Hyppää pääsisältöön

Mutapainin ystävien Ulkoministeri tuohtui Etelä-Afrikan rotuerottelusta

Sketsisarja Mutapainin ystävissä otettiin vuoden 1985 alussa kantaa Etelä-Afrikan rotuerotteluun eli apartheidiin. Sketsissä tavattiin Kari Heiskasen vimmaisesti näyttelemä Ulkoministeri, joka oli vastikään palannut Etelä-Afrikasta. Suorasanainen toiminnan mies oli kiihkeällä päällä, jolta ei edes haastattelupöytä säästynyt.

Ulkoministeri ei liiemmin peittele pöyristystään. Etelä-Afrikan rotuerottelu oli edennyt kerrassan sietämättömälle tasolle.

Ulkoministeri kertoo lyöneensä jo tervetuliaispuheessaan Etelä-Afrikan valtiojohdolle luun kurkkuun. Toiminnan mies paljastaa lisäksi karanneensa isänniltään ja tutustunut elämään mustille määrätyillä asuinalueilla eli bantustaneissa.

Maahan on mustan väestönosan rangaistussiirtola. Se on kerta kaikkiaan kuvottavaa.― Ulkoministeri

Suomen ja Etelä-Afrikan kauppaneuvotteluita Ulkoministeri ei suostunut edes harkitsemaan tällaisessa tilanteessa. Myös ulkomaankauppaministeriön tulee pitää varansa, mikäli Suomessa on nähtävissä pieniäkään merkkejä kaupankäynnistä Etelä-Afrikan kanssa.

Aseellista väliintuloa ministeri ei nähnyt oikeaksi ratkaisuksi tilanteeseen. Ainoa mikä toimii on totaalinen saarto. Ulkoministeri kertoo lopuksi suuntaavansa seuraavaksi Puolaan, josta hän ei palaisi, ennen kuin asiat saataisiin siellä järjestykseen.

Haastattelijan roolissa sketsissä nähdään Pirkka-Pekka Petelius.

Todellisuus sketsin taustalla

Suomen oli aluksi vaikea ottaa kantaa Etelä-Afrikan harjoittamaan rotuerotteluun eli apartheid-politiikkaan. Poliittiseksi perinteeksi muodostui, että valtioiden sisäisiin asioihin ei puututa. Myös ulkomaankauppa oli keskeinen tekijä linjoja määriteltäessä. Esimerkiksi vielä vuonna 1969 ulkoministeri Ahti Karjalainen ei nähnyt mitään hyötyä Suomen ja Etelä-Afrikan kauppasuhteiden katkaisemisessa vaikka YK:n yleiskokous oli tuominnut apartheidin jo vuonna 1962. 1980-luvulla tilanne oli jo muuttunut. Vuosien 1984–85 aikana useat yhdysvaltalaisyritykset lähtivät Etelä-Afrikasta ja Yhdysvaltain senaatti asetti maan lokakuussa 1986 kauppasaartoon. Suomen eduskunta sääti vuonna 1987, että suomalaisyrityksillä oli kauppakielto Etelä-Afrikkaan. Apartheidin lakkauttava perustuslaki hyväksyttiin Etelä-Afrikassa joulukuussa 1993. YK:n yleiskokous päätti Etelä-Afrikan-vastaiset pakotteet ja Suomikin lopetti Etelä-Afrikan taloussaarron 1993.

Lue lisää:

kuvitusta Aparthei-artikkeliin.

Mitä apartheid meille kuuluu?

Suomen oli vaikea ottaa kantaa Etelä-Afrikan apartheid-politiikkaan. Perinteeksi muodostui, että valtioiden sisäisiin asioihin ei puututa.

Lue lisää:

Tasavallassa tapahtuu -ohjelman aiheena Etelä-Afrikan apartheid 1976.

Tasavallassa tapahtuu: Aiheena Etelä-Afrikan apartheid

Vastaamassa ovat talouden, politiikan ja urheilun päättäjät suorassa lähetyksessä elokuussa 1976.

Lue lisää:

Rahtilaiva merellä.

Mustavalkoista kauppaa Etelä-Afrikkaan

Etelä-Afrikan kauppasaarto oli poliittisesti kannattavaa, mutta yrityksiltä se vei markkinaosuuksia. Tähän löytyi kuitenkin lääkkeitä.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto