Hyppää pääsisältöön

Suomirapin 30-vuotiaiden kerho saa odotetun soolodebyytin – Särre käsittelee levyllään perhettään ja äitinsä poismenoa

Särre on pyörinyt suomalaisissa rap-piireissä jo 15 vuotta. Nykyään miehellä on yllään koriskamat ja hallussa riimien lisäksi lastenvaunut.

Särre on työstänyt sooloalbumiaan pitkään. // Kuva: Lihamyrsky

Sitä ei aina tule ajatelleeksi, mutta suurin osa suomiräpin kovimmista staroista on iältään noin 35-vuotiaita. Suuren yleisön suosikit Cheekja Elastinen, Teflon Brothersista ja Ruger Hauerista tuttu Pyhimyssekä vaihtoehtorapin legenda Ruudolfovat kaikki 33-34-vuotiaita. Niin on myös Särre, joka julkaisee huhtikuussa soolodebyyttinsä Ei riitä.

Suomirap-tietäjät tietävät, että Särre, oikealta nimeltään Miika Särmäkari, on ollut pinnalla jo pitkään. Etenkin helsinkiläiset rakastivat Särren, Väiskin ja DJ Arsin rap-yhtye Loost Koosia, joka hurmasi hipsterit jopa jättimäisellä Flow Festivalilla. Nyt Särrellä on uusi, humoristinen ja rehellinen tyyli, johon kuuluvat korisvaatteet ja perheestä räppääminen.

- En ole aiemmin julkaissut Särrenä albumia, jolla käsittelisin näin henkilökohtaisesti tärkeitä asioita. Siksi voin hyvin kutsua tätä levyä debyytikseni. Räppään esimerkiksi siitä, millainen aviomies ja isä olen. Kerron myös äitini poismenosta, Särre kertoo.

"En halua olla mikään kalkkis"

Särren sooloura sai valtavan sysäyksen viime kesänä, kun Hesan naiset -hitti iskeytyi suomalaisten tajuntaan. Jo Leikkaa sukkaa -sinkku oli valloittanut rap-intoilijoita korishuumorilla. Uuden menestyksen ansiosta räppärin fanikunta on laajentunut ja nuorentunut. Vaikka yleisössä näkyy yhä enemmän nuoria kasvoja, Särre haluaa pysyä itselleen uskollisena.

- Fanit eivät itsessään ole muuttaneet mua artistina. Enemmänkin olen kehittynyt pitkän ajan kuluessa. Mun räppi on kasvanut, ja uusi sukupolvi vain tykkää enemmän rapista kuin aiempi, Särre pohtii.

Rap onkin 2010-luvulla paljon enemmän valtavirtaa kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Särre on seurannut suomirapin kehitystä myös Music Finland -yhdistyksen palkkalistoilla ja Bassomedian päätoimittajana. Konkariartistin mielestä nuoret suomalaiset räppärit ovat löytäneet musiikkityyliin aivan uudenlaisia, tuoreita näkökulmia.

"Rapin ei aina tarvitse olla niin lyrikaalista ja teknistä."― Särre

- Rapin ei aina tarvitse olla niin lyrikaalista ja teknistä. Nykyään räppärit osaavat tehdä myös hauskoja juttuja hyvällä flow’lla, eikä kaikki ole enää niin vakavaa, Särre sanoo.

Rap-artisti onkin itse halunnut uudistua ja pysyä uusien soundien mukana. Särre myöntää, että 30 vuoden kuluttua hänen musiikkinsa saattaa kuulostaa vanhusten biitiltä, mutta toistaiseksi se on ajassa kiinni.

- Yökerhoissa on ainakin vielä tykätty mun biiseistä. En mä halua olla mikään kalkkis. Uudistuminen on aina pelottavaa, mutta palkitsee lopulta.

Aika on kypsä konkariräppärille

Kuten suosikkiartistit Elastinen ja Cheek ovat osoittaneet, pitkä kokemus on vain hyödyksi suomalaisella rap-kentällä. Monenlaisia hanttihommia ja töitä vuosien kuluessa tehnyt Särre on sitä mieltä, että aika on nyt otollinen myös hänen artistiuralleen.

- Mulla on niin paljon kokemusta ja nyt takana myös oikeanlainen koneisto. Nyt vaan musaa ulos ja keikoille.

Särre on pian 1-vuotisjuhliaan viettävän Lihamyrsky-levy-yhtiön artisti. Pienen porukan Lihamyrskyä luotsaa Ruudolf, joka on myös tuottanut ja säveltänyt Särren koko debyyttialbumin. Levy-yhtiön muita artisteja ovat nuoret viihdyttäjät Musta Barbaari, Prinssi Jusuf ja Seksikäs-Suklaa.

- Meitä on Lihamyrskyssäkin nuoria ja vähän vanhempia. Meillä kaikilla on aika samanlainen asenne, sillä halutaan tuoda toivoa ja iloa Suomen keskelle, Särre sanoo.

Räppäri lupaa tuoda iloa myös uudella levyllään, vaikka albumilla käsitellään myös niitä syvällisempiä aiheita, kuten vanhemmuutta ja parisuhteita. Nuoresta asti koripallokentillä viihtynyt Särre on ottanut vaikutteita musiikkinsa fiiliksiin etenkin katukoriksesta, jossa ronski läpänheitto kuuluu asiaan. Levy käsitteleekin artistin ja hänen lähipiirinsä kokemuksia ja tunteita myös Eiran Jordani -alter egon takaa.

- En osaa räpätä mitään sellaista, että kyykytän naisia ja poltan pilveä. Se ei oo mun juttu. Katukorikseen perustuvassa hauskuudessa voi brassailla ja puhua kovia, mutta olla samaan aikaan kunniallinen. Siinä kyse on kuitenkin vain voitosta ja häviöstä.

Lue myös:

Ruudolfin rap-posse Lihamyrsky kulkee omaa kaistaansa: "Me ei haluta olla varteenotettava levy-yhtiö"

Disko2000-vieras Särre muistelee hämmentävää hetkeä Jyväskylän-keikalta: Mietin, putosiko minulta housut

Särre: Freestyle-keikoilla päästelen höyryjä