Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Voiko nainen luovuttaa munasoluja sterilisaation jälkeen? – Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila

Onko sterilsaatio esteenä munasolujen luovuttamiselle? Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojan lähettämään kysymykseen.

Olen alle kolmikymppinen perheenäiti. Haluaisin joskus luovuttaa munasoluja sellaisille naisille, jotka eivät voi lasta saada. Omassa perheessä kun on lapsia ja lapsettomuuden surua haluaisi edes jonkin naisen kohdalta helpottaa. Kun oma lapsiluku on täynnä, haluan sterilisaation. Kysyisin nyt, onnistuuko munasolujen luovutus, jos nainen on strerilisoitu, jos muut luovutuksen ehdot kuten terveys- ja ikäkriteerit täyttyvät?

Kysyisin nyt, onnistuuko munasolujen luovutus, jos nainen on strerilisoitu, jos muut luovutuksen ehdot kuten terveys- ja ikäkriteerit täyttyvät?

Hieno ele! Sterilisaatiossahan laitetaan munatorvet tukkoon tai katkaistaan, ja munasolut taas kerätään munasarjan ympäriltä, joten kyllä se onnistuu.

Lisää ohjelmasta

sauli Paajanen tyttärensä ja kissansa kanssa.
sauli Paajanen tyttärensä ja kissansa kanssa. Kuva: Yle, Kare Lehtonen kissa
Koira makoilee matolla, lapsi leikkii taustalla.
Koira makoilee matolla, lapsi leikkii taustalla. Kuva: Yle, Petri Vilén lapsi
Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Nainen tunnustelee toista rintaansa. Kuvassa näkyy vain kädet ja rintakehä, kaikki muu on rajattu pois. Naisella on yllään sininen toppi.
Nainen tunnustelee toista rintaansa. Kuvassa näkyy vain kädet ja rintakehä, kaikki muu on rajattu pois. Naisella on yllään sininen toppi. Kuva: Shutterstock rintasyöpä,syöpä