Hyppää pääsisältöön

Mestariteosta tekemässä: Marcello Mastroianni ja Federico Fellinin elokuva 8 1/2

8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
8 1/2: Marcello Mastroianni on elokuvaohjaaj Guido. 8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. Marcello Mastroianni,otto e mezzo,Federico Fellini,Teemalauantai

Marcello Mastroianni oli täydellinen charmööri, joka osasi näytellä kolmannessa persoonassa.

Teemalauantaissa nähdään uusi tv-dokumentti Marcello Mastroiannista sekä Federico Fellinin omaelämäkerrallinen elokuva 8 1/2, jonka pääosassa Mastroianni tekee yhden parhaista rooleistaan.

8 1/2 on elokuva elokuvasta, mestariteos siitä, miten vaikeaa on tehdä mestariteos. Kaoottinen, runollinen, hauska, haikea, villi, syvällinen, pinnallinen, omituinen, edelläkävijä.

Marcello Mastroianni ja Federico Fellini kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen.
Mastroianni ja Fellini 8 1/2:n kuvauksissa. Marcello Mastroianni ja Federico Fellini kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen. Marcello Mastroianni,Federico Fellini,Teemalauantai

Marcello Mastroianni, aito italialainen on muotokuva peräti 160 elokuvassa esiintyneestä elokuvanäyttelijästä, hänen elokuvistaan, naisistaan ja ajatuksistaan. Mastroiannin vuosien varrella antamista lukuisista haastatteluista kootun "kuvitteellisen omaelämäkerran" ohjasi Emmanuelle Nobécourt vuonna 2015.

Mastroiannin 50 vuotta kestäneeseen uraan mahtui monia miestyypejä. Hän oli charmööri ja viettelijä, joka ilmaisi myös herkkyyttä, epävarmuutta, melankoliaa, älyä ja itseironiaa. Hänen elämässään oli paljon naisia pitkäaikaisesta aviopuolisosta Florasta lyhytaikaisiin elämänkumppaneihin Faye Dunawayhin ja Catherine Deneuveen.

Monesti Mastroiannin kanssa näytellyt Sophia Loren kutsuu tätä tv-haastattelussa nimellä "latin lover" ja saa vastanäyttelijänsä hämmennyksiin.

Marcello Mastroianni ja Catherine Deneuve. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen.
Mastroianni ja Deneuve. Marcello Mastroianni ja Catherine Deneuve. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen. Kuva: Corbis / Yle Kuvapalvelu Marcello Mastroianni,Catherine Deneuve,Teemalauantai,elokuvanäyttelijät

Dokumentissa haastatellaan useita Mastroiannin työtovereita, kollegoja ja ystäviä Marina Vladysta ja Sandrine Bonnairesta Barbara-tyttäreen. Arkistomateriaalissa mukana on myös ohjaaja Luchino Visconti, jonka teatteriproduktioissa Mastroiannista kehittyi näyttelijä.

Mastroiannin elokuvaura eteni komedioissa Rooman Cinecittà-studioilla. Suuri läpimurto oli elämään väsyneen lehtimiehen rooli Federico Fellinin elokuvassa Ihana elämä. Aamuöinen kohtaus Fontana di Trevin suihkulähteellä Anita Ekbergin kanssa on elokuvahistorian kuuluisimpia.

Mikä sitten teki Mastroiannista (1924–1996) niin ihanteellisen italialaisen?

Vuonna 1963 Jörn Donner kirjoitti: "Paremmin kuin kukaan muu elokuvanäyttelijä Mastroianni kykenee ruumiillistamaan Välimeren-ihmisen pehmeyden mutta myös epäröinnin ja älyllisen epävarmuuden." Donner ylisti myös Mastroiannin kykyä luodan välimatkaa rooliinsa: hänessä on etäisyyttä ja ironiaa, hän näyttelee kolmannessa persoonassa.

8 1/2 on mestariteos siitä, miten vaikeaa on tehdä mestariteos."
8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
Guido on päässyt haaremiin. 8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. 8 1/2,Teemalauantai

Juuri näitä puolia Mastroianni pääsee ilmentämään elokuvassa 8 1/2 (Otto e mezzo). Se on Federico Fellinin mestariteos, jossa Mastroianni esittää roomalaista elokuvaohjaajaa ja naistennaurattajaa Guido Anselmia.

Elonsa keskitiessä oleva Guido romahtaa kesken suurelokuvan suunnittelun ja päätyy kylpylään hermojaan lepuuttamaan. Siellä hän kohtaa elämänsä naiset ja elokuvat sekä todellisuudessa että yhä villimmiksi käyvissä kuvitelmissa, muistoissa ja painajaisissa.

Lopputuloksena on elokuva elokuvasta, näennäisen kaoottinen mutta ihmeen tiukasti koossa pysyvä matka taiteilijan mielikuvitukseen. Elokuva on kuvaus luomistyön kriisistä ja samalla sen kriisin komea selätys.

Elokuvan nimi viittaa Fellinin omaan uraan: tekeillä on hänen kahdeksas-ja-puoles elokuvansa. Guido on Fellinin alter ego, jota kirjailijaystävä syyttää älyllisestä laiskuudesta, pinnallisuudesta ja sentimentaalisuudesta ja vaimo valehtelusta. Toimittajat ahdistelevat Guidoa kysymyksillään uskonnosta. Lepokodissa Guido kuvittelee itsensä haaremin johtajaksi.

8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
Guido tarvitsee lepoa. 8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. Marcello Mastroianni,otto e mezzo,Federico Fellini,Teemalauantai

Guidon elämän naisina nähdään Anouk Aimée, Claudia Cardinale ja Sandra Milo. Suurenmoisen mustavalkoisen maailman taltioi elokuvaaja Gianni Di Venanzo, lavasteet ja puvut suunnitteli Piero Gherardi. Musiikin elokuvaan sävelsi Nino Rota. 8 1/2 voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1964.

8 1/2 on rikas teos, jonka vaikutus näkyy monissa elokuvan- ja taiteentekoa ja sen vaikeutta käsittelevissä elokuvissa: Francois Truffaut'n Amerikkalainen yö, Bob Fossen Syke ei sammu, Woody Allenin Stardust Memories, Peter Greenawayn 8 1/2 naista... R.E.M:n musiikkivideo Everybody Hurts tekee sille kunniaa.

Tällä vuosituhannella Fellinin mestariteos on inspiroinut muun muassa Wong Kar-waita (2046), Sophia Coppolaa (Somewhere), Charlie Kaufmania (Synecdoche, New York) ja Paolo Sorrentinoa (Suuri kauneus ja Nuoruus).

  • Marcello Mastroianni, aito italialainen (Mastroianni, l'italien idéal), Ranska 2015. Tv-dokumentti, ohjaus Emmanuelle Nobecourt.
  • 8 ½ (Otto e mezzo), Italia 1963. Ohjaus Federico Fellini. Pääosissa Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale, Sandra Milo, Rossella Falk.

Ohjelmat esitettiin Teemalauantaissa 9.4.2016 osana italialaisen elokuvan kevättä.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa