Hyppää pääsisältöön

160 ylityötuntia kuukaudessa – ylitöistä johtuvat itsemurhat yleistyvät Japanissa

Naiset ja nuoret uupuvat työhönsä aiempaa useammin.

Japanissa on työvoimapulaa rakennus- ja merenkäyntialoilla. // Kuva: Yle

Karōshi on japania, ja tarkoittaa työstä johtuvaan ylirasitukseen kuolemista. Se on Japanissa virallinen, ja yhä yleistyvä kuolinsyy.

Yle Uutiset kertoo, miten viimeisen vuoden aikana Japanissa on tehty ennätysmäärä korvausvaatimuksia liittyen ylityöstä johtuviin kuolemiin, yhteensä 1456.

Aiemmin ylityö saattoi johtaa kuolemaan erityisesti miehillä, mutta nyt myös nuoret ja naiset uupuvat työhönsä aiempaa useammin. Viimeisten neljän vuoden aikana alle 29-vuotiaiden työuupumuksesta johtuneet itsemurhat ovat lisääntyneet 45 prosenttia, naisten 39 prosenttia. Ilmiötä selittää erityisesti määräaikaisten ja epätyypillisten työsuhteiden lisääntyminen.

Vuonna 2015 määräaikaisissa työsuhteissa työskenteli 38 prosenttia Japanin työvoimasta, ja heistä kaksi kolmesta oli naisia.

Japanin lainsäädännössä ei tunneta työaikarajoituksia tai lepoaikoja. Työministeriö hyväksyy kuolemansyyksi kaksi työperäistä kuolemaa: ylitöistä johtuvat sydän- ja verisuonitaudit sekä työstä aiheutuneesta stressistä johtuneen itsemurhan.

Itsemurha voidaan tulkita työperäisen stressin aiheuttamaksi, jos ylitöitä kertyy kuukaudessa yli 160 tuntia.

Lue lisää Yle Uutisilta.