Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: ”Lapset käyttävät aina valtaa, kun siihen tarjoutuu tilaisuus”

Lapsen hampaita pestään.
Lapsen hampaita pestään. Kuva: Yle, Petri Vilén lapsi

Mitä tehdä, jos lapsi ei suostu yöpuulle ja perheessä käydään jokailtainen nukkumaanmenotaistelu? Heti aamulla käydään uusi taistelu, kun lapsi kieltäytyy syömästä. Useimmat lapsen kasvattamiseen liittyvät pulmat ovat arkisia ja liittyvät ihan tavalliseen elämään.

Suosittu ja arvostettu lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on lupautunut vastaamaan vanhempia vaivaaviin kysymyksiin kasvatuksesta. Vanhempien kannattaa ottaa valta ja vastuu, sillä Sinkkosen mukaan lapset käyttävät aina valtaa, kun siihen tarjoutuu tilaisuus, vaikka eivät sitä oikeasti haluakaan.

Koiramikrobeja vauvan suolistossa – suojaavatko lemmikit allergioilta?

Koira ja lapsi lattialla.
Auttaako Ransu-koira suojaamaan Teemu-poikaa allergioilta? Koira ja lapsi lattialla. Kuva: Yle, Akuutti Tarke,allergia

Pitkään on ajateltu, että perheessä olevat karvaiset ystävämme aiheuttavat allergioita. Turun yliopiston tutkijat ovatkin löytäneet pikkuvauvoilta koiraperäisiä mikrobeja, kun perheessä on ollut koira heti vauvan syntymästä asti. Mutta ovatko koirabakteerit allergioiden kannalta hyvä vai huono asia. Akuutti ottaa asiasta selvää ja matkustaa Pöytyälle tapaamaan Rantasen perhettä. Perheen kaksivuotias Teemu-poika on kontannut kilpaa perheen kolmen koiran kanssa heti liikkeelle lähdettyään. Teemu on jopa vahingossa jakanut saman vesiastian Jeren, Rikun ja Ransun kanssa, joten koiramikrobit ovat ainakin siirtyneet melkoisella varmuudella pikkupojan suolistoon.

Raha ratkaisee hoidon?

Lääketiede ottaa valtavia harppauksia ja uusia kalliita hoitoja olisi tarjolla, mutta kenelle ja millä rahalla? Bioetiikan tutkija Heikki Saxén haluaa herättää keskustelua etiikasta terveydenhuollossa. Tärkeitä kysymyksiä ovat muun muassa, kenellä on oikeus uusiin kalliisiin hoitoihin vai ovatko ne vain rikkaiden etuoikeus? Suomeen perustettiinkin Palveluvalikoimaneuvosto puolitoista vuotta sitten. Sen tehtävänä on linjata muun muassa, mitä terveydenhoitopalveluita julkinen puoli tarjoaa.

Oudoille oireille löytyi selitys

Kymmenen vuotta sitten rautjärvinen Sauli Paajanen oireili oudosti. Mies meinasi pyörtyä saunassa ja löylyjen jälkeen olo oli uupunut. Lisäksi tasapaino-ongelmat vaivasivat ja kasvoissa asui sinnikäs elohiiri puoli vuotta. Pitkällisten tutkimusten jälkeen oireiden syy selvisi: perheenisä sairastaa MS-tautia. Alkujärkytyksen jälkeen diagnoosi tuntui jopa helpotukselta, kun oireille löytyi selitys. Nyt Sauli on 42-vuotias eläkeläinen, joka on tehnyt sinunkaupat sairautensa kanssa. MS-tauti pysyy aisoissa biologisilla lääkkeillä ja halkojen tekeminen on miehen mielestä parasta fysioterapiaa.

Omalääkärin vastaanotolla venytellään takareidet kuntoon

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Omalääkärin vastaanotolla on talven aikana jumpattu kuntoon kipeä kantapää ja parannettu oireileva olkapää. Tällä kertaa Risto Laitila ja Mikko Penttilä näyttävät venyttelyvinkkejä kireitten takareisien avaamiseksi. Kysyjä on kärsinyt jo yli kaksi vuotta takareiden polttavasta kivusta, mikä on vaikeuttanut juoksuharrastusta. Nyt kevään korvalla tekisi mieli saada reisi taas juoksukuntoon.

Akuutti, TV1 maanantaina 4.4. klo 18:30. Uusinnat keskiviikona 6.4. klo 5:55 ja sunnuntaina 10.4. klo 15:15.