelias elokuvantekijä. Hän aloitti uransa käsikirjoittajana 1950-luvulla ja tuotti materiaalia kepeistä seksikomedioista vakavaan draamaan. Scola loi yhtä pätevästi kohtauksen tytöstä, joka ohimennen tienaa muutaman setelin nappaamalla itsestään alastonkuvia passikuva-automaatissa, kuin kahden ihmisen kohtaamisesta ja keskustelusta muodostuvan intiimin ja monitasoisen draaman.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat alkuperäisnimen mukaisesti erityiseen päivään, erityiseen kahdessa mielessä. On vuosi 1938, ja Adolf Hitler on tulossa valtiovierailulle Mussolinin Italiaan. Fasistit valmistautuvat järjestämään mahtavan paraatin ja vastaanoton. Eräässä kerrostalossa Sophia Lorenin esittämä kotirouva Antonietta jää yksin kotiin miehensä, fasistipuolueen jäsenen, viedessä lapset katsomaan paraatia. Koko kaupunki on kaduilla paitsi Antonietta sekä naapuritalossa asuva Marcello Mastroiannin esittämä Gabriele, joka on erotettu radiotoimittajan työstään poliittisten mielipiteidensä takia ja joka on lisäksi homoseksuaali. Tänä erityisenä päivänä Antonietta ja Gabriele kohtaavat sattumalta ja viettävät yhdessä iltapäivää. Kaksi hyvin erilaista ihmistä kuuntelevat toisiaan ja löytävät hetken aikaa kestävän läheisyyden.

Kohtaaminen Roomassa palkittiin kotimaassaan kuudella Hopeisella nauhalla. Amerikassa se palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Kultaisella maapallolla ja sai kaksi Oscar-ehdokkuutta (paras vieraskielinen ja paras miespääosa). Ranskassa se palkittiin parhaan vieraskielisen Césarilla ja oli Kultaisen palmun ehdokkaana Cannesissa.

  • Kohtaaminen Roomassa (Una giornata particolare), Italia 1977. O: Ettore Scola. N: Sophia Loren, Marcello Mastroianni.

Lue lisää:

Marcello Mastroianni ja 8 1/2

Täydellinen charmööri, epäilyn ja itseironian mestari, joka osasi näytellä kolmannessa persoonassa: Teemalauantai 9.4. on omistettu Marcello Mastroiannille. Uuden tv-dokumentin jälkeen nähdään Federico Fellinin mestariteos 8 1/2, jonka pääosassa Mastroianni tekee yhden parhaista rooleistaan.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa