Hyppää pääsisältöön

Historian suurin tietovuoto – osa 1: käsikirjoitus

Veroparatiisien suurin valtti on salaisuuden verho.

Tietoa veroparatiiseista on tihkunut julkisuuteen eri vuotojen kautta. Nyt hallussamme on vuodoista kaikkien aikojen suurin.

Fredrik Obermayer, tutkiva toimittaja, Süddeutsche Zeitung:
"This leak really shows, I think nearly every aspect why tax havens cause harm to everybody."
(Tämä vuoto osoittaa lähes kaikki tavat, joilla veroparatiisit aiheuttavat vahinkoa.)

Miljoonat asiakirjat paljastavat miten ympäri maailmaa vallanpitäjät piilottavat varojaan veroparatiiseissa.

Islannin pääministeri, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson:
"It’s an, it’s an unusual question for… for an Icelandic politician to get. It’s almost like being accused of something… "
(Tuo on epätavallinen kysymys islantilaiselle poliitikolle. Se tuntuu melkein syytökseltä.)

Salaisista tiedostoista löytyy myös satoja suomalaisnimiä.

MOT:
"Minna Knus Ylen MOT ohjelmasta hei."

Rauno Puolimatka:
"No hei…"

MOT:
"No täällä on Kalevi Numminen Tampereelta päivää…

Spotlight:
"Päivää, kiitos että soititte."

MOT:
"Näetkö mitään ongelmia näissä veroparatiisiyhtiöissä?"

Keijo (Keke) Rosberg:
"En, mitäs ongelmia niissä?"

Asiakirjat paljastavat myös Nordean kyseenalaisen toiminnan veroparatiiseissa.

Thorben Sanders, johtaja, Nordea Private Banking:
"There's not really an explanation. We can just say for sure that that is totally unacceptable."
(Tähän ei oikeastaan ole selitystä, mutta sitä ei missään nimessä voi hyväksyä.)

MOT kertoo kahdessa peräkkäisessä ohjelmassa ketkä käyttävät veroparatiiseja, mihin tarkoituksiin ja keitä ovat veroparatiisien todelliset arkkitehdit.

MOT: HISTORIAN SUURIN TIETOVUOTO OSA 1

München 8.9.2015

Viime vuoden syyskuussa noin sata toimittajaa ympäri maailmaa kokoontui Münchenissä. Kokouskutsujana kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ. Paikka saksalaislehden Süddeutsche Zeitungin toimitus.

Seitsemän kuukautta myöhemmin meitä on yhteistyöringissä melkein 400 toimittajaa yli sadasta eri mediatalosta noin 80 maasta.

Frederik Obermayer, tutkiva toimittaja, Süddeutsche Zeitung:
"What we do have here – as you can image - is the biggest collaboration of investigative journalists."
(Kuten ehkä huomaatte, meillä on meneillään maailman suurin tutkivien toimittajien yhteistyöhanke.)

Osa toimittajista oli vuotta aiemmin paljastanut Luxemburgia koskevia salaisia verosopimuksia suuryritysten kanssa. Silloin kyseessä oli niin sanottu Luxleaks-vuoto.

Margreth Vestager, EU:n kilpailukommisaari:
"Well, I think the whistleblowers and the journalistic follow-up plays a very important role in our society because if people have the courage to step out and to tell if they see something which is not as it's supposed to be, tells the stories, enables the stories to be told, then we can change our societies to the better."
(Paljastusten tekijöillä ja niistä raportoivilla toimittajilla on merkittävä rooli yhteiskunnassamme. Jos ihmisillä on rohkeutta paljastaa näkemänsä epäkohdat ja mahdollistaa näiden tarinoiden kertominen, yhteiskuntaa voidaan muuttaa parempaan suuntaan.)

Kilpailukomissaari Margreth Vestager kuuluu EU:n kovimpiin veroparatiisien arvostelijoihin.

Margreth Vestager, EU:n kilpailukomissaari:
"If you live in a country, well, then you should contribute in this country as everyone else. And if you think the taxes are too high, well, then you should address that in a democratic way instead of finding loopholes and do tax-planning in an aggressive way. Because in most countries the infrastructure, the school system, the health system, the care for vulnerable citizens - it's all paid for by taxpayers."
(Kun asuu jossakin maassa, siellä on myös maksettava veroa, kuten kaikki muutkin maksavat. Jos pitää veroja liian korkeina, täytyy toimia demokratian keinoin eikä etsiä porsaanreikiä ja harjoittaa aggressiivista verosuunnittelua.Infrastruktuuri, koulutus sekä sosiaali- ja terveyspalvelut rahoitetaan useimmissa maissa verovaroin.)

Saamme kuulla, että Süddeutsche Zeitungilla on hallussaan uusi veroparatiisivuoto, joka on peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta. Vuoto saa työnimen: Panama papers eli Panama-paperit.

Aineiston koko on huima. Wikileaksin diplomaattikirjeet oli aikoinaan valtava vuoto. Luxleaks vielä suurempi.

Grafiikka vertaa vuotoja:
Wikileaks, Luxleaks, Panamapapers 2,6 TB

Frederik Obermayer, tutkiva toimittaja, Süddeutsche Zeitung:
“It's the biggest leak in history. It's as far as I know the most current leak, because in the data we have emails from end of 2015, so we really know what's going on in this company or in this shady offshore world.”
(Tämä on historian suurin tietovuoto, ja tietääkseni myös tuorein. Aineistossa on sähköposteja vuoden 2015 lopulta, joten meillä on ajantasaista tietoa yhtiön toimista.)

Kyseessä on 11,5 miljoonaa asiakirjaa, joista noin puolet on sähköposteja. Aineistossa on yli 200 000 veroparatiisiyhtiöitä ja – säätiöitä neljän vuosikymmenen ajalta.

Bastian Obermayer, tutkiva toimittaja, Süddeutsche Zeitung:
"Someone has contacted us more than a year ago and offered vast amounts of secret information about Mossak Fonseca, and we said yes, that was the first part. And what followed was that we got those information in parts and, but there was no meeting, we never talked and we don't know who the source is, that was the only condition, the absolute anonymity of the source."
(Yli vuosi sitten meihin otettiin yhteyttä ja tarjottiin suurta määrää salaisia tietoja Mossack Fonsecasta. Otimme tarjouksen vastaan. Tiedot toimitettiin meille osissa, mutta emme koskaan tavanneet tietojen luovuttajaa emmekä tiedä hänen henkilöllisyyttään.
Ainoa ehto oli lähteen täydellinen anonymiteetti.)

Panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca on maailman suurimpia veroparatiisipalveluja tarjoavia yhtiöitä. Se toimii yli 40 maassa. Vuoto tulee Mossack Fonsecan sisältä.

Bastian Obermayer:
"We see a very broad spectrum of people hiding money there from the super rich to the people who are really holding very important positions in politics…"
(Rahojaan ovat piilottaneet hyvin monenlaiset ihmiset superrikkaista merkittävässä asemassa oleviin poliitikkoihin.)

Frederik Obermayer:
"It's dictators and autocrats funnelling state money out of their countries."
(On diktaattoreita, jotka ohjaavat valtionsa varoja ulkomaille.)

Bastian Obermayer:
"True criminals like arms dealers, drug cartels, mafia bosses, all those."
(Rikollisia, kuten asekauppiaita, huumekartelleja ja mafiapomoja.)

Mossack Fonseca on sekaantunut useaan kansainväliseen korruptiotapaukseen. Näistä tunnetuimpia ovat Brasilian öljy-yhtiön Petrobrasin ja kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n skandaalit.

Vuodetussa materiaalissa on Mossack Fonsecan ja asiakkaiden välisiä sähköposteja, on yritysten asiakirjoja, pankkitietoja, viranomaisten lausuntoja, tuomioita, passikopioita.

Päätämme tehdä yhteistyötä Ylen ruotsinkielisen Spotlight-ohjelman kanssa. Käymme yhdessä läpi tuhansittain asiakirjoja.

Asiakirjoista käy ilmi miten myös suomalaiset ovat junailleet satoja veroparatiisiyhtiöitä 80-luvulta tähän päivään asti. Kyseessä ovat pahamaineisimmat veroparatiisit ympäri maailmaa.

Grafiikkaa:
Panama, Bahama, Seychellit, Brittiläiset Neitsytsaaret, Niue, Samoa, Anguilla, Nevada.

MOT:
"Keksitkö jonkun legitiimin syyn siihen, että voisi perustaa yhtiön Panamaan tai Bahamalle?"

Tomi Viitala, vero-oikeuden apulaisprofessori, Aalto yliopisto:
"Esim. perustamalla yhtiön Panamaan niin mitään niin kuin laillisia veroetuja ei sillä pysty saavuttamaan että meillä on sellaista nimenomaan kansainvälisiin tilanteisiin liittyvää lainsäädäntöä, joka tarkoittaa, että esim. tällaisen yhtiön saamista sijoitustuloista niin niistä verotetaan ihan vastaavalla tavalla kuin jos se yhtiö olisi Suomessa tai sen omistaja olisi Suomessa eli ei sillä kyllä veroetuja pysty saavuttamaan."

MOT:
"Laillisesti?"

Tomi Viitala:
"Laillisesti ei pysty."

MOT:
"No entäs laittomasti?"

Tomi Viitala:
"No laittomasti.. silloin on kyse siitä, että salataan tämmöisen yhtiön olemassaolo ja se että tämmöinen yhtiö on esim. saanut jotain tiettyjä tiettyjä sijoitustuloja tai sit että tää henkilö on nostanut sieltä jotain tuloja. Eli silloin ollaan käytännössä sellaisessa tilanteessa että annetaan verottajalle väärää tietoa ja silloin ollaan aina verorikokseen eli käytännössä veropetoksen alueella. Eli en näe sellaista mahdollisuutta että laillisia veroetuja pystyis tällaisten yhtiöiden kautta enää nykymaailmassa saamaan."

Asiakirjoista tulee esiin satoja suomalaisia: pienyrittäjiä ja suursijoittajia, huippu-urheilijoita, perheitä, lakimiehiä, rikollisia ja yhtiöitä.

Löytyy myös tuttu pankki.

Nordean nimi esiintyy sadoissa asiakirjoissa.

Mutta palataan Nordeaan myöhemmin.

Rahanpesulakien mukaan pankkien ja asianajotoimistojen kuuluu olla erityisen varovaisia, jos asiakkaana on poliittista valtaa omaava henkilö tai hänen läheisensä.

Aineistosta löytyy 140 poliitikkoa ja virkamiestä ympäri maailmaa. Veroparatiisiyrityksiä harrastavat niin ministerit, kansanedustajat, kuin virkamiehet ja kuninkaallisetkin.

Heistä kaksitoista on nykyisiä tai entisiä valtion- tai hallituksen päämiehiä.

Grafiikka:
Valtiojohtajia veroparatiiseissa

1. Irak, Ayad H. Allawi, ent. pääministeri
2. Quatar, Hamad Jassim J.M. Al Thani, pääministeri
3. Quatar, Šeikki Hamad Bin Khalifa Bin Gamad Al Thani, Emir of Qatar
4. Arabiemiirikunnat, presidentti Šeikki KHALIFA BIN ZAYED BIN SULTAN AL NAHYAN
5. Ukraina, Pavlo Lazarenko, ent. pääministeri
6. Ukraina, Petro Poroshenko, presidentti
7. Argentiina, Mauricio Macri, presidentti
8. Islanti, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, pääministeri
9. Saudi Arabia, Prinssi Salman Bin Abdulaziz Bin Aboulrahman Al Saud, kuningas
10. Jordania, Ali Abu-Ragheb, ent. pääministeri
11.Sudan, Ahmad Ali al-Mirghani, ent.presidentti
12. Georgia, Bidzina Ivanishvili, ent. pääministeri

Korruptoituneitten maitten johtajien keskuudesta löytyy myös Islannin nykyinen pääministeri.

Pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson perusti Wintris-nimisen yhtiön Brittiläisille Neitsytsaarille vuonna 2007, juuri ennen maan polvilleen lyönyttä pankkikriisiä. Kun Gunnlaugsson valittiin kansanedustajaksi, hän myi yrityksensä vaimolleen yhdellä dollarilla.

Islannin pääministeri on useaan otteeseen arvostellut julkisuudessa maanmiehiään, jotka pitävät varojaan ulkomailla.

Pääministeri käytti verokeidasyhtiötään ostamaan islantilaispankeilta velkakirjoja juuri ennen pankkien kaatumista. Nyt Wintris vaatii miljoonia islantilaisilta pankeilta.

SVT ja Reykjavik Media:
"Mr Prime Minister, what can you tell me about a company called Wintris?"
(Herra pääministeri, mitä voitte kertoa yhtiöstä nimeltä Wintris?)

Sigmundur David Gunnlaugsson:
"Well… Ehm… It’s a company, if I recall correctly, which is associated with one of the companies that I was on the board of [bends down silent]. And eh… It was… had an account, which as I mentioned has been with the tax… On the tax account. Since it was established. So now I’m starting to feel a bit strange about this question, because it’s like you are accusing me of something, when… your asking me about a company that has been… On my tax return… from the beginning."
(Jos muistan oikein, sillä on yhteyksiä erääseen yhtiöön, jonka hallituksessa olen ollut. Sillä oli tili, joka on mainittu veroilmoituksessani alusta saakka. Nämä kysymykset tuntuvat oudoilta, ikään kuin syytöksiltä.Kysytte minulta yhtiöstä, joka on ollut veroilmoituksessani alusta asti.)

SVT ja Reykjavik Media:
"Eh, eh, but it must be okay for me as a journalist to ask questions, personally…"
(Kyllä kai toimittaja saa kysyä pääministeriltä yksityisistä...)

Sigmundur David Gunnlaugsson:
"Yes! But, but you were indicating that I have not paid taxes for it?"
(Vihjaatte, etten olisi maksanut veroja?)

SVT ja Reykjavik Media:
"No, I’m just asking you questions."
(Ei, esitän vain kysymyksiä.)

Sigmundur David Gunnlaugsson:
"Okay."
(Ok.)

Pääministeri kävelee ulos kesken haastattelun.

Pääministerin ohella aineistosta löytyy kaksi muuta islantilaista ministeriä.

Sekä Islannin valtionvarainministeri Bjarni Benediktsson että sisäministeri Olöf Nordal ovat perustaneet veroparatiisiyhtiöitä Mossack Fonsecan kautta.

Ministerit eivät ole aiemmin kertoneet varoistaan veroparatiisiyhtiöissään.

Luke Harding, The Guardian ulkomaantoimittaja, kirjailija, ICIJ:n jäsen:
"The stuff on Putin is kind of dynamite, I think. What's interesting is that for a long time people have been interested in how much money Putin has. Is it 40 billion dollars, is it 100 billion dollars, is it more than that?"
(Tiedot Putinista ovat kuumaa tavaraa. Putinin omaisuuden suuruutta on arvailtu jo pitkään. Onko se 40 miljardia dollaria, sata miljardia vai enemmän?)

Venäjän presidentin Putinin nimeä ei suoraan löydy aineistosta. Mutta vuoto paljastaa konkreettisesti miten Putinin lähipiirillä on veroparatiiseissa kokonainen yritysverkosto. Luke Harding on Venäjältä karkotettu brittilehti Guardianin toimittaja, joka on mukana Panama-projektissa.

Luke Harding:
"What we have in this data is a scheme, a quite extraordinary scheme, where a group of people in Putin's favourite bank called Bank Rossiya in St. Petersburg are funnelling large amounts of cash to an offshore company, over a billion dollars during a two-year period. And this company is being fronted by Putin's best friend, a guy called Sergey Roldugin who has known him since 1977, who plays the cello and who is godfather to Putin's older daughter Masha."
(Aineistosta paljastuu hämmästyttävä suunnitelma.Putinin suosikkipankista Bank Rossijasta Pietarista on ohjattu suuria summia veroparatiisiyhtiöön. Yli miljardi dollaria kahden vuoden aikana.Yhtiötä johtaa Putinin paras ystävä Sergei Roldugin. Hän on tuntenut Putinin vuodesta 1977. Hän on sellisti ja Putinin esikoistyttären Mashan kummisetä.)

Myös Suomessa tunnetut Putinin lähipiiriin kuuluvat oligarkit Gennadi Timtšenko ja Rotenbergin veljekset löytyvät sadoista asiakirjoista. Heillä ja heidän perheillään on useita veroparatiisiyhtiöitä, vaikka he ovat Yhdysvaltojen ja EU:n pakotelistalla.

Olemme jo kuukausia sitten sopineet, milloin vuotoa tutkivat TV-ryhmät voivat kuvata Panamassa. Aikomus on mennä yhdessä sylttytehtaalle – panamalaiseen asianajotoimistoon Mossack Fonsecaan. Sinne, mistä koko jättivuoto on peräisin.

Salaisista Panama-papereista ilmenee, että Mossack Fonsecan rahanpesun valvonta on usein lähes olematonta.

Asiakkaina löytyy pakotelistalla olevia ja korruptioskandaaleissa ryvettyneitä henkilöitä.

Mossack Fonsecan perustaja ja toimitusjohtaja on vaikutusvaltainen panamalainen Ramón Fonseca. Hän on myös ministeri ja presidentin neuvonantaja.

Tapaamme tv-kollegoita Australiasta, Saksasta, Tanskasta, Yhdysvalloista ja Ranskasta.

Menemme Mossack Fonsecan pääkonttoriin, kysymään veronkierrosta ja rahanpesusta. Olemme lähettäneet kysymyksiä etukäteen sähköpostitse.

Vastaanotto on tyly. Poliisi kutsutaan paikalle.

MOT:
”We got a fact sheet. This is a fact sheet from Mossack Fonseca”
(Saimme tiedotteen Mossack Fonsecalta.)

Pelkkä tiedote ei meille riitä. Pyydämme saada tavata Mossack Fonsecan edustajan.

MOT soittaa sihteerille:
”Soy Minna Knus de la televisión finlandesa. Somos un grupo internacional de periodistas y estamos aquí abajo esperando a Carlos Sousa. ”
(Hei, olen Minna Knus Suomen televisiosta. Olemme kansainvälinen toimittajaryhmä ja tahtoisimme puhua Carlos Sousan kanssa.)

Markkinointijohtaja Carlos Sousan sihteeri sanoo, että Sousa on kokouksessa. Melkein tunnin odotuksen jälkeen, markkinointiohtaja Sousa uskaltautuu alas.

MOT:
"Mitä sanotte kriitikoille, joiden mukaan autatte ihmisiä kiertämään veroja ja pesemään rahoja?"

Carlos Sousa:
”Me emme pese rahaa”

Seuraavana päivänä Mossack Fonsecan toimitusjohtaja Ramón Fonseca kertoo julkisesti, että hän astuu syrjään ministeripostistaan.

Ramón Fonseca:
”Yo estoy pidiendo a la presidencia una licencia para salir a defender mi nombre, mi firma y mi país”.
(Pyydän vapautusta tehtävistäni presidentin neuvonantajana ja puolueeni puheenjohtajana, jotta voin puolustaa mainettani, yhtiötäni ja maatani.)

Fonsecan mukaan hän on kansainvälisen salaliiton uhri.

Pohjoismaiden suurimmalla finanssikonsernilla Nordealla menee erittäin hyvin.

Mutta rahakoneella on vakavia tahroja maineessaan.

Nordealla on todettu olevan suuria puutteita rahanpesun valvonnassa. Ruotsin finanssivalvonta on antanut kaksi varoitusta Nordealle ja viimeksi vuosi sitten korkeimman mahdollisen rangaistusmaksun - yli miljoonaa euroa.

Erityisen ongelmallisia ovat veroparatiisiyhtiöt. Ruotsin finanssivalvonta toteaa, että pankin on näissä tapauksissa vaikea erottaa laillinen verosuunnittelu laittomasta veronkierrosta.

Nordea on julkisuudessa kertonut parantavansa tapansa ja ottavansa kritiikin erittäin vakavasti.

Mutta vuodetut asiakirjat antavat toisen kuvaan.

Vuodosta paljastuu, että Nordean Luxemburgin yksikkö on vuodesta 2004 vuoteen 2014 perustanut asiakkailleen melkein 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.

Nordean perustamia panamalaisyhtiöitä oli vielä viime vuoden joulukuussa vajaa sata.

Viikkokausien pyyntöjen jälkeen, Nordea suostuu antamaan lyhyen haastattelun Kööpenhaminassa. Haastatteluun tulee Nordea Luxemburgin toimitusjohtaja Thorben Sanders. Sanders on myös tuore Nordean private banking –johtaja, joka vastaa varakkaiden yksityishenkilöiden varallisuudenhoidosta.

Thorben Sander, johtaja, Nordea Private Banking:
"The role, that we take very seriously, we defined in late 2009, we said we will not accept our bank to be used as a platform for tax evasion. We want to help our clients to pay the taxes that they should. Prior to 2009, that was not how we defined our role. This was fully in line with the regulatory requirements and also fully in line with our industry practice."
(Otamme tehtävämme vakavasti ja linjasimme vuonna 2009, että pankkiamme ei saa käyttää hyväksi verojen välttelyssä.Tahdomme auttaa asiakkaitamme maksamaan veronsa. Ennen vuotta 2009 emme määritelleet tehtäväämme näin. Noudatimme kuitenkin
silloinkin lainsäädäntöä ja alalla vallitsevia käytäntöjä.)

Nordea on perustanut asiakkailleen erittäin salaisia yritysrakenteita.

Niiden johtajina toimii panamalaisia nimellisjohtajia. Nämä bulvaanijohtajat ovat usein Mossack Fonsecan (huonosti palkattuja) rivityöntekijöitä. Näin yritysten oikeat omistajat, siis Nordean asiakkaiden nimet pysyvät julkisista rekistereistä piilossa.

Näemme kuitenkin vuodetusta aineistosta, että Nordean perustamien panamalaisyritysten oikeat omistajat ovat varakkaita yksityishenkilöitä Baltiasta ja Pohjoismaista, myös suomalaisia.

Thorben Sander:
"If we are talking about more complex international wealth structures like this, and remember we are the leading provider of wealth advice to Nordic clients, so we have all kinds of clients also in the very high end of the scale. We impose very strict procedures to make sure that everything is in order."
(Kansainväliset varainhoitojärjestelyt ovat monimutkaisia, ja me olemme niissä Pohjoismaiden johtava palveluntarjoaja, joten meillä on kaikenlaisia asiakkaita, myös hyvin varakkaita. Tiukat järjestelymme varmistavat, että kaikki sujuu oikein.)

Nordean ja panamalaisten asianajajien välisistä sähköposteista löytyy hämmästyttävä viesti.

Vuonna 2013 Nordea kirjoittaa, että eräs Nordean perustaman veroparatiisiyrityksen johtaja on ollut kuolleena 8 vuotta.

Nordea pyytää Mossack Fonsecaa poistamaan vanhoista asiakirjoista kuolleen johtajan nimen tai korvaamaan se uudella nimellä.

Vianca Scott niminen nainen oli töissä asianajajatoimisto Mossack Fonsecassa. Scott menehtyi vuonna 2005, mutta ehti kuitenkin olla Nordean perustaman yrityksen johtajana vielä kahdeksan vuotta kuolemansa jälkeen.

Thorben Sander, Nordea:
"It sounds like a miss, if there has been a director's death, that's for sure. But as far as I know, every relationship that we have had here is fully in line with all of the things that I described before. Many times companies can have several directors and one or two of them can in conjunction issue the relevant papers or power-of-attorneys towards us. That is what we actually concentrate on."
(Kuulostaa virheeltä, jos johtajana on ollut kuollut henkilö. Tietääkseni asiaa on kuitenkin meillä hoidettu täysin kuvailemieni periaatteiden mukaisesti.Yhtiöillä on monesti useita johtajia, joista yksi tai kaksi voi toimittaa meille tarvitsemamme paperit
tai valtakirjat.Keskitymme niihin.)

Eikä tässä vielä kaikki. Löydämme useita Mossack Fonsecan asiakirjoja, joissa on menehtyneen Vianca Scottin allekirjoitus – useita vuosia hänen kuolemansa jälkeen. Nämä asiakirjat eivät kuitenkaan liity Nordeaan.

Asianajaja ja Panaman finanssivalvonnan entinen johtaja Carlos Barsallo on yllättänyt kuolleesta johtajasta.

Carlos Barsallo, asianajaja, Panaman finanssivalvonnan entinen johtaja:
"Eso es un caso penal porque allí hay elementos de falsedad que… como usted lo describe, hay elementos que en Panamá tendría que investigar el Ministerio Público porque probablemente hay algún tipo de delito. Tiene que ponerse la denuncia el Ministerio Público y debe ser investigado. Eso en el aspecto formal."
(Kyseessä on rikosasia, koska siihen liittyy vääristelyä.Asia kuuluisi Panaman syyttäjänviraston tutkittavaksi, koska siihen liittyy luultavasti rikos. Asia on pantava vireille syyttäjänvirastossa.)

Menemme yhdessä Tanskan televisioryhmän kanssa Panaman julkiseen kaupparekisteriin.

MOT:
“I have a document. This is from your registry, from 2012. Vianca Scott is the vice president and treasurer. But I have the information that Vianca Scott died 2005."
(Minulla on rekisteristänne saatu asiakirja.Se on vuodelta 2012.Varajohtajaksi ja taloudenhoitajaksi on merkitty Vianca Scott, mutta hän on kuollut vuonna 2005.)

Fernando Antonio Alfaro, johtaja, Panaman kaupparekisteri:
"Sorry for her. Hehe."
(Ikävä juttu hänelle.)

MOT:
"Is there a problem that there is a board with a dead director?"
(Onko ongelma, että hallituksessa on kuollut johtaja? )

Fernando Antonio Alfaro:
"Not at all."
(Ei lainkaan.)

Tanskan televisio:
"Why not?"
(Miksei?)

Fernando Antonio Alfaro:
"Because according to our law the particular legal transactions have to be approved by the board of director or by the shareholders."
(Lain mukaan tietyt oikeustoimet vaativat joko hallituksen tai osakkeenomistajien hyväksyntää.)

MOT:
"Have you seen cases like this that there are dead directors?"
(Oletteko ennen törmännyt kuolleisiin johtajiin?)

Fernando Antonio Alfaro:
"Sure!"
(Totta kai.)

MOT:
"Is that normal?"
(Onko se normaalia? )

Fernando Antonio Alfaro.
"That’s normal! It would be illegal if that person acted in a commercial transaction."
(On. Laitonta olisi, jos henkilö osallistuisi liiketoimintaan.)

