Hyppää pääsisältöön

Islannin pääministerin seikkailut veroparatiisissa

Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson.
Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson. Kuva: Reykjakvik Media, SVT Islanti,pääministerit

Panamasta vuotaneiden asiakirjojen suurimpia yllätyksiä on Sigmundur David Gunnlaugssonin nimen esiinnousu. Islannin pääministerillä on yhdessä vaimonsa kanssa ollut Brittiläisillä Neitsytsaarilla yritys nimeltään Wintris.

Asian paljastuttua maassa vaaditaan nyt pääministerin eroa. Oppositio valmistelee epäluottamuslauseäänestystä ja maanantaina 4.4. on odotettavissa mielenosoitus häntä vastaan.

Islanti harjoitti hyvin hyökkäävää talouspolitiikkaa ennen vuonna 2008 alkanutta kansainvälistä talousromahdusta. Islantilaiset sijoittajat omistivat muun muassa viidenneksen Finnairista.

Talouspoliittisiin manöövereihin otti osaa myös Islannin nykyinen pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson. Vuonna 2007 hän yhdessä tulevan vaimonsa Anna Sigurlaug Pålsdottirin kanssa osti yhtiön Brittiläisiltä Neitsytsaarilta, joka on tunnetuimpia veroparatiiseja maailmassa.

Tarkoin varjeltu
salaisuus

Tähän saakka tapahtuma on ollut tarkoin varjeltu salaisuus. Kuten myös se, että kaksi muutakin Islannin nykyhallituksen ministeriä on omistanut yrityksiä veroparatiisissa.

Nämä tiedot käyvät ilmi salaisista asiakirjoista, jotka tutkivien journalistien verkosto ICIJ, saksalainen Süddeutsche Zeitung ja lukuisat muut mediatalot – mukaan lukien Yleisradion MOT – ja Spotlight-toimitukset – ovat saaneet haltuunsa.

Gunnlaugsson ja hänen vaimonsa ostivat Wintrisin vuonna 2007 lakitoimisto Mossack Fonsecalta islantilaisen pankin Landsbankin Luxemburgissa toimivan tytäryhtiön avulla. Pari sijoitti yhtiön kautta miljoonia dollareita perintörahojaan. Näin ainakin pääministerin vaimo väittää.

Mossack Fonsecan asiakirjat todistavat, että Wintrisillä oli merkittäviä sijoituksia Islannin kolmessa suurimmassa pankissa Landsbankissa, Kaupthingissa ja Glitnirissa. Asiakirjat osoittavat myös, että yhtiö vaati miljoonia dollareita kun pankit kaatuivat.

Yhden dollarin
hintaiset kaupat

Kun Gunnlaugsson valittiin Islannin parlamenttiin vuonna 2009 oli hän siten Wintrisin omistaja. Hän piti tiedon kuitenkin itsellään. Vuoden viimeisenä päivänä hän myi osuutensa yhtiöstä vaimolleen – yhdellä dollarilla.

Islannin pääministerin ja hänen vaimonsa sopimus.
Islannin pääministerin ja hänen vaimonsa sopimus. Kuva: ICIJ asiakirjat,nimikirjoitukset,allekirjoitus

Maaliskuun puolivälissä Anna Sigurlaug Pålsdottir kirjoitti Facebook-sivullaan, että hänellä oli yhtiö veroparatiisissa. Se oli ensimmäinen kerta kun suuri yleisö sai tietää asiasta. Päivitys ilmestyi sosiaaliseen mediaan neljä päivää sen jälkeen kun ICIJ-verkoston jäsenet Reykjavikin Media ja Ruotsin televisio olivat haastatelleet hänen pääministeriaviomiestään.

TV-haastattelussa Gunnlaugssonilta kysyttiin mm. oliko hän koskaan omistanut yhtiöitä veroparatiisissa.

Pääministeri ei antanut suoraa vastausta kysymykseen vaan totesi, että hän ja hänen perheensä olivat aina ilmoittaneet omistuksistaan.

”Tuo on kyllä epätavallinen kysymys Islannin pääministerille”, Gunnlaugsson lisäsi.

Pääministeri epäröi myös pitkään kun häneltä kysyttiin Wintrisistä. Suoraa vastausta ei tullut nytkään. ”Tehän ikään kuin syyttäisitte minua jostain kun te kysytte onko jokin yhtiö mainittu tai ei minun veroilmoituksissani.”

