Hyppää pääsisältöön

Sivuprojektista pääbändiksi – kun Ruger Hauerin haipista tuli totta

Ruger Hauerin ura nousi uudelle tasolle neljännen levyn myötä.

Ruger Hauer // Kuva: Promokuva / Ramin Välitys

Ei oo helppoa olla niin vaikee, tietää Paperi T.

Ruger Hauerilla menee tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Fanit ja musiikkitoimittajat syövät bändin kädestä. Uutuusalbumi Mature on parhaillaan Suomen virallisen listan ykkönen, ja bändi juhli viikonloppuna levyjulkkareitaan loppuunmyydyllä Tavastialla. Julkkaribileet järjestetään uusintana 27. toukokuuta kovan kysynnän vuoksi.

Vihdoin ykkönen

Ruger Hauerin muodostavat Paperi T, Pyhimys ja Tommishock. Kokoonpanon ensimmäinen studioalbumi, Se syvenee syksyllä, julkaistiin kuusi vuotta sitten. Levyltä irroitettu Jokaiselle jotakin -musavideo nosti bändin hieman suuremman yleisön tietoisuuteen, mutta yhtye edusti edelleen marginaalia kotimaisessa musiikkikentässä.

Megavideolla nähtiin yli 120 suomalaisräppäriä.

Seuraavat levyt, vuonna 2012 julkaistu Erectus ja 2013 julkaistu Ukraina, kipusivat parhaimmillaan Suomen virallisen albumilistan sijoille 16. ja 15. Levyjen vaikeuteen nähden sijoitukset eivät olleet hullummat.

Yhtyeen neljäs ja kevyin albumi Mature julkaistiin maaliskuussa 2016, ja se muutti kaiken. Reginan kanssa tehty levy nousi välittömästi Suomen virallisen listan paalupaikalle, ja Ruger Hauerin digaamisesta tuli laajemmin musamaun laadun mittari.

Kupla, joka ei puhkea

Myös Ruger Hauerin jäsenet ovat nyt tunnetumpia kuin koskaan. Yksin ja yhdessä.

Kuulematta hyvää siis, totesivat toimittajat.

Paperi T eli Henri Pulkkinen komeili lähes jokaisen lehden kannessa viime vuonna julkaistun Malarian pelko -debyyttinsä myötä. Ennennäkemättömän hehkutuksen saattelema esikoislevy meni välittömästi listaykköseksi. Lisäksi Paperi T äänestettiin musiikkiammattilaisten toimesta Tulevaisuuden tusina -listalle ennen kuin yhtäkään soolokappaletta oli julkaistu. Kuulematta hyvää siis, totesivat toimittajat.

Massiiviseen ennakkohehkutukseen nähden oli hieman erikoista, että levy rikkoi kultarajan, eli 10 000 kappaletta, vasta viime viikolla. Noin vuosi julkaisun jälkeen. Hype oli kuitenkin totta loppuunmyydyillä keikoilla ja ääriään myöten täynnä olevissa festariteltoissa, mutta levynostopäätöksiin se ei samassa mittakaavassa johtanut. Silti räppäri nappasi peräti kaksi Emma-palkintoa. Toisen niistä Cheekin nenän edestä.

Myös Pyhimyksellä oli näppinsä pelissä Paperi T:n esikoisalbumilla, sillä hän on levyn A&R eli vastaava tuottaja.

Pyhimyksen eli Mikko Kuoppalan ura on ainutlaatuinen Suomessa. Hän on vaikutusvaltainen levymoguli ja hauska pämppäävä hahmo Teflon Brothersin keulilla. Hän tekee samaan aikaan kertakäyttöhittejä Spotify-listoille ja uskottavaa räppiä, jonka tahtiin nyökkäilevät myös rokkipoliisit.

Räppäri kertoi Bassoradion haastattelussa vuonna 2011 lopettavansa soolouransa, mutta jatkavan yhtyeissään Teflon Brothers ja Ruger Hauer. Tiedotus ei tietenkään pitänyt paikkaansa, sillä Pyhimys julkaisi _Pettymys-_nimisen sooloalbuminsa viime vuonna. Sekin sai hehkutusta osakseen.

Tommishock eli Tommi Langen, tuo rugereista tuntemattomin, on bändin kannalta keskeinen, mutta hänen soolotuotantonsa ei ole lähtenyt vastaavaan lentoon kuin bändikavereiden.

Räppärinä Tommishock ei todellakaan ole mikään turha tyyppi. Hän on voittanut rapin SM-kilpailun englanninkielisen sarjan vuonna 2003 ja julkaissut useita albumeja eri kokoonpanoissa. Bändin sisäisessä järjestyksessä Tommishock sijoittuu kuitenkin pronssille. Mature joutui odottamaan julkaisuaan Paperi T:n Malarian pelon ja Pyhimyksen Pettymyksen takia. Tommishockin ja Kalifornia-Keken Rotaatio kuitenkin julkaistiin viikko ennen Maturea. Se tuskin on sattuma.

Undergroundista festarisuosikiksi

Voiko Ruger Hauerista tulla yhtä suuri valtavirran suosikki Suomessa kuin esimerkiksi Pyhimyksen parodiabändi Teflon Brothersista? Vain aika näyttää.

Suosionsa huipulla oleva rap-ryhmä tarjoaa edelleen vaihtoehdon valtavirralle, mutta samaan aikaan sillä on asiaa myös maamme isoimmille festareille. Ruger Hauer nähdään tulevana kesänä ainakin Ruisrockissa, Ilosaarirockissa ja Blockfesteillä, jolloin eturivissä kohtaavat niin kukkaseppeleiset mimmit kuin todelliset räppipäätkin.

Lue myös:

YleX Ensinäyttö: Ruger Hauer pureutuu mielenterveysongelmiin – ”Häpeästä pitäisi päästä eroon”

Ruger Hauerin ja Reginan liiton lapsi on Mature – albumi, jolla vuosia valmisteltu yhteistyö viimein toteutui

Kokoaa suomiräppärit yhteen – ja seitsemän muuta syytä fanittaa Ruger Haueria

Viime vuoden hehkutetuin hip hop -debyytti myi vasta nyt kultaa