Hyppää pääsisältöön

21.4. Kino Suomi: Saimaa-ilmiö

Saimaa-ilmiön konkkaronkka koolla. (Mikkelin Urheilupuisto 1.6.1981) Juice Leskinen Slam vahvistettuna Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen jäsenillä.
Saimaa-ilmiön konkkaronkka koolla. (Mikkelin Urheilupuisto 1.6.1981) Juice Leskinen Slam vahvistettuna Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen jäsenillä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Saimaa-ilmiö,Aki Kaurismäki,Mika Kaurismäki,Eppu Normaali,Hassisen Kone,Juice Leskinen Slam,Mikkeli,Tuuliajolla (rock-kiertue)

Suomirockin huiput Juice Leskinen Slam, Hassisen kone ja Eppu Normaali reissaavat kolmen bändin Tuuliajolla-kiertueella kesällä 1981.

Kiertue oli poikkeuksellinen: keikkabussin sijaan bändit seilasivat pitkin Saimaata Heinävesi-höyrylaivalla ja keikkailivat Saimaan rannikkopaikkakunnilla.

Idean takana oli Juice Leskinen, joka sai myös Ismo Alangon ja Martti Syrjän innostumaan hankkeesta. Laiva starttasi toukokuussa 1981, ja samalla tehtiin sopimus keikkakesän dokumentoinnista. Sitä tulivat hoitamaan nuoret veljekset Aki ja Mika Kaurismäki, jotka oli juuri alkuvuonna palkittu Tampereen lyhytelokuvajuhlilla esikoiselokuvastaan Valehtelija.

Kaurismäet osuivat kultasuoneen, sillä kaikki bändit ovat huippukunnossa ja tunnelma on irtonainen ja hauska. Mukaan on tarttunut kestohittejä kultakin bändiltä (mm. Juicen Pilvee pilvee, Hassisen koneen Rappiolla ja Eppujen Puhtoinen lähiöni), ja keikkaputken kruunaa lopussa kuultava yhteisesitys Maamme-laulusta.

Elokuvateattereihin keikkakesän tunnelmat saatiin tuoreeltaan: Saimaa-ilmiön ensi-ilta oli jo 11. syyskuuta 1981. Kaksituntisen dokumentin historiallista arvoa lisää se, että Juice Leskisen Slam-orkesteri hajosi vielä saman syksynä ja Hassisen konekin seuraavana vuonna, heti toisen Tuuliajolla-kiertueen jälkeen. Eppu Normaali sen sijaan teki seuraavana vuonna levyn Tie vie, joka varmisti bändille paikan suomalaisyleisön sydämissä.

  • Saimaa-ilmiö (1981). Ohjaus: Aki ja Mika Kaurismäki. Esiintyjät: Juice Leskinen Slam, Hassisen kone ja Eppu Normaali.

Yle Teema