MOT:
"But here she is doing that. She’s signing."
(Niinhän hän tekee, kun allekirjoittaa papereita.)

Fernando Antonio Alfaro:
"Obviously it’s illegal if a dead person is signing a document."
(Se on tietysti laitonta, jos kuollut henkilö allekirjoittaa asiakirjoja.)

Vuonna 2012 Nordea pyytää Mossack Fonsecaa muuttamaan päivämääriä takautuvasti. Nordea haluaa, että kolmen asiakkaan valtakirjat muutetaan niin, että ne ovat voimassa jo vuodesta 2010 – eli kaksi vuotta aiemmin.

Kerron pankin toiminnasta vero-oikeuden apulaisprofessorille, Tomi Viitalalle. En kerro mistä pankista on kyse.

Tomi Viitala, vero-oikeuden apulaisprofessori, Aalto-yliopisto:
"Kyllähän toi tietysti huonoa huonolta kuulostaa."

MOT:
"Jos kerron että kyseinen pankki on Nordea niin miten reagoit siihen?"

Tomi Viitala:
"No mun arvaus olis ollut että kyse on jostain vähän pienemmästä toimijasta että toi on tietysti vähän surullista kuulla jos se on sitten näinkin tunnettu pankki."

Thorben Sander, Nordea:
"There's not really an explanation. We can just say for sure that that is totally unacceptable to the extent that that has taken place. We will have to look into it. We have been very clear towards our employees that backdating, no matter whether it is in full understanding with the issuer of the power-of-attorney and the receiver of the power-of-attorney, is not the way to do this. If there's been an administrative mistake, however innocent it might be, there's much better and easier ways to do that fully in line with how we're supposed to do it. And we have been quite precise in Nordea about this."
(Tähän ei oikeastaan ole selitystä. Voimme vain sanoa, että sitä ei missään nimessä voi hyväksyä. Asia täytyy selvittää. Olemme antaneet työntekijöillemme hyvin selkeät ohjeet päiväysten varhentamisesta. Vaikka valtakirjan antaja ja saaja toimisivat yhteisymmärryksessä, se ei ole oikea tapa toimia. Vaikka olisi tapahtunut täysin viaton hallinnollinen virhe, on olemassa parempia tapoja sen korjaamiseen sääntöjen mukaisesti. Nordea on antanut tästä täysin selkeät ohjeet.)

Carlos Barsallo:
"Allí su escenario cambia: el banco que ha pedido el cambio, también es parte – a diferencia de su ejemplo anterior, o su caso anterior real, que es víctima – es parte, hace un pedido que no debe hacer y un pedido que lo recibe no lo debe atender, antiético e ilegal."
(Pankki, joka on pyytänyt muutosta, on myös osasyyllinen, toisin kuin aiemmassa tapauksessanne, jossa se oli uhri. Pyyntö ei ole hyväksyttävä, eikä sellaiseen tulisi suostua, koska se on epäeettinen ja laiton.)

Tietovuoto paljastaa että Nordea on yksi aktiivisimmista Mossack Fonsecan pankkiasiakkaista. On myös selvää, että pankit ovat keskeisessä roolissa veroparatiistalouden ylläpitämisessä.

Ensi viikolla MOT kertoo vuodon suomalaisnimistä.

Ääni 1:
"Tässä on aika selviä viitteitä kyllä rahanpesuun."

Ääni 2:
"Me suhtaudutaan erittäin vakavasti. Ellei ole vielä tullut selväksi niin nyt tuli."

Kerromme myös suursijoittajan taidekaupasta ja tunnetuista urheilulegendoista.

KR:
"No moi Minna, täällä on Keke."

MOT:
"Mikä tämän Europromotion tarkoitus oli?"

KR:
"Nyt rupesi kuulua huonosti. Mä oon varikolla."

Panama-paperit