Hyppää pääsisältöön

14.4. Kino Suomi: Laulu

Laulu (1986)
Laulu (1986) Kuva: Yle Kuvapalvelu Ismo Alanko,Sielun Veljet

Sielun veljien lisäksi myös Ryhmäteatteri ja Teppo Turkin Yöradio rytmittävät Helsingin jouluyön sykettä vuoden 1986 dokumentissa.

Laulu on dokumentti kaupungin yöstä, unesta ja unelmasta. Se on huuto katoavan elävän suurkaupungin puolesta, ja siinä seurataan tilanteita ja tapahtumia auringonlaskusta auringonnousuun.

Arto af Hällströmin ja Janne Kuusen Laulu sai aiheensa Sielun veljien samannimisestä biisistä ja Ryhmäteatterin Zloty Burlesque -revyystä. Mukaan haalittiin ajan ilmiöitä, tunnelmia ja keskustelunaiheita: vartiointiliikkeiden toimintaa, orwellilaista mentaliteettia, Radio Cityä, huumekokemuksia ja uuden Tuntemattoman sotilaan ensi-iltaa. Elementeistä kudottiin hyvin irtonainen ja moneen suuntaan aukeava kokonaisuus, aikansa tässä ja nyt -dokumentti.

Koko 1980-luku oli ollut Ryhmäteatterille nousukiitoa Suomen johtavien teattereiden joukkoon. Teatteri oli tehnyt jo paljon yhteistyötä Yleisradion ja MTV:n kanssa erilaisissa ohjelmaprojekteissa, ja Laulu oli omalla tavallaan televisioyhteistyön looginen jatko, teatteriesityksen laajentaminen dokumentiksi. Samaan aikaan Sielun veljet oli noussut suursuosikiksi L’Amourha-levyllään vuonna 1985.

Sekä Ryhmäteatteri että Sielun veljet olivat olennaisia 1980-luvun uudenlaisen nuorisokulttuurin kiteyttäjiä – kuten myös Radio City, jonka yölähetystäkin dokumentissa seurataan.

Laulun ensi-ilta oli maaliskuussa 1986, ja se sai samana vuonna Tampereen lyhytelokuvajuhlien Risto Jarva -palkinnon.

Laulu (1986)
Teppo Turkin Yöradio kuljettaa Laulu-dokumenttia. Laulu (1986) Kuva: Yle Kuvapalvelu Teppo Turkki,Yöradio,laulu
  • Laulu (1986) Ohjaus Arto af Hällstöm ja Janne Kuusi. Kuvaus Tahvo Hirvonen. Esiintyjät: Sielun veljet, BB-Band, Pirkka-Pekka Petelius, Kari Väänänen, Kari Heiskanen, Eija Vilpas, Riitta Havukainen, Pertti Sveholm. Tuotanto Ryhmäteatterin kannatus Oy, Pettufilmi ja TV2.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa