Hyppää pääsisältöön

Mestariteosta tekemässä: Marcello Mastroianni ja 8 1/2

8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. Marcello Mastroianni,otto e mezzo,Federico Fellini,Teemalauantai

Marcello Mastroianni oli täydellinen charmööri, joka osasi näytellä kolmannessa persoonassa.

Teemalla nähdään uusi tv-dokumentti Marcello Mastroiannista sekä Federico Fellinin omaelämäkerrallinen elokuva 8 1/2, jonka pääosassa Mastroianni tekee yhden parhaista rooleistaan. 8 1/2 on elokuva elokuvasta, mestariteos siitä, miten vaikeaa on tehdä mestariteos. Kaoottinen, runollinen, hauska, haikea, villi, syvällinen, pinnallinen, omituinen, edelläkävijä.

Marcello Mastroianni ja Federico Fellini kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen.
Mastroianni ja Fellini 8 1/2:n kuvauksissa. Marcello Mastroianni ja Federico Fellini kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen. Marcello Mastroianni,Federico Fellini,Teemalauantai

Teemaillan avaava Marcello Mastroianni, aito italialainen on muotokuva peräti 160 elokuvassa esiintyneestä elokuvanäyttelijästä, hänen elokuvistaan, naisistaan ja ajatuksistaan. Mastroiannin vuosien varrella antamista lukuisista haastatteluista kootun "kuvitteellisen omaelämäkerran" ohjasi Emmanuelle Nobécourt vuonna 2015.

Mastroiannin 50 vuotta kestäneeseen uraan mahtui monia miestyypejä. Hän oli charmööri ja viettelijä, joka ilmaisi myös herkkyyttä, epävarmuutta, melankoliaa, älyä ja itseironiaa. Hänen elämässään oli paljon naisia pitkäaikaisesta aviopuolisosta Florasta lyhytaikaisiin elämänkumppaneihin Faye Dunawayhin ja Catherine Deneuveen. Monesti Mastroiannin kanssa näytellyt Sophia Loren kutsuu tätä tv-haastattelussa nimellä "latin lover" ja saa vastanäyttelijänsä hämmennyksiin.

Marcello Mastroianni ja Catherine Deneuve. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen.
Mastroianni ja Deneuve. Marcello Mastroianni ja Catherine Deneuve. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen. Kuva: Corbis / Yle Kuvapalvelu Marcello Mastroianni,Catherine Deneuve,Teemalauantai,elokuvanäyttelijät

Dokumentissa haastatellaan useita Mastroiannin työtovereita, kollegoja ja ystäviä Marina Vladysta ja Sandrine Bonnairesta Barbara-tyttäreen. Arkistomateriaalissa mukana on myös ohjaaja Luchino Visconti, jonka teatteriproduktioissa Mastroiannista kehittyi näyttelijä.

Mastroiannin elokuvaura eteni komedioissa Rooman Cinecittà-studioilla. Suuri läpimurto oli elämään väsyneen lehtimiehen rooli Federico Fellinin elokuvassa Ihana elämä. Aamuöinen kohtaus Fontana di Trevin suihkulähteellä Anita Ekbergin kanssa on elokuvahistorian kuuluisimpia.

Mikä sitten teki Mastroiannista (1924–1996) niin ihanteellisen italialaisen? Vuonna 1963 Jörn Donner kirjoitti: "Paremmin kuin kukaan muu elokuvanäyttelijä Mastroianni kykenee ruumiillistamaan Välimeren-ihmisen pehmeyden mutta myös epäröinnin ja älyllisen epävarmuuden." Donner ylisti myös Mastroiannin kykyä luodan välimatkaa rooliinsa: hänessä on etäisyyttä ja ironiaa, hän näyttelee kolmannessa persoonassa.

8 1/2 on mestariteos siitä, miten vaikeaa on tehdä mestariteos."
8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
Guido on päässyt haaremiin. 8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. 8 1/2,Teemalauantai

Juuri näitä puolia Mastroianni pääsee ilmentämään teemaillan pitkässä elokuvassa. 8 1/2 (Otto e mezzo) on Federico Fellinin mestariteos, jossa Mastroianni esittää roomalaista elokuvaohjaajaa ja naistennaurattajaa Guido Anselmia. Elonsa keskitiessä oleva Guido romahtaa kesken suurelokuvan suunnittelun ja päätyy kylpylään hermojaan lepuuttamaan. Siellä hän kohtaa elämänsä naiset ja elokuvat sekä todellisuudessa että yhä villimmiksi käyvissä kuvitelmissa, muistoissa ja painajaisissa.

Lopputuloksena on elokuva elokuvasta, näennäisen kaoottinen mutta ihmeen tiukasti koossa pysyvä matka taiteilijan mielikuvitukseen. Elokuva on kuvaus luomistyön kriisistä ja samalla sen kriisin komea selätys.

Elokuvan nimi viittaa Fellinin omaan uraan: tekeillä on hänen kahdeksas-ja-puoles elokuvansa. Guido on Fellinin alter ego, jota kirjailijaystävä syyttää älyllisestä laiskuudesta, pinnallisuudesta ja sentimentaalisuudesta ja vaimo valehtelusta. Toimittajat ahdistelevat Guidoa kysymyksillään uskonnosta. Lepokodissa Guido kuvittelee itsensä haaremin johtajaksi.

8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
Guido tarvitsee lepoa. 8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. Marcello Mastroianni,otto e mezzo,Federico Fellini,Teemalauantai

Guidon elämän naisina nähdään Anouk Aimée, Claudia Cardinale ja Sandra Milo. Suurenmoisen mustavalkoisen maailman taltioi elokuvaaja Gianni Di Venanzo, lavasteet ja puvut suunnitteli Piero Gherardi. Musiikin elokuvaan sävelsi Nino Rota. 8 1/2 voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1964.

8 1/2 on rikas teos, jonka vaikutus näkyy monissa elokuvan- ja taiteentekoa ja sen vaikeutta käsittelevissä elokuvissa: Francois Truffaut'n Amerikkalainen yö, Bob Fossen Syke ei sammu, Woody Allenin Stardust Memories, Peter Greenawayn 8 1/2 naista... R.E.M:n musiikkivideo Everybody Hurts tekee sille kunniaa.

Tällä vuosituhannella Fellinin mestariteos on inspiroinut muun muassa Wong Kar-waita (2046), Sophia Coppolaa (Somewhere), Charlie Kaufmania (Synecdoche, New York) ja Paolo Sorrentinoa (Suuri kauneus ja Nuoruus).

 • Klo 21.00 Marcello Mastroianni, aito italialainen (Mastroianni, l'italien idéal), Ranska 2015. Tv-dokumentti, ohjaus Emmanuelle Nobecourt.
 • Klo 21.53 8 ½ (Otto e mezzo), Italia 1963. Ohjaus Federico Fellini. Pääosissa Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale, Sandra Milo, Rossella Falk.

Ohjelmat on nähty Teemalauantaissa 9.4.2016 osana italialaisen elokuvan kevättä.

 • Onko David Lynch David Byrne?

  Stop Making Sense. Mietitäänpä hetki.

  Teeman elokuvafestivaalin perjantaiohjelmiston avaa Jonathan Demmen ohjaama Stop Making Sense, yksi kaikkien aikojen parhaita konserttielokuvia. Onko se sattumaa?

 • Cannes-voittaja Dheepan on elokuva sodan runtelemista ihmisistä

  Cannesin pääpalkinnon voittaja tv-ensi-ilta 20.3. klo 21.30.

  Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2015 voittanut Dheepan kertoo tamilipakolaisista, jotka tekeytyvät perheeksi selvitäkseen Ranskassa. Slummialueella entinen tamilisissi Dheepan joutuu tahtomattaan mukaan jengisotaan. Jacques Audiardin ohjaaman rikosdraaman tv-ensi-ilta on Teeman elokuvafestivaalilla 20.3. klo 21.40.

 • Vuoteni Twin Peaksissä: en muista mistään mitään ja haluan sinne takaisin

  Antti Lähde kirjoittaa lankeamisestaan Twin Peaks -ansaan.

  "Rakastan Twin Peaksiä ennen kaikkea siksi, että siitä voi nauttia niin monella tavalla." Antti Lähde kirjoittaa vuodesta, jolloin hän lankesi Twin Peaks -ansaan ja löysi itsensä kahlaamasta internetin keskustelufoorumeita totuuden ja teorioiden perässä. Sekä koki yhä enenevässä määrin niin kutsuttuja Lynch-hetkiä.

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!