Pian tämän jälkeen pääministeri keskeytti haastattelun ja poistui.

islannin pääministeri Gunnlaugsson poistuu kesken haastattelun.
islannin pääministeri Gunnlaugsson poistuu kesken haastattelun. Kuva: Reykjakvik Media, SVT sigmundur david gunnlaugsson,pääministerit,Islanti

Pankin
erehdys?

Pääministerin vaimo vakuutti Facebook -sivuillaan, että Wintrisiin sijoitetut varat kuuluivat yksinomaan hänelle, ja että heidän pankkinsa oli tehnyt virheen kun hänen miehensä merkittiin yhtiön toiseksi omistajaksi. Mossack Fonsecan asiakirjat kuitenkin paljastavat Gunnlaugssonin allekirjoituksen kun hän myi osuutensa Wintrisistä vaimolleen.

Wintrisiä koskeneen paljastuksen jälkeen julkinen keskustelu leimahti liekkeihin. Sen sijaan pääministeri itse on pitänyt matalaa profiilia. Frettabladet-lehdelle antamassaan haastattelussa pääministeri sanoo, että esiin ei ole tullut mitään sellaisia eettisiä tai juridisia syitä, joiden perusteella hänen olisi tullut antaa mitään julkisia selityksiä.

Hän katsoo myös, että olisi naurettavaa luulla hänen vaimonsa aseman Wintrisissä jollain tavoin muka vaikuttaneen hänen omiin toimiinsa suhteessa konkurssiin menneisiin pankkeihin tai niiden muiden omistajien olosuhteisiin.

Erovaatimukset
lisääntyvät

ICIJ:n tekemät paljastukset ovat johtaneet vaatimuksiin pääministerin erosta. Islantilaiset tiedotusvälineet ovat viime päivinä kertoneet, että oppositiossa olevat puolueet suunnittelevat epäluottamusäänestystä pääministeriä vastaan. Entinen pääministeri Johanna Sigurdardottir on vaatinut seuraajaansa rehellisesti kertomaan mitä oikein on tapahtunut.

Noin 15 000 kansalaista on verkossa allekirjoittanut, jossa vaaditaan pääministerin eroa.

Toimittajat:
Kjell Lindroos
Minna Knus-Galán

Panaman tietovuoto Ylen tv-kanavilla

MOT: Historian suurin tietovuoto, osa I
TV1 maanantaina 4.4. klo 20:00
Uusinnat:
- TV1 keskiviikkona 6.4. klo 13:30
- TV1 torstaina 7.4. klo 5:55
Ohjelma katsottavissa Yle Areenassa

Spotlight: Världens största läcka, del I (tekstitetty suomeksi)
Yle Fem tiistaina 5.4. klo 20:00
Uusinta:
- Yle Fem keskiviikkona 6.4. klo 16:55
Ohjelma katsottavissa Yle Areenassa

MOT: Historian suurin tietovuoto, osa II
TV1 maanantaina 11.4. klo 20:00
Uusinnat:
- TV1 keskiviikkona 13.4. klo 16:20
- TV1 torstaina 14.4. klo 5:55

Spotlight: Världens största läcka, del II (tekstitetty suomeksi)
- Yle Fem tiistaina 12.4. klo 20:00
Uusinta:
- Yle Fem keskviikkona 13.4. klo 16:55

MOT:n Panama-juttuja

Nordea perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin

Panama-paperit paljastavat vallanpitäjien veroparatiisiyhtiöt

Maailman suurin tietovuoto

Vladimir Putininin sisäpiiriverkosto

Islannin pääministerin seikkailut veroparatiisissa

Veroparatiisien sisäänheittäjä

Grafiikka vallanpitäjien salaisista yrityksistä

Animaatio: Mikon seikkailut veroparatiisissa

Yle-uutisten juttuja

Panaman paperit

Tutkivien toimittajien kooste. Tässä veroparatiiseihin tähän mennessä yhdistetyt maailman merkkihenkilöt

Veroparatiisivuotoa tutkinut MOT:n toimittaja Minna Knus-Galán kertoo: Näin kaikki tapahtui

Putinin ystäviä, Islannin pääministeri, Porošenko, Messi, Fifa-johtajia – historiallinen tietovuoto veroparatiiseista kertoo eliitin rahavirroista

Analyysi: Tietovuodot nakertavat veroparatiiseja

Panama-paperit