Hyppää pääsisältöön

Andy McCoyn ihmeellinen elämä muusikon omin silmin

The Real McCoy (1999)
The Real McCoy (1999) Kuva: Yle Kuvapalvelu Andy McCoy,The Real McCoy

Kohumuusikko Andy McCoyn ihmeellinen elämä lepattelee persoonallisia polkuja rockleffassa, jossa kaikki tapahtumat esitetään Andyn haluamalla tavalla. Niinpä päähenkilön persoonakin jakautuu neljäksi.

Pekka Lehdon dokudraamassa seikkailee neljä Andya: muusikko Andy McCoy, joka putoaa parvekkeelta, tapaa ystäviään ja musisoi, Superfly McFly tuo esiin edellisen pimeää alitajuntaa ja unimaailmaa; Gandhi McCoy on intialainen opettaja ja auttaja; neljäs hahmo on venäläinen esi-isä Aleksandr Hulkov, joka edustaa mustalaisveren perimää. Yhdessä nämä hahmot kertovat ristiriitaisesta, lahjakkaasta muusikosta.

Andy McCoy eli Antti Hulkko syntyi vuonna 1962 Pelkosenniemellä, mutta Andyn varhaisteinivuosina perhe asui Tukholmassa. Vuonna 1976 Andyn isä sai töitä Helsingistä, missä musiikki alkoi kiinnostaa Andya enemmän kuin koulu. Jo samana vuonna syntyi punk-bändi Briard, joka sai yllättäen levytyssopimuksen Andyn ollessa vasta 15-vuotias.

Vuonna 1980 Andy McCoy liittyi Pelle Miljoona Oy:hyn ja jatkoi siitä samana syksynä Hanoi Rocksiin. Vuosina 1980-1985 bändistä tuli kiihkeän fanikulttuurin siivittämänä kulttibändi maailmalla, ja myös Andy nautti kansainvälistä suosiota. Hanoi Rocksilla meni lujaa myös yksityisellä puolella, ja lopulta bändi hajosi, kun rumpali Razzle kuoli auto-onnettomuudessa Yhdysvalloissa.

Andy ja Angela elokuvassa The Real McCoy (1999).
Angela ja Andy. Andy ja Angela elokuvassa The Real McCoy (1999). Kuva: Yle Kuvapalvelu Andy McCoy,Angie McCoy,The Real McCoy

Kun The Real McCoy -elokuva syntyi, Andy McCoyn ura oli sahannut ylös ja alas kymmenisen vuotta. Omat bändiviritelmät eivät tuottaneet suurta kansainvälistä menestystä, vaikka Andy soitti jopa Iggy Popin kiertueella. Yksityiselämäkään ollut aina ruusuisaa, mutta vuonna 1994 Andy muutti Los Angelesista takaisin Suomeen uuden Angela-vaimonsa kanssa. Suomessa kohupari pysyi hyvin otsikoissa, ja Lehto päätti purkittaa elävän legendan elämää elokuvallisen varran.

Myöhemmin Lehto on kertonut haastatteluissa, että materiaalia kertyi kahden vuoden aikana 45 tuntia, jota leikattiin yli puoli vuotta. Käsikirjoitusta ei varsinaisesti noudatettu, vaan edettiin improvisoiden ja tunteella.

Elokuvan esittämä kuva todellisuudesta on hyvin sirpaleinen ja sävytetty, sen voi puhtaalla omatunnolla sanoa olevan täysin omanlaisensa. Mukana on dokumentaarisia tapahtumia kuten parvekkeelta putoaminen, fiktiivisiä tapahtumia kuten taivana porttien avainten varastaminen sekä huumehouruista näkymaailmaa, muistelua ja sekoilua. Andyn ja Angelan lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Pelle Miljoona, Dave Lindholm ja Michael Monroe.

  • The Real McCoy (1999) Pääosissa Andy McCoy ja Angela Nicoletti. Musiikki Andy McCoy. Ohjaus Pekka Lehto. Tuotanto Kinofinlandia Oy

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa