Hyppää pääsisältöön

Nordea perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin

Pohjoismaiden suurin finanssikonserni Nordea on Ruotsin finanssivalvonnan varoituksista huolimatta toiminut aktiivisesti huonomaineisissa veroparatiiseissa kuten Panamassa ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla.

Finanssikonsernin toimet selviävät MOT:n haltuunsa saamista salaisista asiakirjoista, jotka on alun perin vuodettu Süddeutsche Zeitung -lehdelle. Saksalaislehti on jakanut maailman suurimman tietovuodon kansainvälisen tutkivien toimittajien ICIJ -järjestön kautta yli sadalle muulle tiedotusvälineelle ympäri maailmaa.

Vuodetut asiakirjat ovat peräisin panamalaisesta Mossack Fonseca –asianajotoimistosta, joka kuuluu maailman suurimpiin veroparatiisipalveluja myyviin yhtiöihin. Mossack Fonsecalla on sivukonttoreita yli 40 maassa.

Vuodosta paljastuu, että Nordean Luxemburgin-yksikkö on vuosina 2004-2014 perustanut asiakkailleen melkein 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille. Luxemburgin-konttori keskittyy varallisuudenhoitoon, asiakkainaan erityisesti erittäin varakkaat henkilöt.

Nordea kuitenkin korostaa, että se on hallinnoinut yrityksiä, mutta yrityksiä ovat perustaneet asiakkaat.

Nordean veroparatiisiyhtiöitä.
Nordean veroparatiisiyhtiöitä. Kuva: ICIJ Nordea,veroparatiisit

Veroparatiisiyhtiöillä bulvaanit johtajina

Nordean perustamilla veroparatiisiyrityksillä on erittäin monimutkaiset yritysrakenteet. Niiden johtajina toimii panamalaisia johtajia, joita kutsutaan nimityksellä ”nominee directors”.

Vuodettujen asiakirjojen mukaan bulvaanijohtajat ovat yleensä Mossack Fonsecan huonosti palkattuja rivityöntekijöitä. Näin yritysten oikeiden omistajien - Nordean asiakkaiden - nimet eivät ole päätyneet julkisiin rekistereihin.

Nordea on käyttänyt myös toista veroparatiisimenetelmää, jotta yritykset pysyisivät mahdollisimman salaisina. Nimettömiä haltijaosakkeita (bearer shares) käyttäessä oikeiden omistajien nimet ovat pysyneet piilossa. Haltijaosakkeiden käyttö on nykyisin kielletty useassa perinteisessä veroparatiisimaassa, koska niitä on laajasti käytetty petoksiin ja veronkiertoon.

Tiukasta anonymiteetistä huolimatta salaisista asiakirjoista paljastuu, että Nordean perustamien veroparatiisiyhtiöiden oikeat omistajat ovat varakkaita yksityishenkilöitä Baltiasta ja Pohjoismaista, myös Suomesta.

Veroparatiisiyhtiön omistaminen ei ole laitonta. Laittomaksi veronkierroksi tapaus voi muuttua, jos yhtiöstä tai sen varoista ja investoinneista ei kerrota omistajan kotimaan veroviranomaisille

Nordean Luxemburgin toimitusjohtaja ja Nordean Private Bankin johtaja Thorben Sanders myöntää MOT:n haastattelussa, että ennen vuotta 2009 Nordea ei tarkistanut, käyttivätkö asiakkaat pankkia veronkiertoon.

Nordean Luxemburgin toimitusjohtaja ja Nordean Private Bankin johtaja Thorben Sanders.
Nordean Luxemburgin toimitusjohtaja ja Nordean Private Bankin johtaja Thorben Sanders. Kuva: Yle, Antti Lempiäinen thorben sanders,Nordea

”Vuoden 2009 lopussa päätimme, että pankkiamme ei voi enää käyttää veronkiertoon”, Thorben Sanders sanoo. ”Haluamme auttaa asiakkaitamme maksamaan veronsa”.

”Ennen vuotta 2009 emme määritelleet rooliamme näin. Se oli täysin linjassa alan sääntöjen ja oman alamme käytäntöjen kanssa.”

Kuollut johtaja

Vuonna 2012 kirjoittamassaan sähköpostissa Nordean työntekijä pyytää Mossack Fonsecaa poistamaan tai korvaamaan yritykseen liittyvistä asiakirjoista erään Nordean perustaman panamalaisyrityksen johtajan nimen. Vuodetuista asiakirjoista käy ilmi, että kyseinen johtaja on kuollut kahdeksan vuotta aiemmin.

”Tämä kuulostaa epäonnistumiselta”, Sanders kommentoi.

Hän vakuuttaa, että pankki on toiminut omien eettisten sääntöjensä mukaisesti.

Veroparatiisit suuri riski rahanpesun valvonnassa

Ruotsin finanssivalvonta on todennut, että Nordealla on ”suuria puutteita” rahanpesun valvonnassa. Finanssivalvonta on antanut Nordealle kaksi varoitusta ja vuosi sitten korkeimman mahdollisen rangaistusmaksun - yli viisi miljoonaa euroa.

Pankin kuuluu tuntea varsinkin riskiasiakkaidensa taustat. Erityisen riskialttiita ovat anonyymit veroparatiisiyhtiöt, Ruotsin finanssivalvonta totesi vuonna 2015.

Riskiasiakkaita ovat poliittista valtaa käyttävät ja riskimaista tulevat henkilöt.

Finanssivalvonnan mukaan pankin on näissä tapauksissa vaikea erottaa laillinen verosuunnittelu laittomasta veronkierrosta.

Nordea on julkisuudessa kertonut parantavansa tapansa ja ottavansa kritiikin erittäin vakavasti. Nordea on myös julkisuudessa kieltänyt antavansa veroneuvoja asiakkailleen, muun muassa Yle uutisten haastattelussa viime syksyllä..

Nordean ja panamalaisen Mossack Fonsecan välisissä sähköposteissa ja tapaamisissa on silti puhuttu avoimesti verosuunnittelusta, vuotoaineistosta paljastuu. Nordean perustamia panamalaisyhtiöitä oli vielä viime vuoden joulukuussa lähes sata.

Nordea halusi muuttaa asiakirjoja jälkikäteen

Salaisten asiakirjojen mukaan Nordea pyysi 2012 Mossack Fonsecaa muuttamaan päivämääriä takautuvasti. Nordea halusi, että kolmen tanskalaisasiakkaan valtakirjat muutettiin niin, että ne olivat voimassa jo vuodesta 2010.

Tomi Viitala on Aalto-yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessori.
Tomi Viitala on Aalto-yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessori. Kuva: Yle, Ghadi Boustani tomi viitala

”Kuulostaa hyvin erikoiselta”, Aalto yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessori, Tomi Viitala toteaa.

”Verotus perustuu hyvin paljon niihin laillisiin dokumentteihin, joita on tehty. Tällaisten sopimusten taannehtiva teko on lähtökohtaisesti verotuksen näkökulmasta totta kai iso ongelma”, Viitala sanoo.

"Herää kysymys, että halutaanko jotain tahoa harhauttaa".

Nordea suhtautuu vakavasti asiakirjojen muuttamiseen.

“Tähän ei ole mitään selitystä”, Nordean Private Banking johtaja Thorben Sanders sanoo, kun MOT kertoo löytämästään asiakirjasta.

” Voimme sanoa varmasti vain sen, että tätä on täysin mahdoton hyväksyä, jos näin on käynyt. Meidän täytyy tutkia asia.”

Panaman tietovuoto Ylen tv-kanavilla

MOT: Historian suurin tietovuoto, osa I
TV1 maanantaina 4.4. klo 20:00
Uusinnat:
- TV1 keskiviikkona 6.4. klo 13:30
- TV1 torstaina 7.4. klo 5:55
Ohjelma katsottavissa Yle Areenassa

Spotlight: Världens största läcka, del I (tekstitetty suomeksi)
Yle Fem tiistaina 5.4. klo 20:00
Uusinta:
- Yle Fem keskiviikkona 6.4. klo 16:55
Ohjelma katsottavissa Yle Areenassa

MOT: Historian suurin tietovuoto, osa II
TV1 maanantaina 11.4. klo 20:00
Uusinnat:
- TV1 keskiviikkona 13.4. klo 16:20
- TV1 torstaina 14.4. klo 5:55

Spotlight: Världens största läcka, del II (tekstitetty suomeksi)
- Yle Fem tiistaina 12.4. klo 20:00
Uusinta:
- Yle Fem keskviikkona 13.4. klo 16:55

MOT:n Panama-juttuja

Panama-paperit paljastavat vallanpitäjien veroparatiisiyhtiöt

Maailman suurin tietovuoto

Vladimir Putininin sisäpiiriverkosto

Islannin pääministerin seikkailut veroparatiisissa

Veroparatiisien sisäänheittäjä

Grafiikka vallanpitäjien salaisista yrityksistä

Animaatio: Mikon seikkailut veroparatiisissa

Yle-uutisten juttuja

Panaman paperit

Tutkivien toimittajien kooste. Tässä veroparatiiseihin tähän mennessä yhdistetyt maailman merkkihenkilöt

Veroparatiisivuotoa tutkinut MOT:n toimittaja Minna Knus-Galán kertoo: Näin kaikki tapahtui

Putinin ystäviä, Islannin pääministeri, Porošenko, Messi, Fifa-johtajia – historiallinen tietovuoto veroparatiiseista kertoo eliitin rahavirroista

Analyysi: Tietovuodot nakertavat veroparatiiseja

Panama-paperit

Kommentit