Hyppää pääsisältöön
Aihesivun AFK pääkuva

AFK-blogi: Uuden aikakauden alku

Teemu "wabbit" Hiilinen, e-urheiluselostaja, Assembly Winter 2016 -tapahtumassa
Ruotsalaisen valtakauden loppu näkyi Columbuksen turnauksessa. Teemu "wabbit" Hiilinen, e-urheiluselostaja, Assembly Winter 2016 -tapahtumassa Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen e-urheilu,kilpapelaaminen

Eiliset finaalit merkitsevät monella tavalla uuden aikakauden alkua Counter-Strike: Global Offensivessa.

Kyseessä oli ensinnäkin ensimmäinen uuden formaatin mukainen Counter-Strike -turnaus, jossa palkintopotti oli nostettu miljoonaan dollariin. Potilla Valve palautti Major-turnausten aseman suurimpina turnauksina, kun vielä viime vuonna Major-turnaukset uhkasivat jäädä monien muiden turnausten jalkoihin palkintopotin suuruudella mitattuna.

Columbuksen turnaus myös rikkoi aikaisemman CS:GO -turnausten katsojaennätyksen asettaen uuden riman 1 349 325 katsojaan. Edellinen ennätys ylittyi reilusti, noin 100 000 katsojalla.

Suurin muutos on kuitenkin eurooppalaisen Counter-Striken valtakauden loppu. Aikaisemmissa seitsemässä Major-turnauksessa eurooppalainen joukkue on joka kerta saanut nostaa palkintopokaalin kohti kattoa. Neljä kertaa seitsemästä tämä joukkue on ollut ruotsalainen, kahdesti ranskalainen ja kerran puolalainen.

Nyt palkintopokaali ei matkaa pelaajien mukana Eurooppaan vaan jää brasilialaisen Luminosity Gamingin haltuun. Eurooppalaiset voivat vain alistua valtakautensa loppumiseen, kun brasilialainen samba soi finaalien jälkeen.

Ruotsalaisille Counter-Strike pudotus on vielä muitakin eurooppalaisia suurempi. Aikaisemmin vähintään yksi ruotsalainen joukkue on ollut taistelemassa neljän parhaan joukossa, mutta nyt kaikkien ruotsalaisten matka päättyi neljännesvälieriin. Varsinkin fnaticin karsiutuminen niin aikaisin herättää paljon kysymyksiä.

Euroopan valtakausi Counter-Strikessa on siis ainakin väliaikaisesti ohi. Se, miten tappiot tulevat vaikuttamaan joukkueiden kokoonpanoon, tullaan näkemään aivan lähitulevaisuudessa. Jo nyt FaZe Clanissa pelaava Mikail “Maikelele” Bill on ilmoittanut eroavansa joukkueestaan. Tämä tulee vaikuttamaan myös muihin huippujoukkueisiin.

Myrsky on alkanut.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua