Hyppää pääsisältöön

Panaman tietovuodossa ei suomalaisia poliitikkoja

Panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca.
Panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca. Panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca. Kuva: Credit Mathieu Tourliere, Revista Proceso Mossack Fonseca,asianajotoimistot,Panama

Noin 11,5 miljoonaa asiakirjaa käsittävässä aineistossa on useita satojatuhansia yrityksiä ja henkilöitä. Joistakin tahoista on satoja tai tuhansia yksittäisiä dokumentteja, joistakin vain yksi.

Ylen MOT:n ja Spotlightin toimitukset ovat toistaiseksi löytäneet tästä aineistosta noin 300 suomalaista tahoa, jotka ovat Suomen kansalaisia tai joilla on ainakin osoite Suomessa. Aineiston läpikäyntiä jatketaan edelleen.

Tähän mennessä löydettyjen suomalaisten listalla ei ole poliitikkoja kuten ministereitä tai kansanedustajia tai keskeisiä virkamiehiä. Aineistosta on näiden lisäksi systemaattisesti kartoitettu muun muassa NHL:ssä ja KHL:ssä kiekkoilevat suomalaiset ja suomalaiset valtion- ja muut suuryhtiöt. Nämä on tehty systemaattisilla tietohauilla valtavasta tietoaineistosta.

Aineistosta paljastuneilla suomalaisilla on ollut yhtiöitä, tilejä tai muita kontakteja, tai he ovat toimineet välikäsinä panamalaiseen lakitoimistoon Mossack Fonsecaan 1990-luvun alusta alkaen aina viime vuoteen saakka.

Yhtiön perustaminen veroparatiisiin ei ole laitonta. Laitonta on se, jos henkilö ei ilmoita niistä saatuja tuloja kotimaansa verottajalle, tai käyttää yhtiötä rikolliseen toimintaan kuten rahanpesuun.

MOT ei tule julkaisemaan pelkkiä nimilistoja eikä alkuperäistä raakamateriaalia. Aineisto koostuu ennen muuta sähköposteista, kirjeistä, sopimuksista, passikopioista jne.

Osa aineistosta saatetaan julkistaa lähiviikkoina kansainvälisesti räätälöitynä pakettina. Paketissa saattaa tulla esiin muita suomalaisnimiä. Paketista päättää vuodon saanut tutkivien journalistien järjestö ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists).

MOT käsittelee sellaisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä, jotka ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Sellaisia ovat johtavissa poliittisia ja taloudellisissa asemissa olevat henkilöt. Lisäksi useilla yksityishenkilöillä saattaa olla veroparatiiseissa sellaisia summia tai varainsiirtoja, jotka ovat yleisesti kiinnostavia.

Yksittäisistä henkilöitä tai perheistä uutisoitaessa Yleisradio noudattaa keskeisiä journalistisia periaatteita kuten sitä, että jokaiseen kohteeseen ollaan yhteydessä ja annetaan mahdollisuus kommentoida asioita. Yksittäisiä henkilöitä saattavat lähestyä jatkossa MOT:n ja Spotlightin toimitusten ohella muun muassa uutis- ja ajankohtaistoimitukset.

Pienyrittäjiä,
juristeja

Suomalaisten joukossa on runsaasti pienyrittäjiä, asianajotoimistoja, pankkien toimihenkilöitä, sijoittajia, kiinteistöomistajia, kirjanpitäjiä ja urheilijoita (lue erillinen juttu tästä). Pienyrittäjät toimivat tai ovat toimineet muun muassa IT-alalla, rakennusalalla, konepajateollisuudessa, koneiden ja laitteiden kaupassa tai esimerkiksi musiikkibisneksessä.

Aineisto kertoo myös eräiden suomalaisten yhtiöiden keskinäisistä rahariidoista, lainoitusjärjestelyistä ja vaikkapa huviveneiden siirtämisestä Panaman lipun alle.

Neljän vuosikymmenen yli ulottuvassa materiaalissa on myös henkilöitä, joiden yhtiöt ovat lakanneet tai jotka eivät ole olleet yhteydessä Mossack Fonsecaan enää vuosikausiin. Osa henkilöistä on myös jo kuolleita.

Näiden ns. Panaman papereiden joukossa on suuri määrä yrityksiä, jotka on perustettu muihin veroparatiiseihin kuten Brittiläisille Neitsytsaarille, Seychelleille, Manin saarelle, Luxemburgiin, Samoalle tai Monacoon. Eräillä henkilöillä on yhtiö useammassa veroparatiisissa.

Suomalaisten ryhmässä on myös eräitä perheitä tai sukuja, joiden useat jäsenet esiintyvät samoissa järjestelyissä.

Panama-paperit

Kommentit