Hyppää pääsisältöön

Mestariteosta tekemässä: Marcello Mastroianni ja 8 1/2

8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. Marcello Mastroianni,otto e mezzo,Federico Fellini,Teemalauantai

Marcello Mastroianni oli täydellinen charmööri, joka osasi näytellä kolmannessa persoonassa.

Teemalla nähdään uusi tv-dokumentti Marcello Mastroiannista sekä Federico Fellinin omaelämäkerrallinen elokuva 8 1/2, jonka pääosassa Mastroianni tekee yhden parhaista rooleistaan. 8 1/2 on elokuva elokuvasta, mestariteos siitä, miten vaikeaa on tehdä mestariteos. Kaoottinen, runollinen, hauska, haikea, villi, syvällinen, pinnallinen, omituinen, edelläkävijä.

Marcello Mastroianni ja Federico Fellini kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen.
Mastroianni ja Fellini 8 1/2:n kuvauksissa. Marcello Mastroianni ja Federico Fellini kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen. Marcello Mastroianni,Federico Fellini,Teemalauantai

Teemaillan avaava Marcello Mastroianni, aito italialainen on muotokuva peräti 160 elokuvassa esiintyneestä elokuvanäyttelijästä, hänen elokuvistaan, naisistaan ja ajatuksistaan. Mastroiannin vuosien varrella antamista lukuisista haastatteluista kootun "kuvitteellisen omaelämäkerran" ohjasi Emmanuelle Nobécourt vuonna 2015.

Mastroiannin 50 vuotta kestäneeseen uraan mahtui monia miestyypejä. Hän oli charmööri ja viettelijä, joka ilmaisi myös herkkyyttä, epävarmuutta, melankoliaa, älyä ja itseironiaa. Hänen elämässään oli paljon naisia pitkäaikaisesta aviopuolisosta Florasta lyhytaikaisiin elämänkumppaneihin Faye Dunawayhin ja Catherine Deneuveen. Monesti Mastroiannin kanssa näytellyt Sophia Loren kutsuu tätä tv-haastattelussa nimellä "latin lover" ja saa vastanäyttelijänsä hämmennyksiin.

Marcello Mastroianni ja Catherine Deneuve. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen.
Mastroianni ja Deneuve. Marcello Mastroianni ja Catherine Deneuve. Kuva tv-dokumentista Marcello Mastroianni, aito italialainen. Kuva: Corbis / Yle Kuvapalvelu Marcello Mastroianni,Catherine Deneuve,Teemalauantai,elokuvanäyttelijät

Dokumentissa haastatellaan useita Mastroiannin työtovereita, kollegoja ja ystäviä Marina Vladysta ja Sandrine Bonnairesta Barbara-tyttäreen. Arkistomateriaalissa mukana on myös ohjaaja Luchino Visconti, jonka teatteriproduktioissa Mastroiannista kehittyi näyttelijä.

Mastroiannin elokuvaura eteni komedioissa Rooman Cinecittà-studioilla. Suuri läpimurto oli elämään väsyneen lehtimiehen rooli Federico Fellinin elokuvassa Ihana elämä. Aamuöinen kohtaus Fontana di Trevin suihkulähteellä Anita Ekbergin kanssa on elokuvahistorian kuuluisimpia.

Mikä sitten teki Mastroiannista (1924–1996) niin ihanteellisen italialaisen? Vuonna 1963 Jörn Donner kirjoitti: "Paremmin kuin kukaan muu elokuvanäyttelijä Mastroianni kykenee ruumiillistamaan Välimeren-ihmisen pehmeyden mutta myös epäröinnin ja älyllisen epävarmuuden." Donner ylisti myös Mastroiannin kykyä luodan välimatkaa rooliinsa: hänessä on etäisyyttä ja ironiaa, hän näyttelee kolmannessa persoonassa.

8 1/2 on mestariteos siitä, miten vaikeaa on tehdä mestariteos."
8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
Guido on päässyt haaremiin. 8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. 8 1/2,Teemalauantai

Juuri näitä puolia Mastroianni pääsee ilmentämään teemaillan pitkässä elokuvassa. 8 1/2 (Otto e mezzo) on Federico Fellinin mestariteos, jossa Mastroianni esittää roomalaista elokuvaohjaajaa ja naistennaurattajaa Guido Anselmia. Elonsa keskitiessä oleva Guido romahtaa kesken suurelokuvan suunnittelun ja päätyy kylpylään hermojaan lepuuttamaan. Siellä hän kohtaa elämänsä naiset ja elokuvat sekä todellisuudessa että yhä villimmiksi käyvissä kuvitelmissa, muistoissa ja painajaisissa.

Lopputuloksena on elokuva elokuvasta, näennäisen kaoottinen mutta ihmeen tiukasti koossa pysyvä matka taiteilijan mielikuvitukseen. Elokuva on kuvaus luomistyön kriisistä ja samalla sen kriisin komea selätys.

Elokuvan nimi viittaa Fellinin omaan uraan: tekeillä on hänen kahdeksas-ja-puoles elokuvansa. Guido on Fellinin alter ego, jota kirjailijaystävä syyttää älyllisestä laiskuudesta, pinnallisuudesta ja sentimentaalisuudesta ja vaimo valehtelusta. Toimittajat ahdistelevat Guidoa kysymyksillään uskonnosta. Lepokodissa Guido kuvittelee itsensä haaremin johtajaksi.

8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
Guido tarvitsee lepoa. 8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. Marcello Mastroianni,otto e mezzo,Federico Fellini,Teemalauantai

Guidon elämän naisina nähdään Anouk Aimée, Claudia Cardinale ja Sandra Milo. Suurenmoisen mustavalkoisen maailman taltioi elokuvaaja Gianni Di Venanzo, lavasteet ja puvut suunnitteli Piero Gherardi. Musiikin elokuvaan sävelsi Nino Rota. 8 1/2 voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1964.

8 1/2 on rikas teos, jonka vaikutus näkyy monissa elokuvan- ja taiteentekoa ja sen vaikeutta käsittelevissä elokuvissa: Francois Truffaut'n Amerikkalainen yö, Bob Fossen Syke ei sammu, Woody Allenin Stardust Memories, Peter Greenawayn 8 1/2 naista... R.E.M:n musiikkivideo Everybody Hurts tekee sille kunniaa.

Tällä vuosituhannella Fellinin mestariteos on inspiroinut muun muassa Wong Kar-waita (2046), Sophia Coppolaa (Somewhere), Charlie Kaufmania (Synecdoche, New York) ja Paolo Sorrentinoa (Suuri kauneus ja Nuoruus).

 • Klo 21.00 Marcello Mastroianni, aito italialainen (Mastroianni, l'italien idéal), Ranska 2015. Tv-dokumentti, ohjaus Emmanuelle Nobecourt.
 • Klo 21.53 8 ½ (Otto e mezzo), Italia 1963. Ohjaus Federico Fellini. Pääosissa Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale, Sandra Milo, Rossella Falk.

Ohjelmat on nähty Teemalauantaissa 9.4.2016 osana italialaisen elokuvan kevättä.

Kommentit
 • Aleksei German kuvasi Neuvostoliiton kipeitä aikakausia

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 20.7. Teema julkaisee tuona päivänä Areenaan neljä Germanin ohjaamaa elokuvaa: Seitsemäs kiertolainen, Teiden vartiointi, Kaksikymmentä päivää ilman sotaa ja Ystäväni Ivan Lapshin ja näistä elokuvista Teiden vartiointi saa myös tv-esityksen Teemalla torstain Kino Klassikossa 26.7.

 • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

  Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

  Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

 • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

  2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

  Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema