Hyppää pääsisältöön

Rock ei ole kuollut – Santa Cruz, Shiraz Lane ja Reckless Love pitävät siitä huolen

Ilorokkia lääkkeeksi lamaan. Tällä viikolla YleX:n Viikon albumina soi Shiraz Lanen debyyttialbumi For Crying Out Loud, joka on yksi osa laajempaa kotimaista rokki-ilmiötä.

Kotimaiset tukkajumalat: Shiraz Lanen Hannes, Santa Cruzin Johnny ja Reckless Loven Olli. // Kuva: Sofia Thurén/YleX

Rap lähestulkoon syrjäytti rockin Suomessa muutama vuosi sitten soittolistoilta ja suurilta areenoilta. Perinteitä kunnioittava tukkahevi ja kasarirock ovat kuitenkin tehneet comebackiaan jo hyvän aikaa kotimaiseen musiikkikenttään.

Ulkomaalaisten silmissä olemme yhä rokkimaa, sillä edelleen Suomi-kuvaa maailmalle vievät Nightwish, Children of Bodom ja Amorphis. Cheekiä, JVG:tä tai Elastista emme sinne edes voisi lähettää.

Vakiomenestyjien lisäksi varteenotettavia rocklähettiläitä on nykyään useampia. Santa Cruz ja Reckless Love pitävät kotimaisen hard rockin edelleen mielenkiintoisena suurelle yleisölle. Lisäksi tuoreemmat bändit, kuten YleX:n Viikon albumin tehnyt Shiraz Lane, luovat uskoa tulevaisuuteen. Myös kellareissa heiluvat heviletit. YleX:n Viikon Kellaribändiksi valittu Smokin' Aces on yksi esimerkki siitä.

Kotimainen rock ei siis todellakaan ole kuollut, vaan nyt se on uudessa käännekohdassaan.

Ilorokki on kuin katu-uskottavampaa cheekiä lama-Suomesta

Kaupallisessa räpissä jengiin vetoaa itsevarmuus ja tsemppirallit. Cheekin sanoma tuntuu uppoavan tässä ajassa juuri siksi, että taantuman keskellä tarvitaan uskoa tulevaisuuteen. Itsevarmuutta uhkuvat anthemit ovat voimabiisejä niille, joiden on yksinkertaisesti pakko uskoa parempaan huomiseen.

Ilorokki vastaa samaan kysyntään. Vain eri sävelin.

Tämän ajan rokkareita yhdistää leveä hymy, huoliteltu ulkonäkö ja iloinen keikkameininki. Reckless Loven Olli Herman on tiukkoine vatsalihaksineen ja valkoisine hymyineen kuin rokkiversio Elastisesta, ja Santa Cruzin itsevarmuutta ja päämäärätietoutta voisi verrata Chekkosen areenatavoitteisiin – tosin Santa Cruzin määränpäässä areenat täytetään muuallakin kuin kotimaassa. Myös uudempi tulokas Shiraz Lane asettaa rimansa korkealle.

- Haluttiin tehdä vain helvetin hyvä levy, teimme mitä huvitti, Shiraz Lanen basisti Joel ja laulaja Hannes kommentoivat YleX:lle.

Mutta millaisilla meriiteillä kotimaiset bändit vievät rokkiaan maailmalle?

YleX Läpimurto -yleisöäänestyksen voittanut kotimainen hard rock -yhtye Shiraz Lane on kovassa nosteessa. Viime lokakuussa bändi teki maailmanlaajuisen levytyssopimuksen italialaisen Frontiers Music Srl -levymerkin kanssa ja rokkasi läpi Suomen Santa Cruzin matkassa. Seuraavaksi bändi lähtee kiertueelle Reckless Loven seurassa. Kaikki yllämainitut bändit ovat huomanneet itsekin, että heillä on jotain yhteistä, sillä jokainen yhtye on ainakin kertaalleen keikkaillut keskenään.

Reckless Love viimeisteli juuri uransa suurimman Euroopan kiertueen ja valmistautuu parhaillaan valloittamaan kotimaiset keikkamestat uudella materiaalillaan nuoren ja nälkäisen Shiraz Lanen kanssa. Kevättä rinnoissa -klubikiertue alkaa 9. huhtikuuta. Euroopassa tukkajumalat soittivat puolestaan Santa Cruzin kanssa loppuunmyydyille saleille.

- Yleisö oli myös vähän yllättynyt, että Suomessa on enemmänkin meidän kaltaisia bändejä. Se toi lisäeksotiikkaa keikoille, Reckless Loven keulakuva Olli Herman kommentoi YleX:lle.

Jos vakavasti mietitään, millä suomalaisbändillä on kaikkein varteenotettavimmat mahdollisuudet olla se seuraava HIM, vastaus on Santa Cruz. Bändi hengähtää Euroopan kiertueen jälkeen pienen hetken kotimaassa, mutta lähtee pian Yhdysvaltoihin kiertämään Skid Row -yhtyeen keulakuvan Sebastian Bachin kanssa. Huhtikuussa alkava rundi päättyy vasta kesäkuussa.

- Itsevarmana lähdetään sinne, vedetään täysiä ja otetaan homma haltuun, Santa Cruzin laulaja-kitaristi Archie Cruz kommentoi YleX:lle.

Yhtye niittää mainetta Euroopan lisäksi enenevässä määrin myös USA:ssa. Bändi on jo esiintynyt rapakon takana Breaking Band -reality-sarjassa, soittanut riehakkaita keikkoja ja antanut haastatteluja amerikkalaismedioille.

Samaan aikaan, kun kotimaassa murehditaan sitä, miten suomirockin hiusraja pakenee, englanninkielistä rokkia soittavat nuoret kotimaiset bändit valloittavat maailmaa. Talenttia on jo, enää tarvitaan lisäpanostusta musiikkivientiin.

Kuuntele Viikon albumi -haastattelu alta.

Korjattu 5.4. klo 16:30: Santa Cruz lähtee kiertämään Yhdysvaltoja Skid Row -yhtyeen keulahahmon Sebastian Bachin kanssa, ei koko yhtyeen.

Lue myös:

YleX Ensinäyttö: Läpimurto-yleisöäänestyksen voittaja Shiraz Lane teki herätysbiisin, jonka video paineli tehosekoittimen läpi 

Suomalaisbändi Santa Cruz jenkkirundille hevilegenda Sebastian Bachin kanssa: Helvetin hyvin menee 

Reckless Love päättää uransa isoimman kiertueen Venäjälle: "Häkellyttävän moni paikka oli loppuunmyyty"

Suomirockin hiusraja pakenee: Santa Cruz ainoa nuori edustaja Emma Gaalan rock-kategoriassa