Hyppää pääsisältöön

Väärentäjä, vaihda alaa – nanoteknologia tekee työsi mahdottomaksi

keskeneräinen maalaus kaupungista ja pensseli
keskeneräinen maalaus kaupungista ja pensseli Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Vain pieni piste nanomustetta saattaa ratkaista yhden tuotemaailman suurista ongelmista. Miljoonasosamillin kokoiset nanopartikkelit ovat nimittäin käytännössä mahdottomia väärentää.

Tietotekniikalla luettavaa nanomustetta voidaan soveltaa missä tahansa ja mihin tahansa kohteeseen. Esimerkiksi kellon ratas tai käsilaukun hihna voidaan merkitä nanoliuoksella, minkä jälkeen se voidaan aina luotettavasti tunnistaa. Eikä merkitsemisainetta voi käytännössä mitenkään väärentää.

Aito vai ei?

Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella on kehitetty nanomerkintäjärjestelmä, jonka tavoitteena on - ei vähempää kuin - maailmanvalloitus. Vastaavanlainen järjestelmä, eli synteettinen DNA on käytössä eräässä amerikkalaisessa yrityksessä. Sitä käytetään timanttien merkitsemisessä.

Erona jyväskyläläistutkijoiden kehittämään tunnistemenetelmään on se, että amerikkalaisyrityksen synteettisellä DNA:lla merkityt tuotteet joudutaan lähettämään takaisin laboratorioon varmennettaviksi.

- Meidän menetelmämme etu on, että tunnisteneste pystytään helposti lukemaan mukana kuljetettavalla laserpisteellä, kertoo hankkeen kehittäjä, tohtori Mika Pettersson.

Nanomerkintäjärjestelmä on kehitetty osana Jyväskylän yliopiston monitieteistä Recenart-hanketta, jossa selvitetään taideteosten aitoutta taiteen tutkimuksen metodeja ja materiaalitieteitä yhdistämällä. Väärennöksiä käräytetään esimerkiksi hyperspektrikameralla ja hiukkaskiihdyttimellä.

tutkija katsoo taulua suurennuslasin läpi erikoislähi
tutkija katsoo taulua suurennuslasin läpi erikoislähi Kuva: Yle/Tiede prisma studio

Jopa yli 40% maailman taidemyynnistä on väärennöksiä

Suurimpien arvioiden mukaan yli 40 % maailman taidemyynnistä on väärennöksiä. Kansainvälisen taidemyynnin arvo vuonna 2013 oli 47,4 miljardia euroa, joten mistään pienestä ongelmasta ei ole kyse. Mittaluokka lähentelee Suomen valtion vuosibudjettia. Taiderikollisuus on maailman neljänneksi suurin rikollisuuden ala.

Nanomerkintähanke on toistaiseksi keskittynyt merkitsemään aidoksi todettuja taide-esineitä, mutta sen mahdollisuudet ovat rajattomat. Esimerkiksi painomusteeseen pystytään tekemään uniikki tunniste ja näin vaikkapa lääkkeet voidaan merkitä luotettavasti väärennösten estämiseksi.

Tekniikkaa ei ole vielä otettu varsinaisesti käyttöön. Ensimmäinen nanomerkitty taulu löytyy Prisma Studion kokoushuoneesta.

 • Miltä tuntuu olla painoton?

  Ole kuin lintu, lennä vapaasti.

  Painovoima on kuin kahle, joka vetää koko ajan alaspäin. Kun siitä pääsee eroon, näyttäytyy maailma erilaisena ja voit liikkua kolmessa ulottuvuudessa. Se on upea tunne, jota jää kaipaamaan.

 • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

  Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

  Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

 • Olisiko mummoista vetoapua vauvakatoon?

  Isovanhempien apu voi rohkaista hankkimaan lisää lapsia.

  Kautta aikojen perheissä toistuu sama tarina, joka kertoo isoäitien tärkeästä roolista lajimme selviytymiselle. Mummon apu lastenhoidossa edesauttoi äitien lastensaantia ja lasten eloonjäämistä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Miltä tuntuu olla painoton?

  Ole kuin lintu, lennä vapaasti.

  Painovoima on kuin kahle, joka vetää koko ajan alaspäin. Kun siitä pääsee eroon, näyttäytyy maailma erilaisena ja voit liikkua kolmessa ulottuvuudessa. Se on upea tunne, jota jää kaipaamaan.

 • Avaruusalus, jonka tehtävä on grillaantua Auringossa

  Solar Orbiter on tuomittu käristymään.

  Kreikkalaisessa mytologiassa Ikaros nousi lentoon käsiinsä kiinnitetyillä siivillä, jotka oli tehty vahasta ja linnun sulista. Lento päättyi kuitenkin ikävästi, koska hän nousi lähelle Aurinkoa ja sen paahde sulatti siivissä olleen vahan. Toivottavasti lähelle Aurinkoa laukaistava Solar Orbiter ei koe tätä samaa kohtaloa

Uusimmat sisällöt - Tiede