Hyppää pääsisältöön

Mestariteosta tekemässä: Marcello Mastroianni ja 8 1/2

8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. Marcello Mastroianni,otto e mezzo,Federico Fellini,Teemalauantai

Marcello Mastroianni oli täydellinen charmööri, joka osasi näytellä kolmannessa persoonassa.

Teemalla nähdään uusi tv-dokumentti Marcello Mastroiannista sekä Federico Fellinin omaelämäkerrallinen elokuva 8 1/2, jonka pääosassa Mastroianni tekee yhden parhaista rooleistaan. 8 1/2 on elokuva elokuvasta, mestariteos siitä, miten vaikeaa on tehdä mestariteos. Kaoottinen, runollinen, hauska, haikea, villi, syvällinen, pinnallinen, omituinen, edelläkävijä.

Marcello Mastroianni ja Federico Fellini kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen.
Mastroianni ja Fellini 8 1/2:n kuvauksissa. Marcello Mastroianni ja Federico Fellini kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen. Marcello Mastroianni,Federico Fellini,Teemalauantai

Teemaillan avaava Marcello Mastroianni, aito italialainen on muotokuva peräti 160 elokuvassa esiintyneestä elokuvanäyttelijästä, hänen elokuvistaan, naisistaan ja ajatuksistaan. Mastroiannin vuosien varrella antamista lukuisista haastatteluista kootun "kuvitteellisen omaelämäkerran" ohjasi Emmanuelle Nobécourt vuonna 2015.

Mastroiannin 50 vuotta kestäneeseen uraan mahtui monia miestyypejä. Hän oli charmööri ja viettelijä, joka ilmaisi myös herkkyyttä, epävarmuutta, melankoliaa, älyä ja itseironiaa. Hänen elämässään oli paljon naisia pitkäaikaisesta aviopuolisosta Florasta lyhytaikaisiin elämänkumppaneihin Faye Dunawayhin ja Catherine Deneuveen. Monesti Mastroiannin kanssa näytellyt Sophia Loren kutsuu tätä tv-haastattelussa nimellä "latin lover" ja saa vastanäyttelijänsä hämmennyksiin.

Marcello Mastroianni ja Catherine Deneuve. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen.
Mastroianni ja Deneuve. Marcello Mastroianni ja Catherine Deneuve. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen. Kuva: Corbis / Yle Kuvapalvelu Marcello Mastroianni,Catherine Deneuve,Teemalauantai,elokuvanäyttelijät

Dokumentissa haastatellaan useita Mastroiannin työtovereita, kollegoja ja ystäviä Marina Vladysta ja Sandrine Bonnairesta Barbara-tyttäreen. Arkistomateriaalissa mukana on myös ohjaaja Luchino Visconti, jonka teatteriproduktioissa Mastroiannista kehittyi näyttelijä.

Mastroiannin elokuvaura eteni komedioissa Rooman Cinecittà-studioilla. Suuri läpimurto oli elämään väsyneen lehtimiehen rooli Federico Fellinin elokuvassa Ihana elämä. Aamuöinen kohtaus Fontana di Trevin suihkulähteellä Anita Ekbergin kanssa on elokuvahistorian kuuluisimpia.

Mikä sitten teki Mastroiannista (1924–1996) niin ihanteellisen italialaisen? Vuonna 1963 Jörn Donner kirjoitti: "Paremmin kuin kukaan muu elokuvanäyttelijä Mastroianni kykenee ruumiillistamaan Välimeren-ihmisen pehmeyden mutta myös epäröinnin ja älyllisen epävarmuuden." Donner ylisti myös Mastroiannin kykyä luodan välimatkaa rooliinsa: hänessä on etäisyyttä ja ironiaa, hän näyttelee kolmannessa persoonassa.

8 1/2 on mestariteos siitä, miten vaikeaa on tehdä mestariteos."
8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
Guido on päässyt haaremiin. 8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. 8 1/2,Teemalauantai

Juuri näitä puolia Mastroianni pääsee ilmentämään teemaillan pitkässä elokuvassa. 8 1/2 (Otto e mezzo) on Federico Fellinin mestariteos, jossa Mastroianni esittää roomalaista elokuvaohjaajaa ja naistennaurattajaa Guido Anselmia. Elonsa keskitiessä oleva Guido romahtaa kesken suurelokuvan suunnittelun ja päätyy kylpylään hermojaan lepuuttamaan. Siellä hän kohtaa elämänsä naiset ja elokuvat sekä todellisuudessa että yhä villimmiksi käyvissä kuvitelmissa, muistoissa ja painajaisissa.

Lopputuloksena on elokuva elokuvasta, näennäisen kaoottinen mutta ihmeen tiukasti koossa pysyvä matka taiteilijan mielikuvitukseen. Elokuva on kuvaus luomistyön kriisistä ja samalla sen kriisin komea selätys.

Elokuvan nimi viittaa Fellinin omaan uraan: tekeillä on hänen kahdeksas-ja-puoles elokuvansa. Guido on Fellinin alter ego, jota kirjailijaystävä syyttää älyllisestä laiskuudesta, pinnallisuudesta ja sentimentaalisuudesta ja vaimo valehtelusta. Toimittajat ahdistelevat Guidoa kysymyksillään uskonnosta. Lepokodissa Guido kuvittelee itsensä haaremin johtajaksi.

8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
Guido tarvitsee lepoa. 8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. Marcello Mastroianni,otto e mezzo,Federico Fellini,Teemalauantai

Guidon elämän naisina nähdään Anouk Aimée, Claudia Cardinale ja Sandra Milo. Suurenmoisen mustavalkoisen maailman taltioi elokuvaaja Gianni Di Venanzo, lavasteet ja puvut suunnitteli Piero Gherardi. Musiikin elokuvaan sävelsi Nino Rota. 8 1/2 voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1964.

8 1/2 on rikas teos, jonka vaikutus näkyy monissa elokuvan- ja taiteentekoa ja sen vaikeutta käsittelevissä elokuvissa: Francois Truffaut'n Amerikkalainen yö, Bob Fossen Syke ei sammu, Woody Allenin Stardust Memories, Peter Greenawayn 8 1/2 naista... R.E.M:n musiikkivideo Everybody Hurts tekee sille kunniaa.

Tällä vuosituhannella Fellinin mestariteos on inspiroinut muun muassa Wong Kar-waita (2046), Sophia Coppolaa (Somewhere), Charlie Kaufmania (Synecdoche, New York) ja Paolo Sorrentinoa (Suuri kauneus ja Nuoruus).

 • Klo 21.00 Marcello Mastroianni, aito italialainen (Mastroianni, l'italien idéal), Ranska 2015. Tv-dokumentti, ohjaus Emmanuelle Nobecourt.
 • Klo 21.53 8 ½ (Otto e mezzo), Italia 1963. Ohjaus Federico Fellini. Pääosissa Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale, Sandra Milo, Rossella Falk.

Ohjelmat on nähty Teemalauantaissa 9.4.2016 osana italialaisen elokuvan kevättä.

 • Tunteiden temppelit on matka elokuvamuistojen maailmaan

  Jouko Aaltosen dokumentti suomalaisesta elokuvateatterista

  Elokuvateatterit ovat aina olleet paikkoja, joissa tunteet valkokankaalla ja katsomossa kohtaavat. Jouko Aaltosen dokumentissa suomalaisten elokuvateattereiden tarinat heräävät eloon "temppelinpalvelijoiden" kertomana.

 • Lauluja Utopiasta – Agit Propin tarina

  Peter von Baghin viimeinen ohjaus tv-ensi-illassa

  Teemalla saa tv-ensi-iltansa Peter von Baghin viimeinen ohjaus, dokumentti Agit Propista ja sen musiikista kuudella vuosikymmenellä.

 • Teeman lahjapaketit 2017

  Paketteja joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12

  Teeman perinteisiä lahjapaketteja avataan taas jouluaatosta loppiaiseen – sekä yksi bonuspaketti. Paketit televisiossa joka päivä kello 12.

Yle Teema

 • Teeman lahjapaketit 2017

  Paketteja joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12

  Teeman perinteisiä lahjapaketteja avataan taas jouluaatosta loppiaiseen – sekä yksi bonuspaketti. Paketit televisiossa joka päivä kello 12.

 • Lauluja Utopiasta – Agit Propin tarina

  Peter von Baghin viimeinen ohjaus tv-ensi-illassa

  Teemalla saa tv-ensi-iltansa Peter von Baghin viimeinen ohjaus, dokumentti Agit Propista ja sen musiikista kuudella vuosikymmenellä.

