Hyppää pääsisältöön

HD:tä kaikille vuonna 2020 – television teräväpiirtolähetyksiin siirtymisen aikataulu nopeutuu

Suomen tv-toimijat haluavat aikaistaa siirtymistä peruslaatuisista antenni-tv-lähetyksistä kokonaan teräväpiirto- eli HD-lähetyksiin.

Aikataulun nopeuttaminen tarkoittaa, että Suomessa siirrytään kokonaan HD-lähetyksiin vuoden 2020 maaliskuussa. Samalla peruslaatuiset eli SD-lähetykset päättyvät. Aiemmissa suunnitelmissa kaavailtu siirtymävuosi oli 2026. Kaapeliverkoissa Ylen kanavat lähetetään jo nyt teräväpiirtona.

Ylen hallintoneuvosto vahvisti kokouksessaan 5.4.2016, että Yle siirtyy myös antenniverkoissa HD-lähetyksiin vuonna 2020 alan yhteisen tahtotilan mukaisesti.

”Tällä päätöksellä varmistetaan, että kaikki suomalaiset saavat parempilaatuisen televisiokuvan vuoteen 2020 mennessä”, sanoo Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä.

Jo nyt suuressa osassa suomalaisia kotitalouksia katsotaan televisiolähetyksiä teräväpiirtona. Yle on tarjonnut kanaviaan välitettäväksi HD-muodossa vuodesta 2011 ja tekee tv-ohjelmatuotantonsa jo nyt lähes täysin HD-tasoisena. Viimeisetkin tuotannot ovat teräväpiirtoa vuoden 2016 loppuun mennessä. Hankintaohjelmista ostetaan aina teknisesti mahdollisimman hyvälaatuinen versio.

“Uskon, että siirtymä terävämmän kuvan maailmaan on sujuva, koska suurelle osalle suomalaisista HD on jo tuttu. Ylelle on tärkeää, että koko toimiala on yhdessä muutoksen takana, jotta myös antenniverkoissa päästään siirtymään kattavasti teräväpiirtoon nopeasti. Nopeasti yleistyvät isot televisioruudut vaativat terävän kuvan ja kun siihen tottuu, ei paluuta vanhaan enää ole”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

  • Teräväpiirtoon siirryttäessä Suomen antennitaloudet tarvitsevat HD-vastaanottimen. Näitä ovat T2-virittimellä varustettu televisio tai T2-digisovitin.
  • Tv-lähetykset jatkuvat nykylaatuisina antenniverkossa vuoden 2020 kevääseen saakka.
  • HD-siirtymässä on kyse globaalista television tuotanto-, lähetys- ja vastaanottoteknologioiden kehityksestä. Uusi tekniikka tarjoaa entistä paremman kuvanlaadun ja monikanavaäänen.
  • Television DVB-T-jakelutekniikka korvataan taajuuksia tehokkaammin käyttävällä DVB-T2-jakelutekniikalla. Se mahdollistaa HD-kanavien jakelun maanpäällisessä verkossa. Samalla MPEG-2-pakkaustekniikka korvataan tehokkaammalla MPEG-4-pakkaustekniikalla

Hallintoneuvosto hyväksyi 5.4. kokouksessaan myös kertomuksen eduskunnalle Ylen toiminnasta vuonna 2015.

Lisätiedot:

Kimmo Kivelä, Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja, p. 09 432 3075, kimmo.kivela@eduskunta.fi
Lauri Kivinen, Ylen toimitusjohtaja, p. 09 1480 5003

Tietoa Ylen teräväpiirtojakelusta ja HD-siirtymän vaikutuksista Ylen kanavien näkyvyyteen ja vastaanottoon