Hyppää pääsisältöön

Ötökkätieto tutustuttaa monimuotoiseen pihaluontoon

Kenttäkiitäjäinen on hohtaa vihreää metallinväriä.
Kenttäjäkiitäjäisten aikuiset ilmestyvät luontoon heti kevään lämmetessä. Kenttäkiitäjäinen on hohtaa vihreää metallinväriä. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker kenttäkiitäjäinen

Tiesitko, että kukkaravukki voi vaihtaa väriään alustan mukaan väijyäkseen saalista tai että kenttäkiitäjäiset hohtavat vihreää metallinväriä? Upouusi Ötökkätieto-palvelu auttaa tunnistamaan ötököitä kiehtovasti.

Hyönteiset, hämähäkkieläimet, nilviäiset ja muut selkärangattomat, eli ötökät. Niitä Ötökkätieto esittelee 550 lajin verran. Kaikki esitellyt lajit ovat tuttuja kavereita ihmisten pihapiireistä. Leppäkerttuja, yökkösiä, mittareita, kärsäkorentoja ja paljon muita.

Kukkaravukkinaaras on keltainen keltaisella kukalla.
Kukkaravukkinaaras keltaisella kukalla. Kukkaravukkinaaras on keltainen keltaisella kukalla. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker kukkaravukki,Naaras
Kukkaravukkinaaras on valkoinen valkoisella kukalla.
Kukkaravukkinaaras valkoisella kukalla. Kukkaravukkinaaras on valkoinen valkoisella kukalla. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker kukkaravukki,Naaras

Kännykässäkin toimiva galleria on suunniteltu ötököiden tunnistamiseen pihapiirissä, ei tieteellisiä tarpeita varten. Esimerkiksi punaiset kuoriaiset, kuten liljakukot ja helokuoriaiset, on niputettu värin perusteella yhteen. Lajit nimittäin tuppaavat menevän helposti sekaisin.

Kuvan ja ytimekkäiden tietoiskujen lisäksi jokaisen lajin kupeessa on lisäksi liikennevalo, joka kertoo ötökän hyödyllisyydestä, harmittomuudesta tai haitallisuudesta. Hyvin usein ihmiset hävittävät tuholaisten mukana myös hyödyllisiä tyyppejä.

Leppäkertut.
Aikuisia leppäkerttuja voi nähdä jo hyvin varhain keväällä. Leppäkertut. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker Leppäkertut

Esimerkiksi leppäpirkot, eli tuttavallisesti leppäkertut, popsivat puutarhasta kirvoja. Ne ovat tutumpi näky aikuisina, mutta myös toukat ovat tehokkaita kirvanpoistajia.

Aikuisina talvehtivat leppäkertut ovat keväisin liikkeellä heti, kun aurinko sallii. Toukkia nähdään keskikesällä.

Jaspisyökkönen on kauniin vihreä.
Jaspisyökkönen. Jaspisyökkönen on kauniin vihreä. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker Jaspisyökkönen
Nuoliyökkösellä on vaaleanharmaissa etusiivissä mustia keihäänkärkikuvioita
Nuoliyökkönen. Nuoliyökkösellä on vaaleanharmaissa etusiivissä mustia keihäänkärkikuvioita Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker Nuoliyökkönen
Ruosteenpunaisen liuskayökkösen etusiipien takareunat aaltoilevat.
Liuskayökkönen. Ruosteenpunaisen liuskayökkösen etusiipien takareunat aaltoilevat. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker Liuskayökkönen

Monimuotoinen pihaluonto

Sivuston takana on biologipariskunta Leena ja Heikki Luoto. Leena on tekstien tekijä, Heikki on ottanut kuvat. Noin 80 prosenttia Ötökkätiedon lajeista on kuvattu heidän pihallaan.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka monimuotoista pihaluonto voikaan olla, jos sen antaa kukoistaa, Leena korostaa.

Hän muistuttaa, että pihan ötökkätasapaino on tärkeä, koska luonto ei tarvitse ihmistä, mutta ihminen tarvitsee luontoa. Kun luonto on monipuolisesti läsnä pihassakin, puutarhatöissä pääsee helpommalla.

– Luonto on kuin pallomeri, jos joitakin palloja poistaa, se vaikuttaa muihinkin. Ihminen voi järkyttää tasapainoa, joskus peruuttamattomasti.

Luodot itse vannovat hallitun hoitamattomuuden nimiin puutarhassaan. He ovat jopa kantaneet pihapiiriinsä kaatuneita puita, joiden suojissa monet selkärangattomat viihtyvät.

– Toivottavasti sivusto saisi nuoretkin kiinnostumaan ötököistä, Leena pohtii.

Sivuston tekemistä on tukenut Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta.

Sammalmaayökkönen on harmaavihreä. Siivissä sillä on mustia raitoja.
Sammalmaayökkönen. Sammalmaayökkönen on harmaavihreä. Siivissä sillä on mustia raitoja. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker sammalmaayökkönen
Isonokkayökkösen tunnistaa sen ruskeista raidoista.
Isonokkayökkönen. Isonokkayökkösen tunnistaa sen ruskeista raidoista. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker isonokkayökkönen