 • Black metal kylvi pelkoa ja sekasortoa, kunnes keski-ikäistyi

  Kolme black metal -muusikkoa matkaa myyttiseen Norjaan.

  90-luvun alussa uutisissa, keskusteluohjelmissa ja iltapäivälehtien lööpeissä kauhisteltiin norjalaisen black metal -yhteisön toimia. Kirkkojen polttamiset, murhat ja satanismin kanssa flirttailu herättivät pelkoa ja inhoa tavallisen kansan keskuudessa. Teini-ikäisiä hevifaneja black metalin saama huomio kiehtoi ja Norja kasvoi heidän silmissään myyttiseksi paikaksi. Tuore norjalaisdokumentti seuraa Iranista, Kreikasta ja Kolumbiasta Norjaan saapuvia black metal -muusikoita. Kohtaavatko odotukset ja todellisuus?

 • Yann Arthus-Bertrandin suurelokuva Human

  Yli kolmetuntinen elokuva on katsottavissa Yle Areenassa

  Maailmankuulun valokuvaajan suurelokuvassa planeettamme ihmiset kertovat elämästään ja maailmasta 63 eri kielellä. Arthus-Bertrand on DocPoint-festivaalin vieraana Helsingissä.
  Katso elokuva Areenassa

 • Nosferatu ja Dracula – vampyyrihistoriaa Teemalauantaissa 9.12.

  Kaksi vampyyrielokuvan klassikkoa vuosilta 1922 ja 1958

  Saksalaisen F.W. Murnaun ja englantilaisen Terence Fisherin vampyyrielokuvat ovat lajinsa klassikoita. Vuoden 1922 Nosferatu-vampyyriä esittää nimeään myöten unohtumaton Max Schreck, ja varsin vakuuttava on myös Christopher Lee vuoden 1958 väriversion Draculana.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • RSO:n itsenäisyyspäivän konsertti

  RSO juhlii 100-vuotiasta Suomea ja omaa 90-vuotispäiväänsä

  100-vuotiasta Suomea ja 90-vuotiasta RSO:a juhlitaan Lindbergin ja Wennäkosken uutuuksilla. Wennäkosken laulut helkkyvät suomeksi, ruotsiksi ja pohjoissaameksi. Lindbergin teos verestää tuntumaa Kraftin ja Kineticsin karkeaan äänimaailmaan. Kullervossa soi kauna ja sisu Lallista Lehtoon.

 • Kun laitapuolen kulkijat itsenäisyyspäivän juhliin lähtivät

  Alkoholistit ja asunnottomat juhlivat 50 vuotiasta Suomea

  Alkoholisteille, työttömille ja asunnottomille järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto hämmästytti 50 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään myös potpuri itsenäisyyspäivän juhlista 40-, 50- ja 60-luvuilta. Itsenäisyysjuhlinnan ohjelmat Teemalla: Torstaina 30.11. klo 23.20, perjantaina 1.12. klo 14.55 ja maanantaina 4.12.

 • Miltä satavuotias Suomi näyttää ranskalaisin silmin?

  Dokumenttiohjaaja Olivier Horn tutkii Suomea ulkopuolisena

  Ranskalainen dokumenttiohjaaja Olivier Horn tutkii ulkopuolisen silmin Suomen itsenäisyyden ajan historiaa ja tämän päivän Suomea. Matkallaan Horn selvittää, miten maasta Euroopan laidalla on tullut sellainen kuin se on.

 • Sohvaperunat ennen sohvaperunoita

  Ennen Goggleboxia ja Sohvaperunoita nähtiin Itsenäisyyspäivä

  Ensin oli The Royle Family (1998-2000), englantilainen menestyssarja, jota Suomessa esitettiin nimellä Sohvanvaltaajat. Siinä työväenluokkainen perusperhe löhösi sohvalla ja horisi niitänäitä, syöden roskaruokaa ja tuijotti hajamielisesti telkkaria. Ideana oli, että kamera ei näyttänyt lainkaan seurattavaa tv-ohjelmaa, ainoastaan hupaisaa perhettä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Oikea joulu sielumusiikilla maustettuna

  The right x-mas

  "Suomessa oli jo 1990-luvun lopulla paljon maahanmuuttajia ja me mietimme ohjelmaan antirasistista teemaa. White christmas ei tuntunut hyvältä. Miksi se ei voisi olla vaikka black tai red christmas.

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!