Hyppää pääsisältöön

Puubisnestä Antwerpenista

Flanderista lähtöisin oleva Ensemble Houthandel on laadukas puhallinkvintetti, jonka toinen CD-levy keskittyy englantilais-amerikkalaiseen musiikkiin 1900-luvulta. Se on myös yksi monista nuorten, taitavien muusikoiden kamariyhtyeprojekteista, jonka täytyy eläkseen ja pärjätäkseen jatkuvasti porautua pintakerroksia syvemmälle ja keksiä uusia jekkuja. Viisikko vaikuttaa onnistuvan pyrkimyksissään uudella levyllään, joka ei nimestään huolimatta mene lainkaan puihin.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Kun jousikvartetti alkaa suunnitella uutta levyä, kysymys kuuluu, tehdäänkö taas yksi levyllinen vaikkapa Haydnin, Bartókin tai Shostakovitshin kvartettoja? Vai pitäisikö tehdä jotain innovatiivisempaa?

Moista ongelmaa ei ole puhallinkvinteteillä, puupuhaltimien vastineella jousikvarteteille. Käyrätorvella vahvistettu neljän eri puupuhaltimen kokoonpano on toki tunnettu jo parin sadan vuoden ajan, mutta eipä sen ohjelmisto kovin leveäksi ole päässyt kehittymään. Niinpä puhallinkvintetin on oltava innovatiivinen, ainakin jossain määrin.

Sellainen on ainakin antwerpeniläislähtöinen Ensemble Houthandel, joka on kymmenen toimintavuotensa aikana erikoistunut visuaalisuutta, pukuja, koreografiaa ja näyttämöohjausta hyödyntäviin projekteihin. Toisen levynsä nyt tehnyt kokoonpano on yksi monista nuoren polven kamarimusiikkiryhmistä. Erottuakseen toinen toistaan parempien kokoonpanojen on aina keksittävä jotain erityistä. Houthandel on suomeksi meille tuttua bisnestä, puukauppaa, ja ihan kivasti ryhmä onkin nikkaroinut vetävän ohjelman englantilais-amerikkalaisella ohjelmalla.

Leonard Bernstein, Samuel Barber ja George Gershwin ovat toki luotettavia nimiä—tosin vain Samuel Barberin Summer Music vuodelta 1956 on alkuperäiskappale puhallinkvintetille. Robert Muczynski ja Malcolm Arnold ovat vähän tuntemattomampia suuruksia, tosin tuttuja monille puhallinsoittajille. Yhtä kaikki levyn teokset on oivallisia väritutkielmia viiden hyvin erivärisen soittimen ryhmälle, ja niissä on riittävästi tyylillistä vaihtelua sekä painon vaihtumista vakavasta kevyeen.

Ensemble Houthandelin soitosta ei puutu värikkyyttä eikä rytmistä tarkkuutta, ei liioin huumoriakaan, joka on melkeinpä pakollinen osa niinkin omituisen kokoonpanon kuin puhallinkvintetin musisointia. Jos jotain kritisoisin, niin ajoittaista fokuksen puutetta korkeammissa puissa—toisaalta, äänitys on tehty läheltä, mikä tuo kuuluville Houthandelin, siis sen puupuuhan, kaikissa sävyissään.

”Ensemble Houthandel: Into the woods”. - Leonard Bernstein (sov. Don Stewart): Candide-alkusoitto. Samuel Barber: Summer Music op. 31. Robert Muczynski: Puhallinkvintetto op. 45. Malcolm Arnold: Three Shanties. George Gershwin (sov. Bill Holcombe): valikoima oopperasta Porgy and Bess. - Ensemble Houthandel. (Navis Classics, NC15006)

Kuuntele Uudet levyt 1.4.2016, toimittajana Ville Komppa.

  • Egmontia vereslihalla

    Levyarvio

    Melodraama koki 1700- ja 1800-lukujen taitteessa yhden kukoistuskausistaan – jopa niin, että säveltäjät kirjoittivat teoksia kokonaiselle isolle sinfoniaorkesterille ja lausujalle tai näyttelijöille. Helsingin barokkiorkesteri herättää tuota traditiota levyllään Ludwig van Beethovenin Egmont-näyttämömusiikista. Vaikka Goethen alkuperäinen tragedia on ihan täysverinen näytelmä – jälkikäteen, vuonna 1821 Friedrich Mosengeilin kirjoittama ”deklamoitu kertomus Beethovenin Egmont-musiikkiin” tuo Goethen tarinan käänteet ja Beethovenin harvemmin kokonaisuudessaan kuultavan Egmont-musiikin onnistuneesti yhteen.

  • Kristillisen perinteen kertomukset ilmielävinä

    Levyarvio

    Katolisessa reformaatiossa kirkkohistorian nöyrät ja hurskaat, uskollisena pysyneet ja uskonsa vuoksi kuolleet nostettiin uudella tavalla esiin, esimerkkeinä ja pastoraalisina hahmoina katolisen kirkon uudistuessa ja lähestyessä tavallista ihmistä. Nämä hahmot, mukaan lukien kristillisen perinteen vahvat naiset, Judit, Cecilia ja tietysti Maria Magdalena, heräsivät eloon myöhäisrenessanssin maalaustaiteessa, mysteerinäytelmissä sekä varhaisissa italialaisissa kertovissa kirkollisissa musiikkiteoksissa kuten oratorioissa.