Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jenny ja läskimyytinmurtajat pääkuva

Miten suhtautua ärsyttäviin ihmisiin ja kommentteihin?

Jenny Lehtinen peukuttaa hymiöiden puristuksissa
Jenny Lehtinen peukuttaa hymiöiden puristuksissa Kuva: YLE / Jussi Nahkuri, grafiikka: Hans Weckman Jenny Lehtinen,jenny ja läskimyytinmurtajat

Jenny ja läskimyytinmurtajat - nimisessä Facebook-ryhmässä on ollut alusta asti hyvä henki. On kaikkien etu pitää keskustelu vilpittömänä ja avoimena. Meitä on keskustelemassa erittäin kirjava joukko hyvin erilaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa, fyysisessä tai henkisessä kunnossa olevia ihmisiä. Pyritään siis olemaan toisia kohtaan yhtä armollisia ja kannustavia, kuin toivomme meille rakkaimpia kohtaan oltavan. Tässä kohtaa ei uskalla sanoa meitä itseämme kohtaan, koska se on asia, jota tämän elämänmuutosprojektin aikana vasta opetellaan. Tässä läskimyytinmurtajien keskusteluetiketti:

Ärsyyntyminen voi kertoa siitä, että sinussa olevaa hyvinvointiasi haittaavaa särmää hiotaan sileämmäksi.

Jenny ja läskimyytinmurtajat on suljettu vertaistukiryhmä. Mitä se tarkoittaa?

Ryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Jos joku tätä luottamusta rikkoo, hänet poistetaan ryhmästä välittömästi. Ryhmän keskusteluista ei saa poimia tai siteerata asioita omaan blogiinsa tai tutkimukseensa tai mihinkään muuhun ryhmän ulkopuoliseen tarkoitukseen ilman ylläpidon lupaa ja ohjeistusta.

Kaikki ryhmästä poimittu sisältö, jota käytetään tavalla tai toisella väärin, johtaa väärinkäyttäjän erottamiseen ryhmästä. Jos sisältöä julkaistaan luvatta tutkimuksessa, opinnäytetyössä tai vastaavassa, asiasta ilmoitetaan työtä ohjaavalle taholle.

Nimittelystä

Jenny ja läskimyytinmurtajat -ryhmässä pyritään eroon kaikenlaisesta bodyshamingista. Ryhmässä saavat keskustella ihan kaiken näköiset ja kokoiset ihmiset, sillä sisäinen tunne ei korreloi ulkoisen koon kanssa. Ei siis nimitellä ihmisiä ikävässä hengessä läskeiksi tai ihrakasoiksi, sen enempää kuin pulkannaruiksi tai kuivan kesän oraviksi. Opetellaan toisiamme auttaen eroon myös oman kehon julmasta arvioimisesta. Jos joku postaa armotonta tekstiä itsestään, näytetään kommenteissa myötätuntoa ja kannustetaan pyrkimään irti itseinhosta.

Loukkaantumisesta

Jos ärsyynnyt voimakkaasti jonkun kirjoitteluista liittyen painonpudotukseen tai mihin tahansa elämänmuutokseen, pysähdy hetkeksi miettimään miksi. Me olemme kaikki täällä enemmän tai vähemmän herkillä, ja jonkun toisen viaton pohdinta omasta tilanteesta saattaa painella meissä kipeitä nappuloita. Ryhmä on siis oiva paikka itsetutkiskelulle. Sen sijaan että ryhtyy riitelemään tai puolustamaan itseään, kannattaa oikeasti hetkeksi pysähtyä pohtimaan mistä ihan oikeasti on kysymys. Kun ryhmäläinen tuskailee kilojaan ja haukkuu itseään, muista, että arvio ei kohdistu sinuun. Oman ulkonäkönsä kanssa kipuileville on tyypillistä nähdä oma keho erityisen rumana. Jos herne ryömii nenääsi, hengitä ja pysähdy pohtimaan omaa tilannettasi.

Tägäyksestä

Tägäys on sallittua, ja kuuluu ryhmän keskustelukulttuuriin. Jos joku kuitenkin pyytää poistamaan tägäyksen, se on syytä tehdä.

Yksityisviesteistä

Suoran yksityisviestin lähettäminen tuntemattomalle ihmiselle tuosta vaan ei ole sopivaa. Jos tahdot keskustella jonkun ryhmäläisen kanssa kahden kesken, kysy häneltä ensin lupa kommenttikentässä. Yksityisviesteihin pätevät aivan samat säännöt kuin keskusteluketjuihinkin, eli ei värväystä eikä mainostusta - ei myöskään tutkimustietojen keruuta ilman ylläpidolta etukäteen pyydettyä lupaa.

Linkkaamisesta

Linkkaaminen on sallittua, kunhan se tehdään ryhmän muita periaatteita noudattaen ja linkkaaja on itse varmistanut levittämänsä linkin turvalliseksi ja asialliseksi.

Mainostamisesta ja värväämisestä

Nämä ovat ehdottomia asioita, joista tullaan vain kerran huomauttamaan. Toiminnan jatkuessa kyseinen henkilö poistetaan Jenny ja läskimyytinmurtajat -ryhmästä. Räikeissä tapauksissa saatamme erottaa ilman erillistä varoitustakin.
Ryhmä ei ole rekrytointikanava muihin painonpudotusryhmiin tai -ohjelmiin. Jokainen saa toki kuulua tai osallistua sellaisiin omassa elämässään, mutta tätä ryhmää ei saa käyttää minkäänlaiseen värväämiseen. Jos olet liikkeellä myyntimielessä tiedosta, että hyötymisyrityksesi kääntyy sinua itseäsi vastaan ennen pitkää.

Ryhmässä ei saa mainostaa mitään maksullisia tai muitakaan laihdutusohjelmia, vaikka itse olisi saanut sellaisilla hyviä tuloksia. Kertoa omasta elämästään toki saa, mutta suoranainen mainostaminen ja ihmisten värvääminen on kiellettyä.

Tiedostojen lataamisesta

Älä lataa omia tiedostoja ryhmään. Jos sinulla on jotain sellaista sisältöä, jonka koet tärkeäksi jakaa kaikille, ota yhteyttä ylläpitoon, niin sovitaan miten edetään.

Jenny ja läskimyytinmurtajat -projektin ryhmä on se paikka, jossa voi turvallisesti avautua ja ärsyyntyä, pohtia ja oivaltaa. Elämänmuutos saa vauhtia toisten ajatuksista ja joskus ärsytys voi kertoa siitä, että sinussa olevaa hyvinvointiasi haittaavaa särmää hiotaan sileämmäksi. Tehdään ryhmästä paras mahdollinen!

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.