Hyppää pääsisältöön

Linnustomme aateliset

Merikotka, sääksi, muuttohaukka ja kanahaukka ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja.
Sääksinaaras viettää koko pesintäkauden kotisuollaan. Merikotka, sääksi, muuttohaukka ja kanahaukka ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja. linnustomme aateliset,Yle TV1

TV1 sunnuntaina 10.4.2016 klo 12.40 - 13.30
Yle Areenassa 7 päivää

Merikotka, sääksi, muuttohaukka ja kanahaukka ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja. Ihmisen toimet aikanaan miltei hävittivät nämä petolinnut, mutta nyt kannat ovat elpyneet.

Luontodokumentti Linnustomme aateliset kertoo neljän petolinnun elämästä.

Merikotka, sääksi, muuttohaukka ja kanahaukka ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja.
Petolinnuistamme suurin on merikotka. Merikotka, sääksi, muuttohaukka ja kanahaukka ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja. linnustomme aateliset,Yle TV1

Vapaus, voima ja villi luonto

Päiväpetolintulajiston komeimpia ja ylväimpiä lajeja pidetään vapauden, voiman ja villin luonnon vertauskuvina. Suuret petolinnut asuttavat koko maata Lapin perukoilta meren saaristoon.

Petolinnuistamme suurin on merikotka. Kookkaimpien merikotkayksilöiden siipien kärkiväli on lähes kaksi ja puoli metriä. Merikotka elää rannikolla ja suurten järvien rannoilla.

Sääkseä tavataan koko maassa. Tämä kalansyöjä viihtyy vesistöjen varsilla. Sääkset viettävät talven Afrikan tropiikissa, mutta saapuvat huhtikuussa pesimään Suomeen.

Maailman nopein eläin, muuttohaukka, elää pohjoisissa erämaissa.

Kanahaukka on havumetsien asukas. Se viettää melko huomaamatonta elämää kuusikon kätköissä. Aikuiset kanahaukat elävät metsäreviireillään ympäri vuoden.

Merikotka, sääksi, muuttohaukka ja kanahaukka ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja.
Pohjoisen soilla elää maailman nopein eläin, muuttohaukka. Merikotka, sääksi, muuttohaukka ja kanahaukka ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja. linnustomme aateliset,Yle TV1
Merikotka, sääksi, muuttohaukka ja kanahaukka ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja.
Kanahaukka on suomalaisen havumetsän peruspetolintu. Merikotka, sääksi, muuttohaukka ja kanahaukka ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja. linnustomme aateliset,Yle TV1

Tapporahaa ja hyönteismyrkkyjä

Petolintujen kannat ovat vaihdelleet suuresti. Vielä satakunta vuotta sitten petolintuja tapettiin järjestelmällisesti, sillä niistä maksettiin tapporahaa. Vuosittain metsästäjien saaliiksi jäi tuhansia petolintuja, joiden kannat alkoivat laskea nopeasti.

Vasta lintujen rauhoitus metsästykseltä sai aikaan suvantovaiheen kannoissa.

Sotien jälkeen kannat kuitenkin romahtivat ennen näkemättömällä tavalla, ja petolintujen pelättiin kuolevan sukupuuttoon lyhyessä ajassa.

Romahduksen syyksi paljastui uusi hyönteismyrkky DDT, jota käytettiin yleisesti maa- ja metsätaloudessa. Kun sen käyttö 1970-luvulla kiellettiin, alkoivat petolintujen kannat kohota.

Tuotanto: Valokuvaaja Mika Rokka Oy, 2008. Lukija: Juhani Rajalin. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2010.