Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jenny ja läskimyytinmurtajat pääkuva

Miten Jenny ja läskimyytinmurtajat toimii? Opas ummikolle kolmesta polusta ja muista perusjutuista

Jenny Lehtinen painonnostajana
Jenny Lehtinen painonnostajana Kuva: YLE / Jussi Nahkuri Jenny Lehtinen,jenny ja läskimyytinmurtajat,Eve Mantu

Jenny ja läskimyytinmurtajat on vetoapu elämänmuutokseen. Etunenässä marssii Klaukkalan kahvakuula, Marja Hintikka Livestä tuttu Jenny Lehtinen, ikuiseen laihduttamiseen kyllästynyt kolmen pojan äiti. Miten läskimyytinmurtajiin liitytään? Millaista tukea on tarjolla?

Jennyn lisäksi etujoukoissa astelee kolme kannustajaa: ravitsemuspuolen asiantuntija Patrik Borg, kunnon kohottamisen asiantuntija Timo Haikarainen ja toipuva överilaihduttaja Saara Sarvas.

Kaikki vinkit ja muu aineisto julkaistaan tällä sivustolla, mutta keskustelut ja vertaisten kuhina käydään Facebook-ryhmässä.

Jotta pääset kärryille, tee ensin Voimavaratesti ja sitten Peilikuvatesti - testien jälkeen saat ehdotuksemme siitä, mikä kolmesta polusta/ryhmästä voisi olla sinulle sopivin. Ryhmät on nimetty numeroin 1, 2 ja 3. Kyseessä ei ole arvojärjestys. Olisimme voineet nimetä ryhmät vaikka orvokeiksi, ruusuiksi ja kehäkukiksi, mutta päädyimme simppelisti numeroihin.

Mistä tiedän olenko oikeassa ryhmässä?

Kaikista tärkeintä tieto omasta ryhmästä on juuri sinulle. Numero on suositus siitä, kuinka tarmokkaasti juuri sinun juuri nykyisessä elämäntilanteessasi kannattaa aloittaa elämänmuutoksesi. Paikkaansapitävyys on suorassa suhteessa siihen, kuinka rehellisesti olet testeihin vastannut.

Lopullinen päätösvalta omasta ryhmästäsi ja etenemisestäsi kuuluu vain ja ainoastaan sinulle itsellesi, koska sinä olet se henkilö joka elämääsi elää nyt ja aina. Tiedämme, miten helppoa alkuinnostuksessa on puskea liian lujasti. Mieti siis huolellisesti, sopiiko valitsemasi ryhmä sinulle varmasti parhaiten. Ryhmää voi tietysti vaihtaa kesken matkaa, jos siltä tuntuu. Tärkein sitoutuminen tapahtuu oman pääsi sisällä.

Jos saat kahdesta testistämme erilaiset tulokset, mieti rehellisesti mikä olisi sinulle juuri nyt paras ryhmä. Kaikkein tärkeintä on, että tunnistat sen, mikä on sinulle hyväksi. Tämä ei ole kilpailu. Aloita mieluummin sillä rennommalla polulla. Läskimyytinmurtajissa etsitään rakkautta ja hyvää oloa ja iloa omasta kehosta ja omasta elämästä!

Miten polut eroavat toisistaan?

Ryhmä 1 alias #LMM1 tähtää terveelliseen ja tavoitteelliseen painonpudotukseen. Ryhmä sopii niille, joiden fyysinen ja psyykkinen terveys sen sallivat. Ryhmässä 2 eli #LMM2 opetellaan tasapainottelua ja tehdään hillittyjä muutoksia arjen ehdoilla. Ryhmä 3 - #LMM3 keskittyy itsetunnon vahvistamiseen ja tarjoaa vertaistukea kaikille, joille ruokaan ja syömiseen liittyvät asiat aiheuttavat päänvaivaa.

#LMM1

Ryhmä 1 - Terveellinen ja tavoitteellinen painonpudotus niille, joiden fyysinen ja psyykkinen terveys sen sallivat. Jenny Lehtinen treenaa tämän ryhmän tsempparina ja koekaniinina.

Mitään ei tehdä henkisen hyvinvoinnin kustannuksella tai itseä pakottaen. Jokainen saa asettaa oman tavoitteensa itse ja tärkeimpiä merkkipaaluja ovat pudotettujen kilojen sijaan aidosti muuttuneet käyttäytymis- ja ajatusmallit.

Tärkein tavoite on pysyvästi parempi elämä riippumatta siitä, kuinka paljon kiloja lähtee tai jää. #LMM1 on ryhmistä tavoitteellisin, joten mieti vielä kerran, että olet varmasti oikeassa ryhmässä.

Olen oppinut niin syvältä kantapään kautta sen, että jos valehtelee itselleen ja tekee asioita, joihin ei ole valmis tai joita ei aidosti halua, lopputulos ei ole koskaan pysyvä.― Jenny Lehtinen

Jos tulit siihen tulokseen, että olet oikeassa ryhmässä, voit alkaa hahmottaa itsellesi:

 1. Mikä on tavoitteesi. Muista että on huomattavasti parempi juttu olla syksyllä pysyvästi 5 kiloa kevyempi, kuin pudottaa kitukuurilla 15 kiloa - ja kerätä kaikki jouluksi takaisin.
 2. Mitkä keinot ovat ensisijaisesti itsellesi mieluisat ja riittävät tuon tavoitteen saavuttamiseksi. On turha asettaa itselleen liian kovia vaatimuksia liikunnan ja ruokavalion suhteen, koska kuten olemme oppineet ( sata kertaa jo kenties): syömällä liian vähän epämieluisia ruokia, ja vaatimalla itseltämme päivittäistä hikiliikuntaa, ajamme itsemme loppuun.
 3. Mieti vielä, - JA TÄMÄ ON TÄRKEINTÄ - mikä tällä kertaa on aidosti eri tavalla? Jos olet yrittänyt jo kymmenen kertaa laihduttaa samalla tavalla, yhdestoista yritys ei varmasti onnistu yhtään sen paremmin. Muutosten täytyy olla tarpeeksi isoja ja oikeaan suuntaan: paleo-dieetin vaihtaminen dukan-dieettiin tai juoksun saliharjoitteluun ei oikeasti auta yhtään mitään.

Ryhmän 1 ensimmäisen tehtävän ja esittelyn löydät Facebook-ryhmästä. Kaikki omaan ryhmääsi liittyvät keskustelut löydät tägillä #LMM1 - käytä itsekin tägiä ahkerasti ryhmäkeskusteluissa.

#LMM2

Ryhmä 2 - Tasapainottelua ja hillittyjä muutoksia arjen ehdoilla. Jokainen valitsee toteutettavaksi omaan elämänrytmiin sopivia muutoksia, jotka eivät kuormita lisää. Inspiraatiota ja ideoita saa hakea vapaasti molemmista muista ryhmistä oman mieltymyksen mukaan. Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas toimivat ryhmän tukena.

Tavoitteena pitkällä tähtäimellä parempi kunto ja jaksaminen arjessa, sekä rauhallinen ja pysyvä painonpudotus.

Ensimmäinen askel: Hengitä syvään ja rauhallisesti ja onnittele itseäsi. Olet tekemässä todennäköisesti kaikkein pysyvimpiä muutoksia.

Olen oikeastaan kaikilla elämänalueilla huomannut, että jos yrittää muuttaa liian montaa asiaa kerralla, mikään ei onnistu. Mutta kun tekee yhden muutoksen kerrallaan, ja malttaa elää sen kanssa niin kauan, että se tuntuu jo luontevalta, ja vasta sitten lisää toisen, on pysyvien muutosten onnistuminen huomattavasti todennäköisempää.― Jenny Lehtinen

Jos tunnistat "kakkoset" ryhmäksesi, aloita näistä:

 1. Mieti kolme KOHTUULLISTA ja toteutettavissa olevaa muutosta, jotka haluaisit tehdä elintavoissasi, mahdollisimman konkreettisesti. Muutosten täytyy olla sellaisia, joiden kanssa voit kuvitella eläväsi onnellisempaa ja terveempää elämää, eli mieluummin ajattele lisääväsi jotain hyvää, kuin poistavasi jotain pahaa. Esimerkkinä: säännölliset ruoka-ajat auttavat paremmin ehkäisemään turhaa herkuttelua kuin päätös ankarasta herkkulakosta.
 2. Valitse kolmesta tavoitteestasi yksi, johon keskityt ensialkuun. Toteuta toki muitakin, mutta tiukan paikan tullen ajattele pitäväsi kiinni siitä yhdestä, se riittää. Eli minimoi "repsahdukset" ja sen sellaiset hölynpölyt heti alkuun. Mikään ei ole pilalla, jos elämä välillä vähän vie.

Kakkosryhmän ensimmäisen keskustelun löydät täältä: Kaikki omaan ryhmääsi liittyvät keskustelut löydät tägillä #LMM2 - käytä itsekin tägiä ahkerasti ryhmäkeskusteluissa.

#LMM3

Ryhmä 3 - Itsensä rakastamista, hyväksymistä ja vertaistukea kaikille, joille ruokaan ja syömiseen liittyvät asiat aiheuttavat päänvaivaa.

Tämän ryhmän tarkoitus on toimia turvatyynynä kaikille meille, joille maailma on nälvinyt ja opettanut meidät tekemään niin jopa itse. Kolmosryhmässä ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä tai turhia ongelmia, vaan samanmielistä seuraa, joka pohtii asiaa kuin asiaa kanssasi.

Tärkein tavoite on saada meidät kaikki tilanteeseen, jossa omaa elämää ei enää sabotoida. Saara Sarvas toimii tämän ryhmän keittiöfilosofina ja vertaistukena.

Tässä linkki kolmosryhmän ensimmäisiin keskusteluihin. Kaikki omaan ryhmääsi liittyvät keskustelut löydät tägillä #LMM3 - käytä itsekin tägiä ahkerasti ryhmäkeskusteluissa.

Minun tärkein muutoskohteeni on se, että pidän huolta säännöllisestä syömisestä. Juhlin jokaisen onnistuneen aterian jälkeen ja jos "lipsahdan" tai koen syöneeni huonommin, kuin olin suunnitellut, mietin ensimmäisenä nautinko ruoasta jonka söin ja jos vastaus on kyllä, en moiti itseäni sekuntiakaan!― Saara Sarvas

Tervetuloa siis ykköset, kakkoset ja kolmoset osaksi Läskimyytinmurtajia! Liity yhteisöön möyhimään myyttejä ja muuttamaan elämää. Tulevan kevään ja kesän aikana täällä murskataan ylipainoon, laihdutukseen ja läskivihaan liittyviä myyttejä. Muutos ei ala itseinhosta ja häpeästä, vaan raadollisen rehellisestä puheesta! Läskimyytinmurtajat tahtovat löytää keinot ja tiet oikeasti kestävään elämänmuutokseen ja tasapainoiseen elämään ilman pakkoja ja ikuisia syömismorkkiksia.

yle.fi/läskimyytinmurtajat

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.