Suomeenkin sidoksia omaavat venäläiset oligarkit ovat käyttäneet hyväkseen veroparatiiseja. Sama koskee muitakin liikemiehiä, joilla on suhde Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Tämä ilmenee salaisista asiakirjoista, jotka ovat vuotaneet panamalaisesta lakitoimistosta Mossack Fonsecasta.
Presidentti Putinia lähellä olevat henkilöt ja venäläiset oligarkit ovat olleet tärkeissä rooleissa veroparatiiseissa. Tämä kävi ilmi hyvin nopeasti kun tutkivat toimittajat ryhtyivät käymään läpi maailman suurinta tietovuotoa.
”Aineiston tärkein anti koskee Vladimir Putinia”, vakuuttaa Bastian Obermayer. Obermayer on saksalaisen Süddeutsche Zeitungin tutkivan ryhmän esimies. Mossack Fonsecan jättivuodon takana oleva ilmiantaja (tai ilmiantajat) lähestyivät ensin juuri hänen lehteään. Massiivisen aineiston tutkimista koordinoi ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists), johon kuuluu satoja journalisteja eri puolilla maailmaa. Suomessa aineistoa on tutkinut Ylen MOT ja Spotlight.
Nuoruuden
ystävät
Tietovuodon aineistosta löytyy useaan otteeseen Sergei Rolduginin nimi. Roldulgin on tunnettu kapellimestari ja muusikko. Hänen nimensä tekee kiinnostavaksi näissä yhteyksissä hänen ystävyytensä Vladimir Putinin kanssa.
Roldugin ja Putin tutustuivat toisiinsa nuorina ja ystävyys on kestänyt kaikki nämä vuodet. Roldulginista on tullut Venäjän presidentin läheinen henkilö.
Yhtiö
paratiisissa
Sergei Roldugin on merkitty lukuisten veroparatiisiyhtiöiden omistajaksi. Hänen yhtiönsä on saanut toisilta yhtiöiltä kymmenien miljoonien dollareiden suorituksia. Tämän Putinin sellistiystävän yhtiöillä on merkittävä vaikutusvalta esimerkiksi Venäjän tiedotusvälineissä. Asia on hoitunut pöytälaatikkoyhtiö International Media Overseasin kautta. Pankkiasiakirjojen perusteella yhtiöllä oli vuonna 2014 tuloja noin kymmenen miljoonaa dollaria.
Kyseessä on erittäin monimutkainen taloudellinen järjestely, mikä on tyypillistä ns. off shore -yrityksille eli veroparatiisiyhtiöille. Järjestelmä toimii niin, että rahat ja valta keskitetään Putinin lähipiiriin kuuluvien henkilöiden verkostolle.
”Putinia koskeva aineisto on täyttä dynamiittia”, sanoo Luke Harding, joka on lontoolaisen Guardian-lehden tutkivat journalisti. Harding karkotettiin muutama vuosi sitten Venäjältä missä hän toimi kirjeenvaihtajana.
”Me näemme nyt kuvion, jonka mukaan Putinin suosikkipankissa, pietarilaisessa Bank Rossiassa, työskentelevä ryhmä henkilöitä on ohjannut kahden vuoden aikana veroparatiiseihin yli miljardi dollaria.”
Vaikutusvaltaisen pankin omistajista yksi on sellisti Roldugin. Vuonna 2010 Venäjän media kertoi, että hän omisti pankista yli kolme prosenttia.
Verkoston ydin on juuri pietarilaispankki. Useimmat Rolduginin yhtiöt on perustettu Bank Rossijan kautta. Verkoston juuret ulottuvat kauas menneisyyteen. Venäjän oloja tunteva Harding kuvaa sitä eräänlaiseksi hyvä veli-verkoksi.
”On olemassa joukko miljardöörejä, jotka ovat tunteneet Putinin 1990-luvulta asti. Heillä on ollut pankkitili, jonka he ovat jakaneet keskenään”, Harding sanoo.
Verkosto hallitsee suurta osaa strategisesti tärkeistä teollisuussektoreista kun rautatiet ja öljylähteet. He ovat hyvin lähellä presidenttiä. ”Putinin lähipiiri kuuluu koko planeetan rikkaimpiin ihmisiin”, Harding toteaa.
Rotenbergien
suku
Putinin verkoston vanhimmat jäsenet ovat veljekset Boris ja Arkadi Rotenberg. He tutustuivat Putiniin jo 1960-luvulla kun he harrastivat yhdessä kamppailulajeja. Ystävyys kehittyi vuosien mittaan yhteisiksi bisneksiksi.
Rotenbergin molemmat veljekset löytyvät myös Mossack Fonsecasta vuodettuista asiakirjoista. ICIJ:n Venäjä-ryhmä on löytänyt asiakirjoista kiinnostavia varainsiirtoja, jotka kulkevat veroparatiisiyhtiöiden kautta.
Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyn Sunbarn Limited -yhtiön perusti Bank Rossijan toimihenkilö. Sinne siirrettiin Arkadi Rotenbergin hallitsemasta yrityksestä 200 miljoonaa dollaria. Tuolla lainalla ei olut takaisinmaksupäivämäärää.
ICIJ on yrittänyt saada kommentteja Rotenbergilta. Se ei ole onnistunut.
Suomen kansalainen
Timtšenko
Baker Group Services, Lakeview Brook, Sandiford Business ovat periaatteessa hyvinkin tuntemattomia yhtiöitä. Venäläis-suomalaisen liikemiehen Gennadi Timtšenkon pitäisi tietää enemmän. Hänellä nimittäin on ollut vaikutusvaltaa tavalla tai toisella kaikkiin niihin. Kaikkien kotipaikka on Brittiläisillä Neitsytsaarilla.
Osakeomistuksia koskevista asiakirjoista selviää, että Gennadin Timtšenkon vaimo on ollut yhtiöissä osaomistajana.
Timtšenko on yksi niistä venäläisistä oligarkeista, joilla on tiiviit suhteet Suomeen, erityisesti omistuksien kautta helsinkiläiseen Hartwall Areenaan ja jääkiekkojoukkue Jokereihin. Timtšenko on järjestellyt näitä omistuksiaan Roman Rotenbergin kanssa.
Verkoston veroparatiisijärjestelyjen peruskivi on Sandalwood -yhtiö. Se oli rekisteröity Brittiläisille Neitsytsaarille vuoteen 2103 saakka. Yrityksen kautta suuntautui miljardiluokan rahansiirtoja. Paperilla Sandalwoodin omisti muuan Oleg Gordin. Samaisella Gordinilla oli täydet valtuudet käyttää sellisti Rolduginin veroparatiisiyhtiöiden pankkitilejä.
Sandalwoodin toiminnassa on omituisuuksia - esimerkiksi erikoiset lainajärjestelyt, jotka Kyproksella toimiva pankki RCB (Russian Commercial Bank) hoiteli. Lainat annettiin Sandalwoodille, jolla ei ollut edes selkeästi määriteltyjä liiketoimintoja. Lainoille ei vaadittu myöskään minkäänlaisia vakuuksia.
Nuoret ottavat
ruorit käsiinsä
Mossack Fonsecan asiakirjojen perusteella näyttää siltä, että venäläisten oligarkkien maailmassa on käynnissä jonkinlainen sukupolvenvaihdos, ainakin Rotenbergien suvussa. Saman on havainnut myös brittitoimittaja Luke Harding.
”Mielenkiintoista on se, että pakotteiden jälkeen he ovat siirtäneet yhtiöitä toisilleen. Rotenbergien tapauksessa on kahdesta pojasta tullut ennenkuulumattoman vaikutusvaltaisia henkilöitä”, Harding sanoo.
Kreml iskee
takaisin
ICIJ on lähettänyt vuodetun aineiston perusteella Kremliin yksityiskohtaisia kysymyksiä, joissa tiedustellaan Putinin roolia järjestelyissä.
Presidentin tiedottaja on erään lehdistötilaisuuden yhteydessä todennut, että koko asia on hyökkäys presidenttiä kohtaan. Hänen mukaansa olisi typerää vastata kysymyksiin, joilla ei ole mitään tekemistä presidentin kanssa.
Toimittajat:
Kjell Lindroos
Minna Knus-Galán
Panaman tietovuoto Ylen tv-kanavilla
MOT: Historian suurin tietovuoto, osa I
TV1 maanantaina 4.4. klo 20:00
Uusinnat:
- TV1 keskiviikkona 6.4. klo 13:30
- TV1 torstaina 7.4. klo 5:55
Ohjelma katsottavissa Yle Areenassa
Spotlight: Världens största läcka, del I (tekstitetty suomeksi)
Yle Fem tiistaina 5.4. klo 20:00
Uusinta:
- Yle Fem keskiviikkona 6.4. klo 16:55
Ohjelma katsottavissa Yle Areenassa
MOT: Historian suurin tietovuoto, osa II
TV1 maanantaina 11.4. klo 20:00
Uusinnat:
- TV1 keskiviikkona 13.4. klo 16:20
- TV1 torstaina 14.4. klo 5:55
Spotlight: Världens största läcka, del II (tekstitetty suomeksi)
- Yle Fem tiistaina 12.4. klo 20:00
Uusinta:
- Yle Fem keskviikkona 13.4. klo 16:55
MOT:n Panama-juttuja
Nordea perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin
Panama-paperit paljastavat vallanpitäjien veroparatiisiyhtiöt
Vladimir Putininin sisäpiiriverkosto
Islannin pääministerin seikkailut veroparatiisissa
Veroparatiisien sisäänheittäjä
Grafiikka vallanpitäjien salaisista yrityksistä
Animaatio: Mikon seikkailut veroparatiisissa
Yle-uutisten juttuja
Veroparatiisivuotoa tutkinut MOT:n toimittaja Minna Knus-Galán kertoo: Näin kaikki tapahtui
Lisää ohjelmasta
- Panama-paperit myllersivät paratiiseja
- Rosberg, Rosberg, Numminen, Numminen
- Panaman tietovuodossa ei suomalaisia poliitikkoja
- Veikkauksen vedonlyöntiuudistus: Uusi peliominaisuus herätti valvojassa huolen pelaajien oikeusturvasta, sopimuskumppania kiristetty
- Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan
- Vanhusten turvallisuus vaarantunut, työvuorolistoilla kikkailtu – Esperi Caren lippulaiva on saanut jatkaa, vaikka ongelmia on ollut kymmenen vuotta